Előfizetés

Fiatal államtitkár lesz Orbán új jobbkeze

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.01.08. 16:50

Fotó: Szilágyi Dénes / Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Információink szerint legfontosabb feladata az Európai Bizottság és a kormány között várhatóan felmerülő vitás ügyekben való közvetítés lesz.
Bóka János az Igazságügyi Minisztérium eddigi államtitkára lett Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója a nemrég távozott Gottfried Péter utódjaként – értesült több egymástól független forrásból a Népszava. Információink szerint Bóka János legfontosabb feladata az Európai Bizottság és a kormány között várhatóan felmerülő vitás ügyekben való közvetítés lesz – éppen úgy, mint Gottfried Péteré volt, aki azonban forrásaink szerint mostanra belefáradt a konfliktusokba. A kormányfő pedig elfogadta a kérését, hogy hátrébb lépjen a napi politizálástól. Gottfried Péter január 1.-től a Monetáris Tanács tagja lett. Bóka János „európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár” volt eddig az Igazságügyi Minisztériumban, távozásával Varga Judit tárcája rövid időn belül két fontos vezetőt veszített el, miután hétfőn Steiner Attila az IM „európai ügyekért felelős államtitkára” is átigazolt az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, ahol a kormány „ Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve végrehajtásáért” felelős államtitkárság vezetője lett. Úgy tűnik, az uniós ügyek teljesen elkerültek a területtel egyébként korábban aktívan foglalkozó Varga Judittól. Az ugyanakkor nem teljesen világos, hogy Bóka János főtanácsadóként dolgozik-e majd Orbán Viktor mellett, vagy – mint a Telex.hu nemrég megírta – a most létrehozott „a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára” lesz-e. Az ügyben kerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, válaszát közölni fogjuk.

Mint a hímestojást, úgy óvja Mészáros Lőrinc személyiségi jogait az MTI

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 15:43

Fotó: illusztráció / Népszava
Az állami hírügynökség visszadobta MSZP közleményét vélhetőleg azért, mert beleírták a felcsúti dollármilliárdos nevét.
Újabb látlelet került elő az ún. "közmédia" működéséről. Történt ugyanis, hogy az MSZP közleményben reagált a kormányfő reggeli rádiós szereplésére. Ennek szövegét szerették volna megjelentetni az MTI OS felületén is, ahol a közleményeket változtatás nélkül teszik közzé. Annyira nem nyúlnak bele, hogy ha elírás van a tartalomban, azon sem módosítanak.  Arról, hogy mi jelenhet itt meg, azt egy rendkívül terjedelmes lista szabályozza. Többek között nem sértheti a "közszolgálati" média "jó hírnevét" vagy nem ütközhet személyiségi jogokba a közlemény tartalma.  
"nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére"

Erre hivatkozva tagadhatta meg az állami hírügynökség a szocialisták közleményét, mivel abban szerepelt az a név, hogy Mészáros "nemstróman" Lőrinc.
Nem tudni, pontosan miért akadhatott fenn a szűrőn. Korábban a felcsúti multimilliárdos azt állította magáról, nem stróman, így lényegében a valóságot takarja a név. Különösen érthetetlenné válik a dolog, ha felidézzük a Fővárosi Törvényszék minapi ítéletét, amely szerint lehet használni a "Tiborcz-adó" kifejezést, mivel nem sért személyiségi jogokat.  A letiltott közleményben egyebek mellett azt írja Tóth Bertalan elnök, hogy egyre kínosabb a miniszterelnök szerencsétlenkedése, mert azokat a vakcinákat sem tudta beadatni, amik az országban vannak. "Érthetetlen, hogy ha 78-79 ezer ember beoltására elég vakcina van az országban, akkor miért csak a felét használták fel eddig? Hiszen mindenki tudja, hogy a vakcina a legjobb helyen az emberekben van! Nem a raktárakban és nem a szóbeli ígéretekben! Ezért a tehetetlenkedésért Orbán Viktor a hibás!" - fogalmazott.  Bírálta a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit is. 
"Beruházni nem Mészáros „nemstróman” Lőrincbe és az oligarchákba kell, hanem az emberekbe: az egészségükbe, az oktatásukba és megélhetésükbe! Az egészségügyi világjárvány, a gazdasági és szociális válság idején pontosan rávilágított, hogy a Fidesz-rezsim ezeket a területeket hogyan pusztította le."

"Orbán Viktor tehát ne az EU-t kritizálja, mert a saját szerencsétlenkedése, önzése és arroganciája, hatalompolitikai megfontolásai állnak szemben mindazzal, amire az embereknek valójában szüksége van" - zárta közleményét az MSZP elnöke, Tóth Bertalan. 

Meghalt egy katona Ásotthalmon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:50

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Azt nem közölte a Honvédelmi Minisztérium, hogy indult-e vizsgálat a történtekkel kapcsolatban.
A déli határszakaszon meghalt egy katona csütörtökön – írja a hvg.hu a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján. Hozzátették, hogy nem incidens történt, de személyiségi és kegyeleti okokból többet nem árultak el a portál érdeklődésére. Egy napja a Zsaruellátó nevű csoport írt Facebookon arról, hogy egy katona életét vesztette Ásotthalmon. Közösségi oldalukon megjegyezték, hogy a történtekkel kapcsolatban vizsgálat is indult, de ezt a HM nem erősítette meg a hvg.hu kérdésére.