Előfizetés

Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 18:51

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást Ferenc pápa egy tévéinterjúban, amelynek egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták.
A pápa elmondta, hogy előjegyeztette magát az oltásra. Úgy vélte, erkölcsileg mindenki számára kötelességnek számít, hogy beolttassa magát. Az egyházfő hangsúlyozta: nem éri meg az oltás megtagadása, mivel "az egészségeddel, az életeddel játszol és a többiek életével is". A 84 éves pápa bejelentette, hogy Vatikán Államban jövő héten kezdődik az oltás. A pápát a járvány olaszországi terjedése kezdete óta többször is tesztelték. Ferenc pápa március és június között nem találkozott a hívőkkel. A Vatikán jelenleg is interneten keresztül közvetíti az egyházfő beszédeit és miséit. Ferenc pápa a Canale5 olasz kereskedelmi televíziónak adott exkluzív interjút, amelyet vasárnap este sugároznak. Ebben többek között más vatikáni témákról és az amerikai belpolitikai eseményekről is beszél.

Halottak, lezárt reptér, járhatatlan utak az 50 éve nem látott spanyol télben (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 18:26

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Szombat délutánra Madridban helyenként 60 centiméteres lett a hó, a tömegközlekedés leállt, csak a metrók járnak éjjel-nappal.
Négy emberéletet is követelt Spanyolországban a rendkívüli téli időjárás: a hatóságok tájékoztatása szerint szombaton két férfi a madridi tartományban vesztette életét, egyikük hóval borított holttestét Zarzalejo településen találták meg a csendőrök. A másik áldozat egy 73 éves hajléktalan férfi. Az andalúziai Mijás közelében egy nő és egy férfi hunyt el, amikor egy megáradt folyó elsodorta autójukat. Spanyolország déli részén heves esőzések okoznak komoly gondokat napok óta. A rendkívüli hóhelyzet miatt szombaton egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér. A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt; 27 járatot töröltek, 26-ot pedig átirányítottak más városok reptereire.  Madridban a közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. Az egyetlen működő közlekedési eszköz a metró, amely emiatt 24 órán keresztül folyamatosan szállít utasokat.
A fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra. Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben. José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros. Délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert. Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba. A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.
Síléccel lehet most a legjobban haladni Madridban
Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

II. Erzsébet királynőt is beoltották koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 16:48

Fotó: VICTORIA JONES / AFP
II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg is megkapta szombaton a koronavírus-vakcinát, közölte a Buckingham palota.
A BBC cikke szerint, melyet a 24.hu szemlézett az oltóanyagot az orvosuk adta be nekik a windsori kastélyban. A lap úgy tudja, a királynő maga kérte, hozzák nyilvánosságra, hogy beoltották őt, elkerülve a spekulációkat. A 94 éves II. Erzsébet királynő és a 99 éves Fülöp hercege egyike azon másfél millió embernek Nagy-Britanniában, akik már megkapták a Covid-vakcina első dózisát. A pár a windsori kastélyban húzza meg magát a szigorított intézkedések ideje alatt, és a karácsonyt is külön töltötték családjuktól a hagyományoktól eltérően.