Előfizetés

Több mint egy hétig fogva tartotta és bántalmazta egy pár a lakótársait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 08:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyik férfi nyolcmillió forintos örökségét akarták így megszerezni.
A kispesti rendőrök január 7-én délután a XVIII. kerületben elfogták K. Sándort és barátnőjét, H. Máriát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előbb lakótársaik beszélgetéséből tudomást szereztek egyikőjük nyolcmilliós örökségéről, majd kilenc napra bezárták őket közös albérletükbe tavaly decemberben – számolt be róla a police.hu. A gyanúsítottak így próbálták meg megszerezni a pénzt.
A két túszul ejtett férfit a fogvatartóik többször bántalmazták, gáz- és riasztófegyverrel, kalapáccsal és baltával fenyegették őket.

A rendelkezésre álló adatok szerint a zsarolók végül közel hatmillió forinthoz jutottak hozzá. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 26 éves K. Sándort és a 23 éves H. Máriát zsarolás és személyi szabadság megsértése bűntett miatt hallgatták ki, majd ezt követően őrizetbe vették őket. A gyanúsítottak a rácsok mögül várhatják ügyük folytatását.

Pityókásan vezetett, majd fénysorompót tarolt a dunakeszi férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 22:01

Fotó: police.hu
Szinte semmi sem volt rendben a férfival és az autójával sem.
Január 9-én este a rendőröket egy fóti vasúti átjáróhoz hívták ki. Itt egy kidöntött fénysorompó fogadta őket. 
Ez csak a probléma egyik fele volt: a törött jármű vezetője semmilyen okmánnyal nem tudta magát igazolni, elmondta, gépkocsija forgalmi engedélye sincs nála.

Az autóját is alaposan összetörte.
Fotó: police.hu
Majd amikor leellenőrizték az adatokat, kiderült, hogy nincsen jogosítványa, a járművet pedig kivonták a forgalomból. Ráadásul a szonda is elszíneződött, így mintavételre előállították. Ittas állapotban vétségének gyanúja miatt indított nyomozást, az engedély nélküli vezetés, illetve a forgalomból kivont járművel történt közlekedés miatt szabálysértési feljelentést tettek - áll a rendőrség tájékoztatásában. 
Látható jelei voltak az ittas vezetésnek.
Fotó: police.hu

Szinte mindent lopott a buszsofőr, ami csak kedvenc járművéhez kötődött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 16:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Felfüggesztett börtön járt a fékevesztett gyűjtőszenvedélyért. Barátaival országjárást indított alkatrészekért, megállóhely- és rendszámtáblákért.
A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a huszonéves, büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki képtelen volt ellenállni a foglalkozásához kapcsolódó gyűjtőszenvedélyének. A bírósági portálon olvasható hétfői közlemény szerint a férfi 2016 és 2018 között, egyedül vagy barátaival, személygépkocsival járta az országot:
Négy megye csaknem 25 településéről, mintegy 20 autóbuszból csaknem 150 autóbuszalkatrészt, valamint több mint 10 buszmegállót jelző táblát, illetve rendszámtáblát lopott.

Szabályos túraútvonalat alakítottak ki a fiatalok, s a bírósági közlemény fel si sorolja, mely helyiségekben zsákmányoltak:  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkábrányon és Ózdon, Fejér megyében Etyeken, míg Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszlón és Hortobágyon járt. Heves megyében Besenyőteleket, Poroszlót és Sirokot, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Alattyánt, Jászapátit, Jászberényt, Tiszafüredet, Tiszapüspökit és Zagyvarékast, míg Pest megyében Aszódot, Biatorbágyot, Dányt, Mendét, Nagykátát, Pátyot, Szentlőrinckátát, Szentmártonkátát és Tóalmást keresték fel, és sosem tértek haza üres kézzel. 
A buszmegállóhelyek tábláit maga szerelte le, és szaktudását kihasználva, a buszokat is ő nyitotta ki és bontotta ki belőlük a kiszemelt alkatrészeket, mialatt az éppen vele tartó barátja, illetőleg barátai figyeltek, nehogy jöjjön valaki. A rendszámtáblák többségét egyik állandó társa szerelte le a járművekről, mialatt a vádlott figyelt, három buszt azonban maga fosztott meg a rendszámtáblájától.

A Tiszafüredi Járásbíróság a vádlott társai közül kettőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt még tavaly júniusban, a két másik elkövetőt pedig próbára bocsátotta. 
A gyűjtögető életmódot törvénysértések árán választó buszsofőrt 2020. szeptember 2-án meghozott ítéletében 3 rendbeli lopás bűntette, 4 rendbeli lopás vétsége és 11 rendbeli egyedi azonosítójellel visszaélés bűntette miatt 1 év 10 hónap – végrehajtásában 3 évre – felfüggesztett börtönre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

– Az ügyészség akkor tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég az elsőfokú ítéletet jóváhagyva, jogerősen lezárult – tette hozzá a bírósági közlemény.