visegrádi négyek;házelnökök;Kövér László;fehérorosz ellenzék;

2021-01-12 15:53:34

Kövér László is egyetért a fehérorosz ellenzék támogatásával

A visegrádi országok házelnökei egységes állásponton vannak ebben a kérdésben.

Az erről szóló hírt az MTI tette közé.     

A koronavírus-járvány miatt online tartott találkozón Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia parlamentjeinek elnökei megvitatták a koronavírus-járvány kezelésének kérdéskörét, egyeztettek a nemzetközi politikáról, a migrációról és az Európai Unió (EU) klímaügyi politikájáról is.

A nemzetközi politika kapcsán Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnök a találkozót követő varsói sajtóértekezleten elmondta: tárgyaltak a fehérorosz ellenzék támogatásáról, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alakulásáról az amerikai elnökválasztás után. Mint beszámolt, egyetértettek abban, hogy támogatni kell Nyugat-Balkán országainak uniós integrációját.

– jelentette ki.

A V4 növekedő szerepéről a nemzetközi színtéren Elzbieta Witek szerint az a közös visegrádi nyilatkozat is szól majd, melynek tervezetét a lengyel elnökség előterjesztette, és amelyet a tagországok nemzeti parlamentjei a V4 megalapításának idei 30. évfordulója alkalmából fogadnának el.

Tomasz Grodzki elmondta: a nyilatkozat tervezetében az is szerepel, hogy a V4 nemcsak egy jó, a közös, néha nehéz történelmen alapuló közösség, hanem egy olyan országcsoport, amelyet elsősorban a közös jövő köt össze – áll a magyar állami hírügynökség hírében.