Előfizetés

Ismét drágul a benzin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:06

Fotó: Béres Márton / Népszava
Pénteken ismét változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon
A gázolaj literenkénti átlagára 3 forinttal nő, míg a benzin ára 6 forinttal emelkedik.
  • A 95-ös benzin literenkénti átlagára 383 forintra nő.
  • A gázolaj literenkénti átlagára 399 forintra emelkedik.
Ekkora mértékű benzinár-emelkedésre legutoljára szerdán, azelőtt pedig tavaly júliusban volt utoljára példa. Ma egyébként a gázolaj literenkénti átlagára 3 forinttal nőtt, míg a benzin ára 7 forinttal emelkedett.

Ismét milliárdokat osztott ki támogatásként a Magyar Turisztikai Ügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:50

Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
Bővült a támogatottak listája, de fideszes vezetésű önkormányzatok sem maradtak ki a körből.
Bővült azok köre, akik állami támogatásban részesülnek a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ez csak onnan tudható, hogy az MTÜ oldalán található lista, amely a nyerteseket sorolja fel, 173 oldalról 181 oldalasra nőtt – vette észre a 24.hu. Az MTÜ által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztika program frissített táblázatából kiderült, hogy Orbán Viktor korábbi fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak a cége Petneházy Dáviddal, a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnökkel együtt 1,5 milliárdos állami támogatásból építheti újjá a régi Hotel Volánt a Balatonnál. Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter körébe is jutott az MTÜ turisztikai pénzeiből. Lázár jelenleg kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely 840 millió forintot kapott a Hotel Nonius megújítására.  Tiszaparti szálláshelyfejlesztésre kapott 285 millió forintot Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter üzleti körébe tartozó vállalkozó, Mikucza Tamás cége is. Jutott pénz a nemrég a Magyar Rektori Konferencia társelnökének is megválasztott Mocsai Lajos családjának is. A Bánó Birtok turisztikai fejlesztésére 60 millió forintot kapott Mocsai Lajosné cége. A Fons Sacer belső egyházi jogi személy 3,2 milliárd forint állami támogatásban részesül a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésére, és 4 milliárd forintot kap a Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztésére. Az MTÜ egyedi támogatás néven pályázat nélkül is osztogat állami támogatásokat, amivel nemcsak vállalkozók jutnak soron kívüli támogatáshoz, de önkormányzatok is. A 24.hu összesítése szerint a tavalyi évhez hasonlóan most is a fideszes önkormányzatoknak osztottak ki nagy összegű támogatásokat. Így például Esztergom fideszes önkormányzata 5 milliárd forintnyi támogatást kapott többek között élményfürdő felújítására, Csurgó fideszes önkormányzata pedig 3 milliárd forintot kapott szálloda fejlesztésére.

359,09 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 08:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel: az euróval és a dollárral szemben erősödött, míg a svájci frankhoz képest kissé gyengült.
Az euró 359,09 forinton forgott hét órakor, pár fillérrel csökkent az árfolyama a kedd esti 359,15 forinthoz képest. A dollár jegyzése 294,97 forintról 294,13 forintra csúszott le, míg a svájci franké 331,85 forintról 331,93 forintra emelkedett. Az euró 1,2214 dolláron forgott szerda reggel, 0,05 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal erősödött az euró, 1,0819 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,8858 frankot adtak, 0,06 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,05 százalékot veszített értékéből a dollár, 103,70 jenen jegyezték szerda reggel.