Előfizetés

Hazatérnek az űrutazó borok

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:31

Fotó: A NASA Facebook-oldala / Facebook
Egy évig érlelődött a Nemzetközi Űrállomáson több száz szőlővessző és 12 palack bordeaux-i nedű.
Kedden mondott búcsút a Nemzetközi Űrállomás (ISS) annak a 12 palack francia bordeaux-i bornak és több száz szőlővesszőnek, amelyek egy tudományos kísérletben egy évet töltöttek a Föld körül keringve. A rakomány a SpaceX Dragon szállítókapszulájában érkezik meg szerda éjjel a Földre, a Mexikói-öbölbe, Tampa partjaihoz. Eredetileg az Atlanti-óceánt célozták meg, de a rossz időjárás miatt inkább Florida másik oldalára változtatták a landolási helyszínt. A SpaceX szállítóhajói korábban a Csendes-óceánra ereszkedtek le ejtőernyővel. A gondosan becsomagolt borokkal és szőlővesszőkkel együtt más kísérletek egyéb rakományait is útnak indították az űrállomásról. A palackokat acélhengerekben helyezték el, hogy óvják őket a töréstől. A borokat lezárt palackokban, a Space Cargo Unlimited, egy luxemburgi startup vállalkozás küldte fel az űrbe, mivel egy évig ott akarták érlelni őket. A hazatérő palackok közül egyet vagy kettőt februárban fognak kibontani, amikor Bordeaux-ban borkóstolót tartanak meghívott tekintélyes francia szakértőknek, hogy megízleltessék velük a „földönkívüli” bort. A kutatók arra kíváncsiak, hogyan változtatta meg az űr a bor ülepedését és hogyan hatott az érlelődésére. Nicolas Gaume, a cég társalapító-igazgatója elmondta, hogy a kísérlet elsődleges célja az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt. A bordeaux-i üzletember hozzáfűzte: vállalkozásuk célja, hogy megoldásokat találjanak a jövő mezőgazdasága számára, organikus és egészséges élelmet állítsanak elő és szerintük ennek kulcsa az űrben van. Gaume hangoztatta, hogy a klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek, köztük a szőlőnek is zordabb feltételekhez kell hozzászoknia. A súlytalanságnak kitett szőlőtőkék Gaume szerint erősebbek és ellenállóbbak lesznek a Földön. Emellett a sikeres kísérletnek köszönhetően a jövőben, amikor az emberek már a Holdat vagy a Marsot fedezik fel, élvezhetik majd a Föld efféle örömeit is. „Franciaként az élet részének tekintem a jó ételt és a jó bort” – fűzte hozzá. A kísérleteket magánbefektetők finanszírozták, de a költségekről Gaume nem beszélt. A borszállítmány 2019 novemberében érkezett az űrállomásra. A NASA már korábban megnyitotta az űrállomást az ilyen típusú üzleti lehetőségek előtt és alkalmanként a privát űrmissziókat is lehetővé teszi. Korábban a Budweiser küldött árpamagokat az állomásra, már arra gondolva, hogy majd a Marson is ihassák a sörüket az első telepesek. 2015-ben pedig egy japán alkoholgyártó küldött whisky-t és más italokat az űrbe, hogy teszteljék a mintákat, és már a Scotch is járt az űrben egy másik kísérlet részeként. Borokkal sem a mostani volt az első űrkísérlet: egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palackot 1985-ben.

Napi egy pohár alkohol is növelheti a szívritmuszavar kockázatát

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:51

Fotó: Artur Widak/NurPhoto / AFP
A német, 14 éven át tartó kutatásból az nem derült ki, hogy a rendszeresen fogyasztott, kis mennyiségű alkohol miként válthat ki pitvarfibrillációt.
Már napi egy kis pohár alkohol fogyasztása is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát egy német tanulmány szerint, amelyet a European Heart Journal szakfolyóiratban publikáltak szerdán. Az ilyen szívritmuszavar valószínűsége 16 százalékkal nagyobb a napi kis pohár alkoholt elfogyasztók körében, mint azok között, akik teljesen tartózkodnak az alkoholtól – állapította meg a Hamburg-eppendorfi Egyetem kutatócsoportja. Renate Schnabel kardiológus ezért óva int a gyakran hallott ajánlástól, miszerint 
„egy pohár bor naponta védi a szívet,”

szerinte ez csak korlátozott mértékben érvényes. Ismeretes, hogy a rendszeresen sok alkoholt fogyasztó embereknél nagyobb a szívelégtelenség kockázata, a szívelégtelenség pedig növelheti a pitvarfibrilláció, más néven pitvarremegés gyakoriságát. Ugyanakkor több kutatás is a szívproblémák valamelyest megemelkedett kockázatát mutatta ki olyanok esetében is, akik soha nem fogyasztanak alkoholt. A vizsgálatok gyakran oda futnak ki, hogy ez a rizikó alacsonyabb az alkoholt mérsékelten fogyasztók körében, és aztán annál magasabbra emelkedik, minél többet iszik valaki. A mostani tanulmányban is azt állapították meg a kutatók, hogy alkoholt kis mennyiségben fogyasztóknál kisebb a szívelégtelenség kockázata, mint az absztinenseknél. A rizikó hasonló csökkenését azonban nem mutatták ki a pitvarfibrilláció esetében. Ez arra enged következtetni, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztó emberek magasabb pitvarfibrilláció-kockázatát nem a szívelégtelenség okozza – olvasható a tanulmányban. „Korábbi tanulmányok nem vizsgálták behatóan ezt a kérdést, bár összefüggéseket mutattak ki az alkoholfogyasztás és egyéb szív- és érrendszeri problémák - így a szívinfarktus vagy a szívelégtelenség - között. Mi a tanulmányunkban most ki tudjuk mutatni, hogy 
már egy csekély, rendszeres alkoholfogyasztás is növelheti a pitvari fibrilláció kockázatát”

– magyarázta Renate Schnabel.

A kutatók 12 gramm tiszta etanolban állapították meg az alkohol kis mennyiségét, ami 0,125 liter bornak, egy pohár sörnek vagy négy centiliter töménynek felel meg. A tanulmányban 107 845 olyan személy adatait elemezték, aki 1982 és 2010 között vett részt öt kutatásban Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában és Olaszországban. A résztvevők közül 100 092-nek nem volt pitvari fibrillációja a kutatásba való bevonás időpontjában, átlagéletkoruk 48 év volt. A csaknem 14 évig tartó utókövetéses időszakban 5854 embernél alakult ki pitvarremegés. Az alkoholfogyasztás és a pitvari fibrilláció kockázata közti összefüggések hasonlóak voltak minden szeszesital-féleség esetében, továbbá a férfiak és nők esetében is. Míg az alkoholtól tartózkodók négy százalékánál lépett fel pitvarfibrilláció a vizsgált időszakban, a heti egy italnál valamivel többet fogyasztók 5 százalékánál jelentkezett a remegés, amely 75 százalékra szökött fel azok körében, akik napi egy vagy azt megközelítő mennyiségű alkoholt fogyasztottak. A pitvarfibrillációnak az absztinensekénél 16 százalékkal magasabb kockázatán túl a német kutatók kimutatták, hogy a rizikó növekszik az elfogyasztott alkohol mennyiségével: aki akár napi két alkalommal is fogyasztott (kis mennyiségű) alkoholt, annál 28 százalékkal volt magasabb a fibrilláció kockázata, amely 47 százalékra emelkedett a napi négy adagnál több alkoholt fogyasztóknál. A pontos mechanizmusa annak, hogy kis mennyiségű alkohol miként válthat ki pitvarfibrillációt, nem ismert.

Lassan „szállja meg” a tüdőt a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:43

Fotó: Andrew Brookes / AFP
A szövődményeket a hosszú lefolyás okozhatja a kutatók szerint, akik más tüdőgyulladásos betegek sejtjeit és Covid-19-ben szenvedők tüdejéből vett immunsejteket hasonlítottak össze.
Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó – vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói. Ahelyett, hogy gyorsan: órákon belül megfertőzné a tüdő nagy területeit, ahogyan azt a baktériumok vagy más vírusok, például az influenzavírus teszi, az új típusú koronavírus a tüdő számos kicsiny területén telepszik meg, „elrabolja” az immunsejteket és arra használja őket, hogy napokon vagy heteken keresztül terjedjen a tüdőben – írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Lassan megszállva a tüdőt a fertőzés károsodást hagy hátra, 
folyamatosan lázat, alacsony vérnyomást okoz, károsítja a vesét, az agyat, a szívet és a beteg más szerveit.

Részletes elemzésük alapján a kutatók azonosították a kritikus célpontokat az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére és a károsodások enyhítésére. Ezek az immunsejtek: a makrofágok és a T-sejtek. A makrofágokat, amelyek feladata általában a tüdő védelme, megfertőzheti az új koronavírus és így hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez a tüdőben. A kutatók azt is kimutatták, hogy a Covid-19 miatt lélegeztetőgépre került betegek körében a halálozás alacsonyabb, mint a hagyományos tüdőgyulladás következtében lélegeztetőgépre kerültek esetében. 
„Célunk, hogy a Covid-19-et egy súlyos betegség helyett enyhévé változtassuk, olyanná, mint egy súlyosabb nátha”

- idézte az egyetem közleménye Scott Budingert, a tanulmány társszerzőjét.

A Covid-19 az influenzához hasonlóan ugyanis 
nem fog eltűnni

– tette hozzá Ben Singer társszerző.

Ez az első olyan tanulmány, amelyben a kutatók szisztematikusan elemezték a koronavírusos betegek tüdejéből vett immunsejteket és összehasonlították azokat más vírusok vagy baktériumok okozta tüdőgyulladásos betegek sejtjeivel.