Jobbik-Konzervatívok;Újpest;oroszok;Szabó Balázs;Közép-afrikai Köztársaság;

Nem mond le a karácsonykor az oroszokhoz köthető pénzen Afrikába utazó jobbikos

Etikai vizsgálattal tisztázná magát az újpesti képviselő, akitől ellenzéki társai is elhatárolódnak, és tanácsnoki tisztségéből is visszahívnák.

Szabó Balázs nem mond le sem jobbikos párttagságáról, sem újpesti képviselői mandátumáról, sem önkormányzati tisztségeiről – írja a 24.hu az önkormányzati Újpest Médiára hivatkozva. A helyi portálnak telefonon nyilatkozott a politikus, akinek párttagságát felfüggesztette a Jobbik.

Amint azt a Népszava is megírta, a hvg360 arról számolt be, hogy

Szabó Balázs egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén, egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek, vele tartott egy, az ellenzéki pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is.

A hvg360 szerint Oroszország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. A decemberi választáson az oroszbarát Faustin-Archange Touadera elnököt választották újra.

„Az én lelkiismeretem tiszta, nincsen takargatnivalóm”– szögezte le a helyi lapnak Szabó Balázs.

Mint mondta, a párt etikai bizottsága előtt szeretné tisztázni magát, és a vizsgálat eredménye alapján dönt a folytatásról. A Jobbik kedden függesztette fel Szabó párttagságát, és felszólította önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására.

A főváros IV. kerületében többséget szerzet ellenzéki pártok alkotta Újpestiek Közössége nevű frakciószövetség vezetője, a DK-s Trippon Norbert szintén az Újpest Médiának azt mondta: mivel Szabó tagságát a Jobbik felfüggesztette, a frakciószövetség sem tekinti tagjának, és szintén mandátuma visszaadására szólítják fel.   

Déri Tibor momentumos polgármester pedig közölte, kezdeményezik a képviselő tanácsnoki pozícióból való visszahívását is.