Előfizetés

Több mint 1500 Covid-beteg hunyt el Nagy-Britanniában egy nap alatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 20:18

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Az oltás sikere lehet Európa reménye, de a vakcinák tömeges beadása számos országban a kevés szállítmány miatt még akadozik.
A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1500 elhunyt szerepel. A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak. Ugyanakkor ismét jelentősen csökkent az újonnan kiszűrt koronavírusos fertőzöttek száma a múlt héten mért adatokhoz képest. 
A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 47 525 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóházban tartott szerdai szakbizottsági meghallgatásán azt mondta: már mutatkoznak a járvány megfékezését célzó korlátozások hatásainak első jelei.
A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. A 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.
Olaszországban a halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta meghaladta a 80 ezret. Az első hullámban, tavaly február és június között 33 ezren hunytak el, azóta majdnem további ötvenezren. Az utóbbi egy nap alatt 507 beteg veszítette életét a keddi több mint hatszáz után.

A koronavírus-járvány szempontjából gócpontnak számító Lombardia tartomány ismét zárlat alá kerülhet, az alacsonyan járványveszélyes régiókban viszont újranyithatnak a múzeumok Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerdai parlamenti bejelentése szerint. Szombattól a november óta alkalmazott vörös, narancssárga és sárga régiók mellett a fehér zónákat is bevezetik, ahol eltörlik a korlátozásokat, közöttük a kijárási tilalmat, egyedül a szájmaszkviselet marad érvényben. Utóbbi térségekben a vírus reprodukciós rátájának egyes érték alatt kell lennie úgy, hogy a fertőzés 100 ezer lakosra mért előfordulása nem lépi túl az ötvenet. Jelenleg ezeket a feltételeket Olaszország egyetlen régiója sem teljesíti.
A tavaly január 28-tól folyamatosan meghosszabbított olaszországi vészhelyzetet egyelőre április végéig hagyták érvényben. Az egészségügyi tárca adatai szerint december utolsó napjaitól már több mint 800 ezer oltást adtak be. Az országba eddig érkezett 1,4 millió Pfizer-BioNTech-oltás és a majdnem ötvenezer adagos Moderna-szállítmány több mint ötven százalékát használták fel.

Oltási központ Nápolyban
Fotó: Fabio Burrelli / NurPhoto via AFP
Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője szerint március végéig az elsőbbségi csoportba tartozó idősebb emberek mintegy felét tervezik beoltani a koronavírus okozta Covid-19 kór ellen, a rendelkezésre álló vakcinák havi egymillió oltást tesznek lehetővé. Dworczyk szerint logisztikailag a kormány felkészült havi 3,7 millió oltás beadására, a kapacitás kihasználását azonban a szállítmányok ütemezése havi egymillió oltásra korlátozza. A vakcinagyártók nyilatkozataira utalva a tisztségviselő reményét fejezte ki, hogy az oltási kampány a második negyedévben felgyorsulhat.
Lengyelországban szerda délutánig közel 338 ezer embert oltottak be, ezzel az ország európai viszonylatban a negyedik helyet foglalja el az elvégzett oltások számát illetően. Ötven beoltott esetében nem kívánatos reakció lépett fel.

A csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban múlt péntek óta 10 ezer alatt van a kimutatott koronavírus-fertőzöttek napi növekménye, szerdán 9053 új esetet jegyeztek. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 117-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 364-en hunytak el.  Horvátországba egyelőre kevés koronavírus elleni vakcina érkezett, ezért egyelőre nem alakítanak ki tömeges oltópontokat. Krunoslav Capak, a közegészségügyi intézet igazgatója szerdán ismertette:
Eddig több mint 30 ezer embert oltottak be: 15 847 esetben idősotthonok lakóit is dolgozóit, valamint 16 425 egészségügyi dolgozót a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Kedden 3600 dózis érkezett a Moderna gyógyszergyár oltóanyagából, amiből kétezret a földrengés sújtotta közép-horvátországi településekre szállítanak, ahol már több mint 3000 embert beoltottak.

Az elmúlt 24 órában 1135 új horvátországi fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 222 117-et. Kedden 26 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4472-re emelkedett. Kórházban 1993 beteget ápolnak, közülük 193-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 5300. Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2092-vel 143 700-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 17 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3070-re emelkedett.
A szlovén kormány szerint az év végéig 2,27 millió adag vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a kétmilliós országban.

Mindeközben a török gyógyszerfelügyeleti hatóság szerdán engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának (CoronaVac) vészhelyzeti alkalmazását - közölte az Anadolu török állami hírügynökség. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter azt mondta, hogy csütörtöktől országszerte elkezdik beoltani az egészségügyi dolgozókat. A vakcina tesztjei lezárultak, az oltóanyag a kormány szerint kellőképpen biztonságos.
A tárcavezető ezt követően élő televíziós adásban olttatta be magát az egyik ankarai kórházban. A török vezetés 50 millió adagot rendelt a gyengített vírusokon alapuló kínai védőoltásból, amelynek első hárommillió adagja december végén érkezett meg a 83 millió lakosú országba.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszternek beadják a kínai vakcinát
Fotó: AYTUG CAN SENCAR / AFP
Decemberben a török hatóságok egy részleges vizsgálatból 91,25 százalékos hatékonysági rátát állapítottak meg, míg Indonéziában 65,3 százalékosnak bizonyult az oltóanyag hatékonysága. Az illetékes brazil egészségügyi intézmény kedden arról számolt be, hogy náluk mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak mutatkozott a védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amely eléri legalább az 50 százalékos hatékonyságot.

EU: Vakcinabeszerzésben nincs egyénieskedés

Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére – jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videókonferenciáját követően, szerdán.  Emlékeztetett: 2020 júniusában mind a huszonhét tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről. Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Lezárta továbbá a Novavax (100 millió adag), valamint a Valneva (30 millió adag) gyógyszeripari vállalatokkal folytatott, a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről szóló megbeszéléseket. Európa akár 2,5 milliárd adag hatékony és biztonságos oltóanyaghoz férhet hozzá. Sztella Kiriakídisz  kiemelte: megérti a nemzeti szintű nyomást és a polgárok aggodalmát, azonban az egyéni megállapodások aláássák az oltóanyag-ellátásra vonatkozó, közös európai, ez idáig jó eredményeket mutató megközelítést. – Ami életeket ment, az nem az oltóanyag, hanem a beoltás – tette hozzá. Az uniós biztos szerint az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat várhatóan februárban nyújt be jóváhagyási kérelmet saját fejlesztésű oltóanyagának uniós alkalmazására az Európai Gyógyszerügynökséghez.

Ferenc pápa is megkapta a koronavírus elleni oltást

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 19:24

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását.
Ferenc pápa megkapta a koronavírus elleni oltást – derült ki szerdán az argentin sajtóból, a Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását, és a katolikus egyházfőt is készülnek beoltani. Az argentin sajtóértesülést az ANSA olasz hírügynökség hozta nyilvánosságra. A Vatikán a sajtót szerdán arról tájékoztatta csupán, hogy a pápai államban is hozzáláttak az ottani mintegy 800 lakónak, illetve a körülbelül háromezer alkalmazottnak és családtagjainak a beoltásához. A vatikáni sajtóiroda igazgatója közölte, hogy a vakcinát beadják a jelenlegi katolikus egyházfőnek és a korábban a pápai trónról lemondott XVI. Benedek emeritus pápának is. Az oltóállomást a pápai audienciák hagyományos helyszínén, a VI. Pál terem átriumában rendezték be. A szentszéki tájékoztatásból kiderül, hogy más államokhoz hasonlóan itt is a helyi egészségügyi dolgozókat és az időskorúakat sorolják előre. A vatikánvárosi egészségügyi és higiéniai igazgatóság előzetesen annyit közölt, hogy a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcinából tízezer adagot kötött le, az első szállítmány értesülések szerint kedden érkezett. A múlt héten azt is bejelentették, hogy a Vatikán vásárolt egy mélyhűtő berendezést, amely a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon tartja. A pápa egy vasárnapi interjújában már jelezte, hogy be kívánja oltatni magát. Leszögezte, hogy az embereknek bízniuk kell az orvosokban, nem szabad elutasítaniuk az oltást, mert ezen múlik a saját életük és a többi emberé is. „Nem értem, hogy egyesek miért nevezik veszélyesnek a vakcinát. (...) Nem tudom mivel magyarázni ezt az öngyilkos, tagadó magatartást” – fejtette ki az egyházfő, aki szerint etikai döntésről van szó. A 84 esztendős Ferenc pápa tüdejének egy darabját még fiatal korában szülőhazájában, Argentínában eltávolították, ezért az átlagosnál nagyobb mértékben van kitéve a megbetegedésnek. A Vatikánban eddig kevesebb mint harminc koronavírusos fertőzéses esetet jegyeztek fel. 

Felbomlott az olasz kormánykoalíció

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:58
Matteo Renzi
Fotó: JOHN THYS / AFP
Kérdés, hogyan tovább, marad-e Conte, vagy sem.
Matteo Renzi, az Italia Viva (IV) párt elnöke bejelentette, távozik két minisztere Giuseppe Conte kormányából. Lépése nem meglepő, annyira megromlott Renzi és Conte viszonya, hogy eleve nehéz volt elképzelni, hogyan tudnak ilyen klímában tartósan együttműködni egymással. Kérdés, hogyan tovább, marad-e Conte, vagy sem. Renzi már a sokadik belpolitikai válságot idézte elő. Az Italia Viva nélkül nincs meg a kormánytöbbség a felsőházban. A képviselőházban, ha szűken is meglenne a kellő számú mandátuma Giuseppe Conte kabinetjét alkotó Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) és a Demokrata Pártnak (PD), de a szenátusban a 321 tagú szenátusban a két párt – kiegészülve két kisebb formációval – 155 mandátummal rendelkezik, ami hattal kevesebb a biztos kormányzáshoz. Már nem egy kabinet bukott meg a múltban azért, mert nem volt meg a kellő többsége a felsőházban. A vita elviekben a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait enyhíteni hivatott, összesen 750 milliárd eurós uniós helyreállítási alap miatt tört ki, amelyből 223 milliárd Itáliát illeti meg. Renzi már egy hónapja azzal fenyegette Contét, hátat fordít a koalíciónak, mert a pénzt szerinte nem úgy költik el, ahogy kellene. Conte a helyreállítási alapból 209,9 milliárdot fordítana a gazdaságélénkítésre, további 13 milliárdot olaszországi forrásokból finanszírozna. Renzi szerint a program a pénz elherdálásához vezet, mert nem gondoskodtak hosszútávú befektetésekről. Úgy véli, az sem világos, hogyan ellenőrzik a források felhasználását. Egyúttal azt követelte, a programba az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) mentőalapjából származó pénzösszegeket is vonják be, ezt azonban az Öt Csillag Mozgalom mereven ellenzi. Nem állítható, hogy Conte egyáltalán nem fogadta meg Renzi intelmeit, az egészségügyi szektor támogatását például megduplázta, de ez is kevés volt Renzinek, így a program kormányzati megszavazásakor az Italia Viva két minisztere, Teresa Bellanova mezőgazdasági- és Elena Bonetti családügyi miniszter tartózkodott. A válság groteszk és hamisíthatatlanul olaszos, hiszen egy olyan párt vezetője hozta nehéz helyzetbe a népszerű Renzit, amely másfél éve sem létezik, s felmérések szerint egy előrehozott választás esetén be sem kerülne az új parlamentbe. Ha nem Renziről lenne szó, azt mondhatnánk, az egész vihar egy kanál vízben, az egykori kormányfő azonban már nem egyszer bizonyította, képes politikai szempontból öngyilkos húzásokra, minden kitelik tőle, hogy reflektorfényben legyen. Sergio Mattarella elnök mindenáron el akarja kerülni az előrehozott választást és ez csak a legvégsőbb esetben következne be. 
Kapcsolódó
Rosszul kezdődik Salvini 2021-e