Előfizetés

Megszüntették az eljárást az ORFK egyik vezérőrnagyának ügyében

Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:53

Fotó: Népszava
Szikinger István ügyvéd panaszt tett a döntés ellen.
Megszüntették az eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyik vezérőrnagyának ügyében. Szikinger István ügyvéd panaszt tett a döntés ellen – adta hírül az RTL Híradó. A Népszava 2019 szeptemberében számolt be az esetről. A lapunknak nyilatkozó ezredes (egy középkorú nő) elmondása szerint felettese, akivel korábban „magánéleti kapcsolata” volt, a szakítás után verbálisan zaklatta és fizikailag is bántalmazta őt. Feljelentése nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség indított eljárást.

Nem mond le a karácsonykor az oroszokhoz köthető pénzen Afrikába utazó jobbikos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:37

Fotó: Facebook/Jobbik Újpest
Etikai vizsgálattal tisztázná magát az újpesti képviselő, akitől ellenzéki társai is elhatárolódnak, és tanácsnoki tisztségéből is visszahívnák.
Szabó Balázs nem mond le sem jobbikos párttagságáról, sem újpesti képviselői mandátumáról, sem önkormányzati tisztségeiről – írja a 24.hu az önkormányzati Újpest Médiára hivatkozva. A helyi portálnak telefonon nyilatkozott a politikus, akinek párttagságát felfüggesztette a Jobbik. Amint azt a Népszava is megírta, a hvg360 arról számolt be, hogy
Szabó Balázs egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén, egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek, vele tartott egy, az ellenzéki pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is.

A hvg360 szerint Oroszország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. A decemberi választáson az oroszbarát Faustin-Archange Touadera elnököt választották újra.
„Az én lelkiismeretem tiszta, nincsen takargatnivalóm”

– szögezte le a helyi lapnak Szabó Balázs.

Mint mondta, a párt etikai bizottsága előtt szeretné tisztázni magát, és a vizsgálat eredménye alapján dönt a folytatásról. A Jobbik kedden függesztette fel Szabó párttagságát, és felszólította önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására. A főváros IV. kerületében többséget szerzet ellenzéki pártok alkotta Újpestiek Közössége nevű frakciószövetség vezetője, a DK-s Trippon Norbert szintén az Újpest Médiának azt mondta: mivel Szabó tagságát a Jobbik felfüggesztette, a frakciószövetség sem tekinti tagjának, és szintén mandátuma visszaadására szólítják fel.   
Déri Tibor momentumos polgármester pedig közölte, kezdeményezik a képviselő tanácsnoki pozícióból való visszahívását is.

Egy iskola és egy templom felújításában segít a horvát földrengés után Magyarország

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 17:14

Fotó: DAMIR SENCAR / AFP
Soltész Miklós emellett felajánlotta, hogy a földrengés sújtotta területről kétszáz gyermeknek a nyaraltatását is biztosítják Magyarországon.
Petrinjában egy iskola, Zazinában pedig egy katolikus templom felújításában vállal részt Magyarország – mondta Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában szerdán, ahol Zdenko Lucic horvát külügyi államtitkárral meg is tekintette az épületeket. Az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte:
az iskola, ahová körülbelül 450 gyerek jár, súlyosan megsérült a földrengésben. A zazinai templom pedig, amelynek felújításában részt vesz Magyarország, Szent Miklós és Szent Vid temploma.

Szavai szerint abban bíznak, hogy a magyarországi segítség az itt élő több tízezer ember helyben maradását szolgálja. Egyrészt azért, mert ezek az emberek Horvátország legnehezebb sorsú, legszegényebb vidékén élnek, másrészt pedig azért, mert ragaszkodnak ahhoz a környezethez, ahol laknak, ahova a munkájuk köti őket – mondta. Az államtitkár felajánlotta továbbá, hogy
a földrengés sújtotta területről kétszáz horvátországi gyermeknek a nyaraltatását is biztosítják Magyarországon, amit a magyarországi Országos Horvát Önkormányzattal közösen bonyolítanak le.

„Itt, Közép-Európában a nemzetek igenis összetartoznak, és számíthatnak egymásra, pláne, ha valahol tragédia történik, akkor muszáj segítenünk, így a horvát barátainknak is” – húzta alá. A magyar kormány segítségén túl január 20-ig a Mol Nyrt. felajánlásában 56 lakó- és szaniterkonténer is érkezik Petrinjára, ezekkel azokon a családokon segítenek, akik a földrengésben elvesztették otthonaikat - magyarázta az államtitkár. Kiemelte továbbá a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásait, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának támogatás és gyűjtését. Szép kezdeményezésnek nevezte a Magyarországon „idegenlégiósként” tartózkodó horvát élvonalbeli sportolók összefogását is, akik besegítettek a gyűjtésbe.
Az államtitkárt Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere is fogadta, aki megköszönte a magyar támogatást, amely szavai szerint kiemelkedőnek számít mind gyorsaságban, mind mértékében. Soltész Miklós szerint nagyon nagy a baj,
több mint 120 ezer ember életterét érintette a súlyos földrengés. Eddig 40 ezer épületről érkezett kárbejelentés, amelyek 20 százaléka életveszélyes

– számolt be róla az államtitkár, aki Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszterrel is találkozik Zágrábban.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.