Előfizetés

Ferenc pápa is megkapta a koronavírus elleni oltást

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 19:24

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását.
Ferenc pápa megkapta a koronavírus elleni oltást – derült ki szerdán az argentin sajtóból, a Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását, és a katolikus egyházfőt is készülnek beoltani. Az argentin sajtóértesülést az ANSA olasz hírügynökség hozta nyilvánosságra. A Vatikán a sajtót szerdán arról tájékoztatta csupán, hogy a pápai államban is hozzáláttak az ottani mintegy 800 lakónak, illetve a körülbelül háromezer alkalmazottnak és családtagjainak a beoltásához. A vatikáni sajtóiroda igazgatója közölte, hogy a vakcinát beadják a jelenlegi katolikus egyházfőnek és a korábban a pápai trónról lemondott XVI. Benedek emeritus pápának is. Az oltóállomást a pápai audienciák hagyományos helyszínén, a VI. Pál terem átriumában rendezték be. A szentszéki tájékoztatásból kiderül, hogy más államokhoz hasonlóan itt is a helyi egészségügyi dolgozókat és az időskorúakat sorolják előre. A vatikánvárosi egészségügyi és higiéniai igazgatóság előzetesen annyit közölt, hogy a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcinából tízezer adagot kötött le, az első szállítmány értesülések szerint kedden érkezett. A múlt héten azt is bejelentették, hogy a Vatikán vásárolt egy mélyhűtő berendezést, amely a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon tartja. A pápa egy vasárnapi interjújában már jelezte, hogy be kívánja oltatni magát. Leszögezte, hogy az embereknek bízniuk kell az orvosokban, nem szabad elutasítaniuk az oltást, mert ezen múlik a saját életük és a többi emberé is. „Nem értem, hogy egyesek miért nevezik veszélyesnek a vakcinát. (...) Nem tudom mivel magyarázni ezt az öngyilkos, tagadó magatartást” – fejtette ki az egyházfő, aki szerint etikai döntésről van szó. A 84 esztendős Ferenc pápa tüdejének egy darabját még fiatal korában szülőhazájában, Argentínában eltávolították, ezért az átlagosnál nagyobb mértékben van kitéve a megbetegedésnek. A Vatikánban eddig kevesebb mint harminc koronavírusos fertőzéses esetet jegyeztek fel. 

Felbomlott az olasz kormánykoalíció

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:58
Matteo Renzi
Fotó: JOHN THYS / AFP
Kérdés, hogyan tovább, marad-e Conte, vagy sem.
Matteo Renzi, az Italia Viva (IV) párt elnöke bejelentette, távozik két minisztere Giuseppe Conte kormányából. Lépése nem meglepő, annyira megromlott Renzi és Conte viszonya, hogy eleve nehéz volt elképzelni, hogyan tudnak ilyen klímában tartósan együttműködni egymással. Kérdés, hogyan tovább, marad-e Conte, vagy sem. Renzi már a sokadik belpolitikai válságot idézte elő. Az Italia Viva nélkül nincs meg a kormánytöbbség a felsőházban. A képviselőházban, ha szűken is meglenne a kellő számú mandátuma Giuseppe Conte kabinetjét alkotó Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) és a Demokrata Pártnak (PD), de a szenátusban a 321 tagú szenátusban a két párt – kiegészülve két kisebb formációval – 155 mandátummal rendelkezik, ami hattal kevesebb a biztos kormányzáshoz. Már nem egy kabinet bukott meg a múltban azért, mert nem volt meg a kellő többsége a felsőházban. A vita elviekben a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait enyhíteni hivatott, összesen 750 milliárd eurós uniós helyreállítási alap miatt tört ki, amelyből 223 milliárd Itáliát illeti meg. Renzi már egy hónapja azzal fenyegette Contét, hátat fordít a koalíciónak, mert a pénzt szerinte nem úgy költik el, ahogy kellene. Conte a helyreállítási alapból 209,9 milliárdot fordítana a gazdaságélénkítésre, további 13 milliárdot olaszországi forrásokból finanszírozna. Renzi szerint a program a pénz elherdálásához vezet, mert nem gondoskodtak hosszútávú befektetésekről. Úgy véli, az sem világos, hogyan ellenőrzik a források felhasználását. Egyúttal azt követelte, a programba az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) mentőalapjából származó pénzösszegeket is vonják be, ezt azonban az Öt Csillag Mozgalom mereven ellenzi. Nem állítható, hogy Conte egyáltalán nem fogadta meg Renzi intelmeit, az egészségügyi szektor támogatását például megduplázta, de ez is kevés volt Renzinek, így a program kormányzati megszavazásakor az Italia Viva két minisztere, Teresa Bellanova mezőgazdasági- és Elena Bonetti családügyi miniszter tartózkodott. A válság groteszk és hamisíthatatlanul olaszos, hiszen egy olyan párt vezetője hozta nehéz helyzetbe a népszerű Renzit, amely másfél éve sem létezik, s felmérések szerint egy előrehozott választás esetén be sem kerülne az új parlamentbe. Ha nem Renziről lenne szó, azt mondhatnánk, az egész vihar egy kanál vízben, az egykori kormányfő azonban már nem egyszer bizonyította, képes politikai szempontból öngyilkos húzásokra, minden kitelik tőle, hogy reflektorfényben legyen. Sergio Mattarella elnök mindenáron el akarja kerülni az előrehozott választást és ez csak a legvégsőbb esetben következne be. 
Kapcsolódó
Rosszul kezdődik Salvini 2021-e

Felpörgeti a gyártást a Pfizer/BioNTech

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:42

Fotó: KAY NIETFELD / AFP / dpa Picture-Alliance
A tervezett 1,3 milliárd adag helyett 2 milliárdot fognak forgalomba hozni.
Hatásosnak bizonyulnak a Covid19 elleni védőoltások a koronavírus brit és dél-afrikai mutációival szemben – ezt a megnyugtató hírt közölték a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó vállalatok vezetői az Európai Néppárt (EPP) által szerda délután szervezett videokonferencián. A Moderna vakcinája, amiből az Európai Unió országai összesen 160 millió adagot rendeltek, már a piacon van. A CureVac hasonló technológián alapuló oltóanyagából az EU27-ek 405 millió dózisra kötöttek előszerződést, de a készítményre még várni kell. Franz-Werner Haas vezérigazgató bejelentette, hogy jelenleg az utolsó klinikai vizsgálatokat végzik. Ha ezek tavaszig nem hoznak kedvező eredményt, akkor a cég a Pfizer/BioNTech oltóanyagát fogja gyártani, amelyet tavaly elsőként engedélyezték Európában. Tal Zaks, a Moderna cég vezető orvosszakértője szerint az eddig ismert vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak a vírus újabb változataival szemben. A szakember azt mondta: ha olyan mutációk jelennének meg, amelyekre nem hatnak a készítmények, jelenlegi tudásuk alapján néhány hét vagy hónap alatt azokra is megtalálnák az ellenszert. Az úgynevezett mRNS-technológián alapuló oltóanyag nagyjából egy évig nyújt védelmet a Covid19-el szemben – közölte Zaks, hozzátéve, hogy további vizsgálatokra van szükség a védettség időtartamának a pontos megállapításhoz. Albert Bourla, az amerikai Pfizer vállalat vezérigazgatója arról számolt be, hogy a német BioNTech céggel kifejlesztett vakcina gyártását idén sikerül jelentősen felpörgetni, és a tervezett 1,3 milliárd adag helyett 2 milliárdot fognak forgalomba hozni. Az Európai Unióval kötött megállapodásuknak megfelelően a Pfizer/BioNTech 2021-ben 600 millió dózist biztosít a tagállamok számára, és ebből 125 millió már az év első felében megérkezik – közölte a cégvezető. Bourla szerint folynak a vakcina klinikai vizsgálatai a 12-14 év közötti korosztályban, minthogy az oltóanyagot egyelőre csak a 16 éven felüliek számára engedélyezték. A gyógyszergyártók képviselői elismeréssel szóltak az európai kutatási eredményekről és együttműködésről. Ugur Sahin professzor, a BioNTech alapítója és vezérigazgatója kiemelte, hogy munkájukat húsz éve támogatja az Európai Unió, kapacitásaik fejlesztését pedig többek között az Európai Befektetési Bank hitelei segítik.