Előfizetés

Karácsony Gergely támogatásra lelt a fővárosi érdekegyeztetőknél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 21:23

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A budapesti nyugdíjasok után a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői is az iparűzésiadó-elvonás kormányzati kompenzációját sürgetik.
Mind a budapesti munkaadók, mind a munkavállalók egyetértenek abban: a kormánynak kompenzálnia kell a fővárosi önkormányzat bevételkiesését – közölte szerdán Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-oldalán vonta meg a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (FŐÉT) aznapi ülésének mérlegét. Mint írta, a városvezetés tájékoztatást adott a kormány iparűzési adó elvonása miatti forráskiesés várható nagyságáról és annak lehetséges következményeiről.
„A válság miatti feszített költségvetési helyzetben olyan lépésekre kényszerítené az önkormányzatot, amely jelentős kihatással lehet a vállalkozások és a lakosság által igénybe vett infrastruktúrára és közszolgáltatásokra”

– vélekedett a FŐÉT munkavállalói és munkáltatói oldala.

Az érdekegyeztetők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy ez az elvonás jelentős további forrásvesztést okoz a fővárosnak. Karácsony Gergely pedig összegezte:
„A Fővárosi Idősügyi Tanács után a FŐÉT is azon az állásponton van, hogy Budapest csak akkor tudja magas színvonalon ellátni a fontos közfeladatait, ha a kormány kompenzálja az iparűzési adóbevétel kiesését.”

Megszüntették az eljárást az ORFK egyik vezérőrnagyának ügyében

Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:53

Fotó: Népszava
Szikinger István ügyvéd panaszt tett a döntés ellen.
Megszüntették az eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyik vezérőrnagyának ügyében. Szikinger István ügyvéd panaszt tett a döntés ellen – adta hírül az RTL Híradó. A Népszava 2019 szeptemberében számolt be az esetről. A lapunknak nyilatkozó ezredes (egy középkorú nő) elmondása szerint felettese, akivel korábban „magánéleti kapcsolata” volt, a szakítás után verbálisan zaklatta és fizikailag is bántalmazta őt. Feljelentése nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség indított eljárást.

Nem mond le a karácsonykor az oroszokhoz köthető pénzen Afrikába utazó jobbikos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:37

Fotó: Facebook/Jobbik Újpest
Etikai vizsgálattal tisztázná magát az újpesti képviselő, akitől ellenzéki társai is elhatárolódnak, és tanácsnoki tisztségéből is visszahívnák.
Szabó Balázs nem mond le sem jobbikos párttagságáról, sem újpesti képviselői mandátumáról, sem önkormányzati tisztségeiről – írja a 24.hu az önkormányzati Újpest Médiára hivatkozva. A helyi portálnak telefonon nyilatkozott a politikus, akinek párttagságát felfüggesztette a Jobbik. Amint azt a Népszava is megírta, a hvg360 arról számolt be, hogy
Szabó Balázs egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén, egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek, vele tartott egy, az ellenzéki pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is.

A hvg360 szerint Oroszország az elmúlt években mindent megtett azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban. A decemberi választáson az oroszbarát Faustin-Archange Touadera elnököt választották újra.
„Az én lelkiismeretem tiszta, nincsen takargatnivalóm”

– szögezte le a helyi lapnak Szabó Balázs.

Mint mondta, a párt etikai bizottsága előtt szeretné tisztázni magát, és a vizsgálat eredménye alapján dönt a folytatásról. A Jobbik kedden függesztette fel Szabó párttagságát, és felszólította önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására. A főváros IV. kerületében többséget szerzet ellenzéki pártok alkotta Újpestiek Közössége nevű frakciószövetség vezetője, a DK-s Trippon Norbert szintén az Újpest Médiának azt mondta: mivel Szabó tagságát a Jobbik felfüggesztette, a frakciószövetség sem tekinti tagjának, és szintén mandátuma visszaadására szólítják fel.   
Déri Tibor momentumos polgármester pedig közölte, kezdeményezik a képviselő tanácsnoki pozícióból való visszahívását is.