Előfizetés

Gulyás Gergely: Egymillió darab kínai vakcina érkezhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 10:20

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A tárcavezető azt is elárulta, mikorra várhatók enyhítések.
Túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán, a vírus visszaszorulóban van Magyarországon - közölte a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közlése szerint hazánk a lehető legszigorúbb mércéknek is megfelel, akár fertőzési, akár halálozási adatokról van szó. Minden információ, amit a kormány közölt, megfelel a valóságnak - hangoztatta.  Nem vitás, hogy a szabályok betartása szükséges, azért, hogy kisebb legyen a járvány mértéke. Gulyás dicsérte a nemzeti konzultációt, ami világosan megmutatta: az ország munkahelyeit meg kell védeni és az iskolákat nyitva kell tartani. Magyarország európai szinten is a legtöbb munkahelyet védte meg. 
Két lehetőség van, hogy a kormány enyhítsen: ha a járványgörbe ellaposodik vagy ha sikerül az átoltottságot olyan mértékben növeli, hogy a legveszélyeztetebbek ne kapják el a vírust.

Egy kínai gyártóval már lényegében megállapodtak: innen egymillió vakcinát remél a kormány. Nyomatékosította, nem teszik kötelezővé az oltást még akkor sem, ha alacsony lesz a vakcinázási hajlandóság.  Szóba került az is, hogy sokan nem kapnak visszajelzést a regisztráció után. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, aki az interneten regisztrál, annak felvillan egy ablak a képernyőjén, hogy sikerrel jár. Aki bepipálta a kapcsolattartási lehetőséget, ő kap információkat, aki nem, az csak akkor kap, ha majd számára is elérhető a vakcina.    Gulyás Gergely szerint világos rendben indult el az oltás. Szükség esetén napi félmillió embert képesek beoltani, ami azt jelenti, hogy két hét alatt mindenki megkaphatja a vakcinát. Emellett kampányt is fognak indítani annak érdekében, hogy minél többen oltassák be magukat. Akkor leszünk túl a válságon, ha sikerül minél többeknek megadni a védettséget.  Gulyás szólt arról is, összesen eddig 1,3 millió ember regisztrált az oltásra, de jó lenne, ha minél többen tennék ezt meg. A kancelláriaminiszter óvatosságra intett a hírekben megjelenő hatékonysági információkkal kapcsolatban. Fekete-Győr András felvetésére kifejtette, a pártvezetőnek előbb elnézést kellene kérnie, amiért füstgránátokkal dobálta meg a rendőröket. Előbb morális kérdéseket kell tisztázni, „a Momentum félbolond javaslatait” csak ezt követően tudjuk kommentálni – jelentette ki Gulyás. Végül közölte, minimális vagy nullával egyenlő az esélye, hogy magáncégek is vakcinához tudjanak jutni, ezért ha valaki ilyennel találkozik, akkor egy szélhámossal van dolga, forduljon a rendőrséghez. A vakcinaútlevéllel kapcsolatban a miniszter elmondta, erről uniós szabályozás születik majd, jövőhét csütörtökön lesz egy virtuális csúcs a témában. Gulyás kijelentette, Magyarország a részese kíván lenni egy ilyen rendszernek. A kormány a maszkhasználaton nem kíván szigorítani, mint mondjuk Münchenben, ahol csak FFP2-es maszkkal lehet boltba menni és a tömegközlekedési eszközökön utazni.   Újságírói kérdésre kifejtette, a kormány elhalasztotta a hálapénzzel kapcsolatos részletszabályozás bevezetését, mindenkinél biztosítani kell, hogy annál tudjon szülni, akinél szeretne. Keresik azt a lehetőséget, ami nem feszíti szét a hálapénz tilalmát, de honorálni lehessen azt, ha egy orvos éjjel-nappal rendelkezésre áll. A rendőrség pedig ellenőrizni fogja, érvényesül-e, hogy a paraszolvencia tilalma az ágazatban. Az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatban azt mondta, a kormány nyitott a tárgyalásra mind a fővárossal, mind más városokkal. 
Budapest hazánk leggazdagabb városa, semmiféleképp nem gondoljuk, hogy a kormány mostohagyerekként kezelné

– fogalmazott Gulyás Gergely. Az RTL Klub a regisztrációval kapcsolatban kérdezett, amire már Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt. Szerinte Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan település, ahol nincs internet, így a mélyszegénységben élők a helyi önkormányzatnál tudnak segítséget kérni.   Az eheti Kormányinfón szóba került a Biden-kormány hivatalba lépése is, mellyel kapcsolatban Gulyás megjegyezte: az Egyesült Államok hazánk szövetségese, így ebben a szellemben szeretnének együttműködni az új adminisztrációval. Az eurozónába való belépéssel kapcsolatban elmondta, hogy semmi sem sürget bennünket, s ha megnézzük mi lett az eredménye ennek a déli országokban, akkor érdemes ezt a vitát megnyitni. A tárcavezető a jövővel kapcsolatban kijelentette, szerinte egyre sűrűbbek lesznek a belpolitikai helyzetbe való beavatkozások. Kijelentette, hogy a magyar ellenzék gyenge, nem tudnánk kormányozni, így ehhez külföldről kérnek és kapnak segítséget.  A Palkovics László lemondásával kapcsolatos értesülést Gulyás teljesen valótlannak minősítette, szerinte ez csak egy, az újságíróktól elvárható objektivitást nélkülöző álhírnek tekinthető.

Több mint százan haltak meg koronavírusban tegnap óta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 09:09

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az új azonosított fertőzöttek száma pedig elérte a 1358 főt.
Újabb 1 926 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a kormányzati tájékoztató központ. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent.
Összesen 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény megjegyzi, hogy szerda estig összesen már 96 101 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Járóka Lívia gyorshajtás miatt állhat a belga bíróság elé

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.14. 07:00

Fotó: DIDIER BAUWERAERTS / EP
Mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítványról tárgyal pénteken az Európai Parlament jogi bizottságának rendkívüli ülése.
A fideszes képviselő, parlamenti alelnök irodája megerősítette lapunknak, hogy a belga hatóságok egy „régebbi, már rendezés alatt lévő gyorshajtás” miatt kérték a mentelmi joga felfüggesztését. Járóka valószínűleg hosszú ideig elfelejtette kifizetni a közlekedési kihágás miatt kirótt bírságot, és a szabálysértési ügy bíróságra került. Parlamenti forrásaink szerint a képviselő-testület minden évben viszonylag sok hasonló mentelmi ügyet tárgyal. A Járóka Lívia mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó belga kérelem tavaly szeptemberben érkezett meg az EP-be. Erről a szabályoknak megfelelően az EP elnöke tájékoztatta a plenáris ülés résztvevőit. Az ügyről parlamenti jelentés készül, amelynek előadóját, a francia liberális Stéphane Séjournét októberben jelölték ki. A pénteki zárt tárgyalást követően a szakbizottság újra visszatérhet a témára, majd megvitatja és elfogadja az ajánlást tartalmazó jelentést. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról a plenáris ülés dönt, amelyre tavasz előtt biztosan nem kerül sor. Járóka Lívia kis megszakítással 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, elsősorban a romákkal kapcsolatos európai politikával foglalkozik, a témában több parlamenti jelentést készített.