Előfizetés

Mégsem kötelező regisztrálni a koronavírus elleni oltáshoz?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 15:25

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Egyre nagyobb a káosz a vakcinák remélt majdani tömeges beoltása körül.
Az is megkaphatja a vakcinát, aki nem regisztrál az oltásra – közölte „Vakcinainfó”, azaz a Miniszterelnöki Kabinetiroda által működtetett tájékoztató és regisztrációs portál a Magyar Hanggal. A lap érdeklődésére elmondták:
„a regisztráció elmulasztása senkit sem zár ki az oltás felvételéből. Mindenképpen ajánlott, de nem feltétele a vakcinának”.

Ugyanezt jelezte a Magyar Hang több olvasója is, akik hasonló kérdésre szinté azt a tájékoztatást kapták, hogy nincs szükség regisztrációra. A Népszava is beszámolt az ezzel szemben elhangzott illetve a fenti információt megerősítő állításokról is. Legutóbb a  Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a 444 egyik olvasójának levelére válaszolva írta, hogy „Önmagát zárja ki az oltandók köréből, aki nem regisztrál” a kormányzati oldalon (vakcinainfo.gov.hu)” vagy akár a 60 év felettiként a neki küldött levélre a választ, a kitöltött űrlapot nem küldi vissza. Még december közepén szintén a 444 vette észre, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „figyelmeztetését” a Hír TV Bayer Show című műsorában:
„A koronavírus elleni oltásnál hátrébb kerül a sorban, aki nem regisztrál a kormányzati vakcinainfo.gov.hu oldalon”.

Arról viszont, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”, nem más, mint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszélt egy két nappal későbbi sajtótájékoztatón.

Elhunyt Munkácsi Miklós író

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.15. 15:18

Fotó: Shutterstock
Hetvenkilenc éves korában, hosszan tartó betegség után pénteken elhunyt Munkácsi Miklós író, forgatókönyvíró, újságíró - tudatta a család az MTI-vel.
Munkácsi Miklós 1941. december 15-én született Budapesten. 1969 óta publikált az Élet és Irodalomban, valamint más irodalmi folyóiratokban, tagja volt a Magyar Írószövetségnek. Kihívás című regénye alapján készült András Ferenc Dögkeselyű című, 1982-ben bemutatott filmje. Hosszú évekig játszották a Thália Színházban Mindhalálig Beatles című színdarabját. Elnyerte a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, valamint 2004-ben írt Tiberius című színdarabjával a Nemzeti Színház drámaíró pályázatának II. helyezését. A Holtak kalendáriuma című művéért 2008-ban megkapta a Gundel művészeti díjat. Művei között van továbbá a Saint-John hullái (elbeszélések, 1971), A késdobáló (elbeszélések, kisregény, 1974), A fattyú (regény, 1976), A mangófa negyedik gyümölcse (úti jegyzetek, 1979), A halálraítélt sziget (elbeszélések, 1981), a Briliánsok szombatja. Lisszaboni eső. Mindhalálig Beatles (színpadi művek, 1989), a Pánik a repülőtéren. A katasztrófa hat arca (történetek, 1989) A klán. Elátkozottak nemzetsége (regény, 1990), A sintér (bűnügyi regény, 1990) és a Ragadozók (tévénovella, 1991).

Az oltásra regisztráltak e-mailben várhatják majd a tájékoztatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 12:23

Fotó: koronavirus.gov.hu
Jövő kedden újabb vakcinaszállítmány érkezik hazánkba.
A hétvégén újabb mobil oltócsapatok mennek ki országszerte a száz férőhelyesnél nagyobb idősotthonokba, szociális intézményekbe – közölte az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, szokás szerint ismertette a péntek reggeli járványügyi adatokat, ám azokról Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth Rádióban elhangzott reggeli interjújából, illetve a kormányzati tájékoztató oldalról is értesülhetett a közvélemény.
Mint azt a szakember hozzátette, a Magyarországra eddig érkezett, 130 ezer ember oltására alkalmas Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna által gyártott vakcinákból csaknem 106 ezret felhasználtak, és szombaton és vasárnap el is fogynak az adagok. Továbbra is várják azonban azoknak az egészségügyi dolgozóknak a jelentkezését, akik még nem adatták be maguknak a koronavírus elleni védőoltást.

Az osztályvezető szerint hozzánk jövő kedden érkezik újabb vakcinaszállítmány, de arra nem tért ki, hogy mennyi, és arra sem, hogy melyik oltóanyagot előállító cégtől. A védőoltásra regisztrálók tömeges panaszaival kapcsolatban, amelyek szerint sokan nem kaptak visszaigazolást, azt mondta:
„a regisztráltak e-mailben fognak tájékoztatást kapni, folyamatosan”.

Hozzátette, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n is minden oltással kapcsolatos információ követhető lesz. Újságírói kérdésekre válaszolva Galgóczi Ágnes, egyebek mellett a közelgő középiskolai írásbeli felvételi vizsgákról elmondta, hogy azokon a zsúfoltságot kerülni kell, a maszkviselési és a járványügyi védelmi szabályokat be kell tartani, és a szülők továbbra sem nem léphetnek be az iskolaépületekbe. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az elmúlt 24 óra koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a kormányzati tájékoztató oldalon.