Előfizetés

Felfüggesztették a Klubrádió frekvenciájának a pályáztatását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:49
A Klubrádió stúdiója 2020. szeptember 25-én
Fotó: Béres Márton / Népszava
A Médiatanács mindent megtesz azért, hogy a zebrás adót elhallgattassa.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását – írja a Media1. A portál az erről szóló napirendi előterjesztést is megtalálta az NMHH Médiatanács weboldalán eldugva, emellett az NMHH ügyeire közeli rálátással bíró forrásuk is megerősítette a hírt.  A tanács amiatt szünetelteti a pályázati eljárást, mert fellebbezés érkezett a szervezet vélt jogsértéseire hivatkozva. Ilyen körülmények között pedig a pályáztatás nem folytatható, hiszen a jogorvoslat, illetve a kezdődő pereskedés kimenetele befolyásolja a frekvencia hasznosítását. A pályázati eljárás csak a bíróságra került jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat. A Népszava is beszámolt róla, hogy a médiahatóság szeptemberben úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciahasználati szerződését. Ezt a rádió nem hagyta annyiban, és beperelte az NMHH-t. Mindeközben a frekvenciára pályázatot írtak ki, melyen többen is indultak, többek között a jelenlegi formájában február 12-ig működő Klubrádió. A pályázók közül kettőt formai hibák miatt viszonylag gyorsan kizártak az eljárásból, amivel azonban csupán a Klubrádió maradt versenyben a frekvenciáért. Igaz, az adótól is hiánypótlást kért a Médiatanács. A grémium akkori lépése után sokan úgy gondolták, hogy a baloldali adó nem kapja meg a folytatás lehetőségét a fideszes delegáltakból álló testülettől. Ne legyen igazuk.

Krónikus karikatúra - Első fokon pert nyert a Népszava

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:29
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Lapunkat Pápai Gábor Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló rajza miatt perelte be Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő.
A bíróság elutasította első fokon Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő lapunk ellen indított keresetét, amelyet Pápai Gábor Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló karikatúrája miatt nyújtott be. Vejkey Imre az Alaptörvényre hivatkozva a „keresztény közösség jogainak védelme érdekében” indított személyiségi jogi pert a Népszava ellen, de - mint ahogyan a Vasárnap.hu portálnak elmondta - az eljáró Gál Zsófia Lívia bírónő „jópofának” tartotta a karikatúrát.

Karikó Katalint Szeged díszpolgárává választják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 19:53
Karikó Katalin
Fotó: AFP
Az Egyesült Államokban élő professzor május 21-én veszi át a kitüntetést.
Karikó Katalint jelölte Szeged város idei díszpolgárának Botka László. A polgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy az Egyesült Államokban élő professzor – akinek az első és legmodernebb koronavírus-vakcinát köszönhetjük – elfogadta a felkérést. A szeged.hu azt írja, hogy Karikó Katalin személyesen veszi át a kitüntetést a város napján, május 21-én. Karikó Katalin Botka László polgármesternek írt levelében azt írta, hogy Szegednek mindenkor kitüntetett helye volt az életében. A Szegeden szerzett ismeretekkel alapozta meg tudományos pályáját, az egyetem elvégzése után pedig a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el dolgozni, majd az Egyesült Államokban teljesedett ki a kutatómunkája. 
Karikó Katalin és munkatársai áttörést hoztak a koronavírus elleni harcban. A világon elsőként engedélyezték az általuk kifejlesztett vakcinát. A tudós emiatt akár Nobel-díj-várományos is lehet.