Előfizetés

OGYÉI-főigazgató: Megfeszítetten vizsgáltuk a Szputnyik V-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 10:49

Fotó: Iliya Pitalev / AFP
Nem az a lényeg, honnan érkezik egy vakcina, hanem hogy mit tud – mondta Szentiványi Mátyás.
„Bő két hónapon át, bátran mondhatom megfeszítetten vizsgáltuk a Szputnyik V-t.”

– mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában Szentiványi Mátyás.

A kormányközeli újság az orosz vakcináról kérdezte az OGYÉI első emberét. Mint elmondta, túl azon, hogy a helyszínen is jártak és Budapesten is egy vaskos dokumentációt tekintettek át, számtalan kérdése volt a magyar félnek a vakcináról. Ha nem feleltek volna kielégítően, akkor nem lehetett volna a vizsgálati szakasz lezárásáról beszélni. Azt azért jelezte, az említett bő két hónap nem szokványos időtáv, hiszen alapesetben kétszáztíz napjuk van egy-egy gyógyszer ellenőrzését lefolytatni. Szentiványi Mátyás arról is beszélt, az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták. Emellett a minőségi kérdésekre is megnyugtató választ adtak az orosz szakemberek.  Hangsúlyozta, nem az a lényeg, honnan érkezik egy vakcina, hanem hogy mit tud. Ezt pedig a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el. Az engedélyezési folyamat végén ott áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ahol nemzetközileg elismert magyar orvosok mondják ki a végső szót.
Szentiványi Mátyás
Fotó: Semmelweis Egyetem
„S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat.”

– fogalmazott Szentiványi Mátyás.

Mint lapunk is megírta, nagy tempóban zárták le az orosz vakcina két hónapos vizsgálatát a magyar gyógyszerhatóság szakértői, még az engedélyezés előtti órákban is tartottak az utolsó vizsgálatok Oroszországban és küldték onnan a jelentéseket. 

Aláírták a szerződést, nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 09:23

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
A pontos számok egyelőre nem ismertek.
Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországból

– jelentette be moszkvai tárgyalása után a külgazdasági és külügyminiszter.

A rövid sajtóeseményen Szijjártó Péter azt mondta, a szerződést aláírta mind a magyar, mind az orosz fél. Ennek részleteiről és pontos adatairól a későbbiekben tájékoztatást fognak adni. Azt hangoztatta, az oltás felgyorsítása életeket ment és így hamarabb térhet vissza az élet a normális folyásába, lehetővé teszi a korlátozások minél korábbi feloldását. „Fontos nap ez a mai a magyar-orosz együttműködésben és a járvány elleni tekintetében is.” Nem lehet kétség, hogy a védekezés alapfeltételének az oltásnak kell lennie. Emlékeztetett, a magyar hatóság megadta a vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V használatára. Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása – fogalmazott Szijjártó Péter.  Az orosz egészségügyi miniszter azt mondta, a magyar szakemberek megismerkedtek azokkal az üzemekkel, ahol a vakcinagyártás folyik. Mihail Murasko szerint újabb távlatok nyílnak Oroszország és Magyarország együttműködésében a szerződés aláírásával.

Meghalt 98 beteg, 1311 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 08:46

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.
1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 356 973-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362, az aktív fertőzöttek száma 107 800-ra csökkent - közölték pénteken a kormányzati tájékoztató oldalon. 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19 908-an vannak, a mintavételek száma 3 018 389-ra nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (66 525) és Pest megyében (44 361) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 205), Győr-Moson-Sopron (20 133) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 916). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7661). 
„Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént” – írják, hozzátéve, az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. „A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter ma Oroszországban tárgyal a magyar hatóság által már engedélyezett orosz vakcina beszerzésről” – teszik hozzá.