Előfizetés

Napokig a kórház előtt várta gazdáját egy kutya (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 12:54

Fotó: DHA
Bár Boncukot esténként hazavitték, minden reggel visszament.
Napokon keresztül a törökországi Trabzon egyik kórháza előtt várakozott Boncuk, magyarul Gyöngy nevű kutya, miután a gazdáját, Cemal Senturkot január 14-én oda szállították – írta a Guardian alapján a 444.hu.  A kutya követte a mentőt, így tudta, hol ápolják a gazdáját. Bár az idős férfi lánya esténként hazavitte a kutyát, Boncuk eb reggelente visszament. A kórház biztonsági őre azt mondta, reggel 9 körül érkezett, és amikor kinyílt az automata ajtó, bedugta az orrát, de be nem ment. A történet happy enddel zárult, szerdán ugyanis az idős férfit kiengedték a kórházból, és a bejárat előtt végre találkoztak. A megható jelenetről készült videóban a férfi elmondta, nagyon összenőttek a kutyájával, neki is nagyon hiányzott Boncuk.

Elon Musk 100 millió dollárt ad a legjobb „széndioxid-befogó” módszerért

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 11:48

Fotó: BRITTA PEDERSEN / AFP
Eddig nem sok előrelépés született az ilyen technológiák kidolgozás terén.
Elon Musk 100 millió dollárral (29,3 milliárd forint) jutalmazza a légkörben lévő szén-dioxid befogására kifejlesztett legjobb technológiát. A Tesla alapítója csütörtökön jelentette be tervét a Twitteren, egy hozzászólásban hozzátéve, hogy a részletekkel jövő héten jelentkezik. A kibocsátott üvegházhatású gázok „befogása” a klímaváltozás megfékezését célzó tervek nagy részének egyik kulcseleme, ám mostanáig csupán kis előrelépés született az ilyen technológiák kidolgozás terén, mivel a hangsúly sokkal inkább az emissziócsökkentésen van. A Nemzetközi Energiaügynökség a múlt év végén arról számolt be, hogy éles növekedésre van szükség a karboneltávolító technológiák alkalmazásában, amennyiben az országok el akarják érni a zéró nettó kibocsátást.

Veszélyezteti a pingvineket az Antarktiszról leszakadt jéghegy

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 09:12
Illusztráció
Fotó: HO / AFP
Bár tömege nagy részét elvesztette, az így is hatalmas az A68a az atlanti-óceáni Déli-Georgia sziget körüli tengeri élővilágot is veszélybe sodorhatja, ha megfeneklik.
Az A68a elnevezésű jéghegy és a róla letört darabok továbbra is Déli Georgia közelében sodródnak – mondta el Ted Scambos, a Coloradói Egyetem tudósa. A kutató kollégáival az Antarktisz Larsen C selfjegéről való leszakadása, 2017 júliusa óta figyelik a jéghegyet. Az A68a az egyik legnagyobb jéghegy, amely valaha az Antarktiszról levált. Decemberben elvesztette területének egyharmadát: több mint 1400 négyzetkilométerrel lett kisebb, miután nagy darabok váltak le róla, illetve sok jege elolvadt. Az A68a kiterjedése kedden 2450 négyzetkilométer volt. A jéghegy szélei, akárcsak egy tányér, lekerekedtek – magyarázta Scambos. A jéghegy megakadályozhatja, hogy a szigeten élő pingvinek eljussanak a tengerhez, ha ráfut a sziget partjára, és a sziget körüli tengeri élővilágot is veszélybe sodorhatja, ha megfeneklik. Elképzelhető, hogy ez decemberben már be is következett, de a tudósoknak ezt még ellenőrizniük kell. Az A68a-ról letört nagy darabok is fenyegetést jelentenek. Háztömbnyi jéghegyek úszkálnak a sziget környékén, hatot követnek is a kutatók, közülük négy megközelítette a szigetet – mondta el Scambos. Az A68a-ról akkor kezdtek letöredezni nagyobb darabok, amikor decemberben megközelítette a sziget nyugati partját. Az erős áramlatok arra késztették a jéghegyet, hogy csaknem 180 fokos fordulatot vegyen. A műholdas felvételek szerint egy vízalatti self legyalulhatta, és ez okozhatta az első nagy törést, amelyet további törések követtek. Az a része is leszakadt a jéghegynek, amelyet formája miatt a tudósok a jéghegy ujjaként emlegettek. Scambos szerint a jéghegydarabok a sziget körül „csellengenek”, lehet, hogy egy időre, talán néhány hétre megállnak, de aztán szépen elolvadnak, mivel a víz túl meleg nekik. Az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget brit fennhatóság alatt áll. A Brit Tengerentúli Területek (BOT) az Antarktisz legnagyobb jéghegyeinek afféle temetője. A fehér kontinensről leváló jéghegyeket az erős áramlatok a kontinentális alapzat sekély vizei felé terelik, a távoli sziget felé, ahol megfeneklenek.