Előfizetés

Egymillió ember beoltásához elég orosz vakcina érkezik Magyarországra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 13:10

Fotó: Pavel Bednyakov / AFP
Szíjjártó Péter moszkvai kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett.
Kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól

– mondta el a külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában, miközben orosz kollégájával folytatott egyeztetést.

Ez egymillió ember beoltását teszi lehetővé. Szijjártó Péter beszélt az ütemezésről is: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiség érkezik. A tárcavezető nagy előrelépésnek nevezte a fejleményt, mivel Magyarországra nagyon lassan érkeznek az oltóanyagok.  Szergej Lavrov arról is beszélt a tárgyaláson, hogy a Szputnyik szerinte már jól bizonyított Magyarországon is.

Müller Cecília: Borzasztó messze vagyunk a nyájimmunitástól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 12:21

Fotó: koronavirus.gov.hu
A Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk részesíteni a magyar lakosságot – mondta a tisztifőorvos.
Ugyan csökkenők a számok, de a járvány zajlik, ezért a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani

– közölte az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, jellemzően többféle krónikus betegségben szenvedtek az áldozatok, ehhez igazítják az oltási tervet. Szépen nőtt a beoltotti létszám, ugyanakkor minden egészségügyi dolgozót arra kér, oltassa be magát. Tájékoztatása szerint 138 983 ember kapta meg a vakcinát, 5818-an már a második körön túlestek. Ha ez megvan, akkor 7-10 nap múlva alakul a védettség. Utóbbi szám még mindig nagyon alacsony azokhoz képest, akiket még nem oltottak be, ezért szükséges betartani a járványügyi rendelkezéseket. Elmondta, hogy a szennyvízben mért minták is kedvező tendenciát mutatnak, jellemzően stagnálnak az adatok. Győrben, Pécsett és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben csökken, Budapesten és az agglomerációban stagnál vagy alacsony a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja.
Borzasztó messze vagyunk a nyájimmunitástól

– jelentette ki.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy folyamatosan figyelik a vírusmutációt. Azért is fontos megfigyelni a viselkedését, mert mindez az oltóanyagok hatásosságát is befolyásolja. Jó hírnek nevezte az orosz vakcina beszerzését is. „A Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk részesíteni a magyar lakosságot” – hangoztatta az országos tisztifőorvos.  Kérdésekre válaszolva elmondta, nincsen elég információ ahhoz, hogy a kismamákat is be lehessen oltani. Érkezett kérdés azzal az interneten terjedő összeesküvés elmélettel kapcsolatban is, mely szerint nem is ő, hanem egy dublőre kapta meg a koronavírus elleni oltást. Erre azt felelte, ő maga kapta meg a vakcinát és már megvan a második időpontja is. Müller Cecília azt is elmondta, hogy aki magánúton pozitívat tesztel, az az eredmény is le van jelentve, tehát ez is bekerül a hivatalos fertőzöttségi adatok közé.  Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, hogy 181 emberrel szemben kellett intézkednie a rendőröknek, akik nem vették fel a maszkot. Kiss Róbert tájékoztatása szerint 387-en szegték meg a kijárási tilalmat az elmúlt egy napban. 

OGYÉI-főigazgató: Megfeszítetten vizsgáltuk a Szputnyik V-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 10:49

Fotó: Iliya Pitalev / AFP
Nem az a lényeg, honnan érkezik egy vakcina, hanem hogy mit tud – mondta Szentiványi Mátyás.
„Bő két hónapon át, bátran mondhatom megfeszítetten vizsgáltuk a Szputnyik V-t.”

– mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában Szentiványi Mátyás.

A kormányközeli újság az orosz vakcináról kérdezte az OGYÉI első emberét. Mint elmondta, túl azon, hogy a helyszínen is jártak és Budapesten is egy vaskos dokumentációt tekintettek át, számtalan kérdése volt a magyar félnek a vakcináról. Ha nem feleltek volna kielégítően, akkor nem lehetett volna a vizsgálati szakasz lezárásáról beszélni. Azt azért jelezte, az említett bő két hónap nem szokványos időtáv, hiszen alapesetben kétszáztíz napjuk van egy-egy gyógyszer ellenőrzését lefolytatni. Szentiványi Mátyás arról is beszélt, az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták. Emellett a minőségi kérdésekre is megnyugtató választ adtak az orosz szakemberek.  Hangsúlyozta, nem az a lényeg, honnan érkezik egy vakcina, hanem hogy mit tud. Ezt pedig a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el. Az engedélyezési folyamat végén ott áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ahol nemzetközileg elismert magyar orvosok mondják ki a végső szót.
Szentiványi Mátyás
Fotó: Semmelweis Egyetem
„S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat.”

– fogalmazott Szentiványi Mátyás.

Mint lapunk is megírta, nagy tempóban zárták le az orosz vakcina két hónapos vizsgálatát a magyar gyógyszerhatóság szakértői, még az engedélyezés előtti órákban is tartottak az utolsó vizsgálatok Oroszországban és küldték onnan a jelentéseket.