Előfizetés

Szijjártó megtárgyalta, október után sem fogunk fázni (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 17:25

Fotó: Népszava
Az oroszokkal való tárgyalás pontos részleteit a külügyminiszter nem ismertette, így nem ismert többek között, hogy mennyi ideig, s hogy milyen áron érkezik majd a gáz az országba.
Megkötöttük a politikai megállapodást, hogy Oroszország folytatja a gázszállításokat Magyarországra ez év októbere után is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legújabb Facebook-videójában. Jelezte, mindez azért fontos, mert idén ősszel lejár a korábbi hosszú távú gázvásárlási megállapodás. A gázszállítás folytatásának részleteiről, így azt, hogy az milyen időtartamra szól, és mindez mennyibe kerül az országnak, a külügyminiszter nem árulta el. Azt majd a Gazprom és a Roszatom teheti meg. – Soha ne legyen ennél kevésbé eredményes tárgyalásunk sehol – összegezte a miniszter a pénteki egész napos moszkvai tárgyalásainak eddigi eredményét, amelyeket Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel folytatott.
A magyar politikus beszélt a hazánk által megrendelt orosz vakcinákról is, amelyek mennyiségéről és Magyarországra szállításának üteméről délelőtt megállapodott a tárgyalópartnerekkel. Elmondta, hogy hazánk egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy emberenek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani. Szijjártó Péter végül elmondta, a nap hátralévő részében még további három megbeszélését tervez lebonyolítani az ipari miniszterrel, valamint a Gazprom és a Roszatom főnökeivel.

Az Európai Tanács elnöke felhívta Putyint, hogy engedje szabadon Navalnijt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 16:28

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Az uniós országok vezetőit tömörítő szervezet vezetője az orosz ellenzéki politikus megmérgezésének körülményeit is kivizsgáltatná kollégájával.
Charles Michel, az európai uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során – közölte az uniós vezető irodája. Michel komoly aggodalmának adott hangot Navalnij fogva tartásával kapcsolatban a beszélgetés során, és arról is tájékoztatta az orosz elnököt, hogy a márciusi EU-csúcs keretében stratégia vitát indít az EU és Oroszország közötti kapcsolatok felülvizsgálatáról. Charles Michel közölte, hogy az EU egységes álláspontot képvisel az Oroszországhoz intézett felhívásában, és sürgette az orosz vezetést:
„késedelem nélkül, átláthatóan vizsgáljak ki a Navalnijjal szemben elkövetett szeptemberi mérgezéses merényletet”.

Navalnij Putyin százmilliárdos dácsájáról készített leleplező videója
Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Navalnijt hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték Oroszországban. A politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban hazájában megpróbálták megmérgezni.   Mint arról a Népszava is beszámolt, nemcsak Navalnij van rács mögött: szóvivőjét, Kira Jarmist is őrizetbe vették kilenc napra pénteken, hogy ne vehessen részt az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.
Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium figyelmeztette a tiltakozás szervezőit, hogy az általuk Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek, felforgatónak tekinti, amelyeket készek azonnal beszüntetni, vagyis feloszlatni.

Szintén csütörtökön az Európai Parlament képviselői átfogóbb és szigorúbb szankciókat követeltek Oroszországgal és a felelősökkel szemben az Alekszej Navalnij letartóztatásáról rendezett kedd délutáni plenáris vitában.

Több mint ötezer új beteget találtak Ukrajnában, Szlovénia enyhít a korlátozásokon

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 14:12

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP/NurPhoto
Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 fertőzöttet azonosítottak.
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, péntekre is több mint ötezer új beteget jegyeztek fel, az egészségügyi miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy elégedett a január 8. óta érvényben lévő szigorított karantén eddigi eredményeivel. A hivatalosan közölt adatok alapján
az elmúlt napban 5348 új esettel 1 182 969-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 163 áldozattal 21 662-re. Eddig 928 969-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14 ezren, az aktív betegek száma így több mint kilencezerrel 232 338-ra csökkent.

Az elmúlt napon az országban ismét sok, 1900 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. A legtöbb új beteget, több mint ötszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 125 ezret, az elhunytaké 14-gyel 2260-ra nőtt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a szigorított karantén eddigi eredményeivel. Kijelentette, hogy stabilizálódott a fertőzés terjedése, egyaránt csökkent az újonnan jelentkező betegek és a kórházban ápoltak száma. Fontosnak nevezte, hogy az újévi, karácsonyi ünnepek nyomán nem történt „hirtelen kiugrás” a fertőzés terjedésében. A szigorított karantén január 24-ig van még érvényében, s a kormány azt ígérte, hogy nem fogja meghosszabbítani. Ez idő alatt
  • az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás,
  • a vendéglátó egységek csak elvitelre vehetnek fel rendelést,
  • az üzletek csak meghatározott termékeket, főleg élelmiszereket, gyógyszereket, higiéniai termékeket, háztartási vegyszereket, állateledeleket és növényvédő szereket árusíthatnak
  • és tiltott mindenféle sport-, kulturális és egyéb rendezvény.
Sztepanov egy tévéműsorban azt jósolta, hogy Ukrajnában az év végére javulhat jelentősen a járványhelyzet. Ismét felszólította a lakosságot, hogy teszteltessék magukat koronavírusra, ha bármilyen légúti megbetegedés tüneteit tapasztalják magukon.
A kedvező járványügyi mutatók miatt enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban megnyílnak a sípályák, a bevásárlóközpontok, az óvodák, a fodrászüzletek és a ruhatisztítók, valamint az általános iskolai tanítás is újraindul – közölte a ljubljanai sajtó.
A sípályák már szombaton megnyílnak, síelni pedig negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet. Az óvodai és iskolai oktatás a jövő héttől indul meg, a nevelőket és tanítókat pedig az intézmények megnyitása előtt letesztelik.

A határátlépési követelményeken is enyhített Ljubljana. Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot. Szlovéniában péntekre 1439-cel 155 696-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 25 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3309-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1140-en vannak kórházban, 186-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 19 014.
Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 227 969-et. Péntekre 32 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4770. Kórházban 1518 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3321.