Előfizetés

Ismét lemondta több szertartás vezetését Ferenc pápa

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.24. 07:15

Fotó: VATICAN MEDIA / AFP
Az egyházfő kiújult isiásza miatt nem vesz részt nyilvános programjain a következő napokban.
Ferenc pápa kiújult isiásza miatt ismét lemondta több szertartás vezetését és egyéb nyilvános programjait, amelyeken részt vett volna a következő napokban – jelentette be Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton közleményben. Három héten belül ez a második eset, hogy a katolikus egyházfőnek fájdalmai miatt rövid határidővel le kell mondania misék bemutatását, imádságok vezetését, találkozókat. Ferenc pápa szombaton még elmondta az úrangyala imádságot és áldást az Apostoli Palota könyvtárából, ahogy ezt tervezték. Egyébként ezt a palota Szent Péter térre néző ablakában szokta elmondani, de a koronavírus-járvány miatt ennek helyét ideiglenesen megváltoztatták. Vasárnap viszont már nem tudja bemutatni a szokásos misét a Szent Péter-bazilikában, este pedig vezetni az imahetet lezáró imádságot a Szent Pál-bazilikában. Hétfőn az eredeti tervvel ellentétben nem találkozik a Szentszékhez akkreditált diplomatákkal, ezt az eseményt máskor tartják meg. A pápa időnként kiújuló isiásza miatt felvetődik a kérdés, hogy teljesíteni tudja-e a március 3-a és 8-a közé tervezett iraki apostoli útját, amelyet többen már a járvány miatt is kétségbe vontak. Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta most másodszor mondott le szertartásokat és találkozókat egészségi okra hivatkozva.

Erős földrengés volt a Déli-Shetland-szigeteknél

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.24. 06:58
Illusztráció
Fotó: Muhammad Fauzy / AFP
A chilei belügyminisztérium elrendelte legnagyobb antarktiszi bázisa és a mellette lévő falu, Villa Las Estrellas kiürítését.
Erős földrengés volt szombat este az Antarktiszhoz tartozó Déli-Shetland-szigeteknél, közel Chile legnagyobb antarktiszi bázisához, az Eduardo Freihez. A hetes erősségű rengésről úgy ítélte meg a chilei belügyminisztérium, hogy szökőárat válthat ki, ezért elrendelték a bázis és a mellette lévő falu, Villa Las Estrellas kiürítését. Néhány órával később feloldották a szökőárriadót.
A rengés közép-európai idő szerint vasárnap hajnali fél egykor történt, középpontja pedig a chilei bázistól 210 kilométerrel keletre a tengeren, tíz kilométeres mélységben volt

– közölte a chilei katasztrófavédelmi hivatal.

A György Király-szigeten létesült bázis a chilei légierőé, és 1230 kilométerrel délre van a dél-amerikai kontinenstől. Villa Las Estrellas faluban van egy kórház, egy iskola, egy bank, egy kis áruház, egy postahivatal és egy kápolna. Nyáron legfeljebb 150 ember tartózkodik a területen, télen körülbelül 80. A katasztrófavédelem közölte, hogy
az Eduardo Frei bázisról és a faluból ideiglenesen elszállították az ott tartózkodó 80 embert, valamint további összesen 81 chileit három másik, kisebb bázisról (O'Higgins, Fildes és Prat), valamint kiürítettek öt külföldi bázist is, de azt nem említették a hatóságok, hogy ezek mely országokhoz tartoznak, és hogy hány emberről van szó.

Mintegy félórával az erős rengés után, attól függetlenül volt egy másik földmozgás is, 5,9-es erősségű Chile fővárosától, Santiagótól 14 kilométerre, 122 kilométeres mélységben. A katasztrófavédelem először emiatt is szökőárriadót rendelt el, de nem sokkal később közölte, hogy ez téves volt. A hatóságok azt mondták utána, hogy ennek a rengésnek egyelőre semmilyen hatását nem észlelték. Chile a világ egyik legföldrengésveszélyesebb országa: 2010-ben Concepción városban volt egy 8,8-es erősségű rengés, amely több mint ötszáz ember halálát okozta, és hatvan évvel ezelőtt Chile szenvedte el a valaha mért legsúlyosabb földrengést, 9,6-es erősségűt, az ország déli részén lévő Valdivia városban.

A bukaresti rendőrkapitány helyettese is egy elvileg bezárt étteremben bulizott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 19:31
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay
A rendőrök a razzián egy olyan személyt is fülön csíptek, akinek még karanténban kellett volna lennie.
A bukaresti rendőrség 27 embert talált a román főváros Hanul lui Manuc nevű éttermében egy péntek esti razzián, miközben a hatóságok csak jövő hétfőtől vezetik be fokozatosan az enyhítéseket Romániában – számolt be róla a Főtér. A rendőrök a rajtaütéskor a vendégek között találták a bukaresti rendőr-főkapitányság helyettes vezetőjét is. Ráadásul egy olyan személyt is fülön csíptek, akinek még karanténban kellett volna tartózkodnia, de nem a fővárosban, hanem Călărași megyében. A rendőrség a vendégeket összesen 17 500 lejes, a vendéglőst pedig 5000 lejes pénzbírsággal sújtotta. A bukaresti helyettes rendőrfőnök ellen vizsgálat indult. A portál hozzátette, hogy mindez néhány nappal azelőtt történt, hogy hétfőtől harmadolt befogadóképességgel ugyan, de kinyithatnak a vendéglők.