Előfizetés

"Aktatologatás" a paksi hulladékügyben

M. I.
Publikálás dátuma
2021.01.25. 07:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az atomváros egykori hulladékszállítójának hűtlenkezelés-gyanús eladása kapcsán a megyei ügyészség közel fél évvel a feljelentés után ott tart, hogy összeférhetetlenség miatt a városi szervről áttette az aktát Szekszárdra.
A Tolna Megyei Főügyészség összeférhetetlenség miatt a paksi helyett a Szekszárdi Járási Ügyészséget jelölte ki a Paksi Hulladékgazdálkodási Nkft. eladása kapcsán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás felügyeletére – közölte lapunkkal a feljelentők egyike, az önkormányzati testületben ülő Heringes Anita, korábbi szocialista parlamenti képviselő. A helyi ügyészség vezetője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hozzátartozója az önkormányzattal áll jogviszonyban, a város jegyzője pedig korábban városi ügyészként tevékenykedett. A város ellenzéki, egyaránt a Paksi Deák Ferenc Egyesületbe tömörülő képviselői tavaly szeptemberben tettek feljelentést. (Ezután furamód egy számukra ismeretlen győri magánszemély is hasonlóképp tett, amivel hozzájut az összes hatósági irathoz.) Szabó Péter, a város fideszes polgármestere ugyanis tavaly márciusban - a különleges veszélyhelyzeti szabályokra hivatkozva testületi döntés nélkül - 4,1 millió forintért eladta az önkormányzati hulladékcég közel felét a Vertikál Nonprofit Zrt.-nek, majd az általa irányított önkormányzati társulás is eladta hasonló összegért a cég másik felét. Mivel a feljelentők a céget a gazdálkodási adatai alapján több mint 70 millióra tartják, így szerintük az eladással az önkormányzatot legalább 61,7 millió forintos kár érte. A megyei főügyészség októberben a Paksi Járási Ügyészséget jelölte ki a nyomozás felügyeletére. Csak remélni tudjuk, hogy a két időpont között eltelt közel három hónap nem csak időhúzásról szólt - fogalmazott lapunknak Heringes Anita. Önkormányzati képviselőként számukra a legfontosabb, hogy Paks vagyonát megóvják, így az igazság mihamarabbi kiderítésében bíznak - tette hozzá. Amiként arról korábban beszámoltunk, az önkormányzati többségű, polgárdi központú, a Duna vonala mentén immár közel kétmillió háztartás kukáját ürítő Vertikál az elmúlt évek során módszeresen vásárolta fel a központosított bevételekből kevéssé részesülő és így meggyengülő térségi hulladékszállítókat.

És sikerült?

  „A járvány első és második hullámának idején is a kormány legfontosabb célja az életek védelme és a magyar gazdaság működőképességének a megőrzése. A kormány felelős döntése értelmében nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy bárki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon, vagy a munkahelyét megtarthassa” - idézet a Pénzügyminisztérium államháztartási közleményéből. Abból, amelyikből kiderül, hogy a forint bevezetése óta soha nem látott rekordhiányt hozott össze a kormány 2020-ban - persze mindezt a járványra hivatkozva. Fogadjuk el, hogy a kormány legfontosabb célja az életek védelme és a magyar gazdaság működőképességének a megőrzése. És sikerült? Örülünk Vincent? Erről mindenki alkosson ítéletet a saját vérmérséklete szerint. Én nem is veszem a bátorságot ahhoz, hogy a sikert emberéletekben számoljam. De: 5548 milliárd forint – ekkora adósságba verte a magyar népet Orbán Viktor –, miközben 367 milliárd forintra lett volna engedélye. Halljuk, hogy pénz nem számít, ha emberéletről van szó. De nem ez történt. Nem az emberéleteket, nem a munkahelyeket mentette a kormány, hanem NER-hátországát építette, már a 2022 utáni időkre készülve. Mert ki tudja, mit hoz az élet. Miközben a családi támogatások csökkentek, addig több száz milliárd forint áramlott külön-külön a NER által ellenőrzött turisztikai ágazatba, az ilyen-olyan vagyonkezelő alapítványokba, az NER építőipari beruházásaiba, vagyis a belgrádi vasútba, autópálya-programokba, templomok, sportcsarnokok, stadionok építésbe. És - ne vitassuk el –, jutott a cégeknek is, amelyik vett egy gépet máris ott termet Szijjártó Péter külügyér és adott rá egy-két milliárd forintot. Hogy ez a válságkezelés? Nem. A válságkezelés az lett volna, ha a több százezer rejtett munkanélkülit nem a három hónapos munkanélküli segéllyel fizetik ki, ha a sok részmunkaidőbe kényszerült munkavállaló bérét kiegészítik, ha a kis cégek túlélését segítik. Ők úgy érzik, a kormánynak nem sikerült a kezelni a válságot. De ennél is nagyobb bűn, hogy meg sem próbálták.

Átveszi az állam a szombathelyi stadiont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 14:18

Fotó: Varga György / MTI
Az új tulajdonosként a Nemzeti Sportközpontokat jelölték ki.
Átveszi az állam a szombathelyi Haladás Sportkomplexum üzemeltetését a szombathelyi önkormányzattól a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározat szerint. Tulajdonosi joggyakorlóként a Nemzeti Sportközpontokat jelölték ki. A kormányhatározat Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter feladatául szabta meg, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. február 10-ig gondoskodjon a Haladás Sportkomplexum jogi, pénzügyi és adóátvilágításáról, valamint piaci értékének megállapításáról. Az átvilágítás után le kell bonyolítani február 28-ig az ingyenes állami tulajdonba vételt. Az átvilágításhoz a pénzügyminiszternek 30 millió forintot kell biztosítania. A futballarénát 2017-ben adták át, de rengeteg költséget termelt Szombathelynek. Tavaly áprilisban azonban kiderült, hogy a járványhelyzetben is kap 300 millió forintos központi támogatást a sportkomplexum.