Előfizetés

Mészáros Lőrinc szállodaláncát már biztosan megmentették a magyar adófizetők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 10:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Hunguest Hotels kaszált a járvány miatti kompenzációs keretből, miközben 17,7 milliárd forinttal a turisztikai támogatások fő nyertese volt.
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 9 szállodája kapott pénzt a koronavírus-járvány miatt elmaradt foglalások után, a kompenzációból ezúttal néhány budapesti luxusszállodának is jutott – írja a 24.hu. Felidézték, a múlt év végén a kormány úgy döntött, hogy a járványügyi korlátozások miatt bezárásra ítélt szálláshelyek a 2020. november 11. és december 10. közötti foglalásaik után elmaradt bevétel 80 százalékát megkapják az államtól.
A meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény a szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől és kempingektől – közölte a 24.hu-val a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az MTÜ a Kisfaludy-program támogatásait összesűrítő dokumentumban közzétette azoknak a szálláshelyeknek a listáját, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek.
Spirit Hotel Thermal Spa
Fotó: Varga György / MTI
A legnagyobb támogatást a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kapta, 146 millió forintos kompenzációban részesült. A második legnagyobb összeget Mészáros Lőrinc szállodaláncának egyik tagja, az egerszalóki Saliris Resort Spa Hotel kapta, 93 milliót forintot. A lista alapján a Hunguest Hotels szállodáinak jutott egyébként a legnagyobb, összesen 289 millió forintos kompenzáció.

Ez persze nem meglepő – jegyezte meg a portál – mivel a Hunguest a legnagyobb belföldi szállodalánc, a cégcsoport 26 hoteljéből kilenc kapott támogatást, ezek azok a szálláshelyek, amelyek, amikor még akadálytalanul lehetett, vendégeket fogadtak tavaly.  Abból, hogy a Hunguest kompenzációt kapott, az is kiderül, hogy a járvány első hullámával ellentétben a szállodaláncnál nem történtek újabb elbocsájtások. A társaság az Mforral nemrég azt közölte, hogy jelenleg csaknem ezer főt foglalkoztatnak. A 24.hu azt is kiemelte:
A cégcsoport a 83 milliárdos vissza nem térítendő állami támogatásból 17,7 milliárdot zsebelt be vidéki szállodáinak felújítására, ezzel a turisztikai támogatások fő nyertese volt.

Ahogy azt a Népszava is megírta, a Mészáros Lőrinc lánya vezette szállodalánc tavaly 850 embert bocsátott el, hogy addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a felújításokkal.

360,54 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.28. 08:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel.
Az euró 360,54 forinton állt 7 órakor a szerda kora esti 360,15 forint után. A frank 334,80 forintról 335,21 forintra, a dollár pedig 297,50 forintról 298,03 forintra drágult. Az euró gyengült a dollárral szemben: jegyzése 1,2098 dollárra süllyedt a szerda kora esti 1,2101 dollárról.

Csúszik az e-töltők telepítése

M. I.
Publikálás dátuma
2021.01.28. 08:00

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A vírushelyzet miatt egy év haladékot kapott egy több száz tagú e-töltő-hálózat kiépítésére a Molt is magába foglaló Next-E-szövetség a költségek jelentős részét álló Európai Uniótól.
Az EU a járványhelyzetre tekintettel egy évvel, 2021 végéig meghosszabbította a Next-E nevű közép-európai elektromostöltő-hálózat kiépítésének határidejét – válaszolta a Mol lapunk megkeresésére. A hazai olajcsoport négy éve csatlakozott a kivitelezést vállaló cégszövetséghez. Ennek során a japán Nissan, a német BMW, a szintén német E.ON a szlovák, cseh, magyar és román, a horvát HEP a helyi és szlovén, valamint a Mol a hat érintett állam mindegyikében működő leányvállalatain keresztül összesen 222 villám- és 20 ultragyors-töltő telepítését vállalta a fő közlekedési útvonalak mentén. Ehhez Brüsszel 18,84 millió eurós – mintegy 6,7 milliárd forintos – támogatást nyújtott. A Mol a Next-E keretében Magyarországon eddig 48 villám- és öt ultragyors töltőt adott át – tájékoztatták lapunkat az olajcégnél. A hat érintett államban összesen 130 villám- és 11 ultragyors töltő telepítését vállalták. Ennek érdekében idén további hat magyarországi, négy romániai és két szlovén villámtöltő megvalósítása várható. A támogatás mértékén túli költségek titkosak. A Mol a Next-E-n kívül Magyarországon 7 gyors-, 14 villám- és egy ultragyors töltőt üzemeltet. Csoportszinten ehhez négy romániai, három szlovén, két cseh és egy horvát villámtöltő adódik.

Gyors AC, villám DC és ultra DC

A váltóáramú (AC) gyorstöltők esetén a teljesítményszint általában 43 kilowatt (kW) alatti. Az egyenáramú egységek (DC) közül a villámtöltők jellemzően 50 kW alatti, míg az ultragyorsak efeletti teljesítményt adnak le. Villámtöltésből száz kilométer megtételéhez körülbelül fél órányi szükséges. Az ultragyorsak ugyanennyi idő alatt akár 3-400 kilométerhez elegendő energiát is leadnak, függően az akkumulátor tulajdonságaitól és állapotától.

Kilowattóránként 99-159 forint a tarifa

A Mol-hálózat díjai alkalmazáson és a driver portálon keresztül - attól függően, hogy a regisztrált vagy az eseti felhasználó AC-t, DC-t illetve ultra DC-t használ - kilowattóránként (kWh) 99-től 149 forintig terjednek. Helyben vásárolható 10, 20 és 40 kWh-t magába foglaló csomag is, amiből 109-159 forintos egységár adódik. Fél óra után noszogatásképp percenként további egy forintot számláznak, illetve a töltés idejére az applikációban megadott bankszámlán zárolnak 3 ezer forintot.