Előfizetés

Kormányinfó: Március 1-ig maradnak a korlátozások

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.01.28. 11:18

Fotó: koronavirus.gov.hu
A kormány szerint még nincs itt az ideje a lazításnak.
A novemberben hatályba lépett korlátozásokkal sikerült kordában tartani a járvány terjedését, de a szakértők véleménye egyértelmű abban, hogy bármilyen enyhítés a fertőzések ismételt felfutásához vezetne, emiatt továbbra is hatályban tartják az intézkedéseket – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint megértik, hogy ezek sokaknak nehézséget okoznak, de egyelőre nincs más lehetőség.
A korlátozások március 1-ig maradnak, és a kormány azt kéri, hogy újabb 90 nappal hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet az Országgyűlés

– közölte Gulyás. Hozzátette, március 1-e után ismételten megvizsgálják a járványhelyzetet és dönthetnek a könnyítésekről, ez azonban csak akkor következhet be, ha a fertőzöttek száma jelentősen csökken és/vagy kellő számban áll rendelkezésre vakcina. A tárcavezető kijelentette, a kormány vizsgál minden vakcinabeszerzési lehetőséget. Ennek kapcsán leszögezte, az Európai Unió eddig összesen 8 millió Pfizer-vakcinát tudott beszerezni, ami nagyon kevés. A kormánynak így más megoldás után kellett néznie, ennek köszönhetően február végéig 300 ezer embernek elegendő oltóanyag jöhet Oroszországból. Gulyás Gergely újra leszögezte, hogy mindenki olyan oltást adat be majd magának, amilyet szeretne, de ehhez elegendő oltásra van szükség. A kormány az ülésén ezért úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát, amelyikkel legalább 1 millió embert már beoltottak, annak a Népegészségügyi Központ megvizsgálja az engedélyeztetését. Erről egyébként lapunk csütörtöki számában már írtunk.    A Miniszterelnökséget vezető miniszter a vendéglátósok nehéz helyzetére is kitért, amivel kapcsolatban közölte: a közigazgatási hivatalokat utasítani fogják, hogy gyorsítsák a bértámogatások utalását. A lazításnál a szektor elsőbbséget fog élvezni, de egyelőre még azt sem vezetik be, hogy a vendéglátóhelyeken fogyasztani lehessen, ha egyébként a vendég maszkot visel. Kifejtette, a hatóságok nem fognak kivételezni azokkal a vendéglátóhelyekkel, amik február 1-jén a szabályok ellenére is kinyitnak, így hat hónapra bezáratják őket és a vendégek ellen is szabálysértési eljárás indul. Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, a közmunkás bért 81-ről 85 ezer forintra emelik, a falusi kisboltok fenntartására pedig 45 milliárd forint támogatást különítettek el, erre pályázni lehet majd.  A miniszter a lapunk által feltett kérdésekre egyáltalán nem válaszolt, így lapunk azon információjára sem reagált, miszerint az engedélyezett és a sorozatgyártásra kerülő orosz oltóanyag nem teljesen ugyanolyan.
További újságírói kérdésre válaszolva pótcselekvésnek nevezte, hogy peres eljárásokat indítanak egyes uniós államok gyógyszergyártó cégekkel szemben. Elítélte Hiesz György gyöngyösi ellenzéki polgármestert, amiért soron kívül beoltatta magát. A hazai baloldallal kapcsolatban kritikát fogalmazott meg, amiért „bizalmatlanságot kelt a vakcinákkal szemben, miközben nyitást követel”. Kijelentette, a kormány és a Fidesz nem vesz részt azon a rendkívüli parlamenti ülésen, amit az ellenzék kezdeményezett a koronavírus kapcsán. A tárcavezető „kellően gusztustalan ballibeárlis propagandának” nevezte, hogy a sajtó Varga Judit ingatlanügyeit firtatja, szerinte az, hogy a miniszter CSOK-ból újította fel balatonhenyei lakását. Az teljesen etikus volt, mert amikor az igazságügyi miniszter igénybe vette a támogatást, akkor még úgy tervezte, hogy ott fog élni a családjával, de időközben Budapesten lett államtitkár. Ezt viszont nem láthatta előre – mondta Gulyás.

Csepelen saját magával birkózik a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 09:36

Fotó: Facebook/Németh Szilárd
Németh Szilárd hatalmas sportingatlan-portfóliót hozott létre maga körül, de a Borbély Lénárd vezette kerület gyakorlatilag kizárta ezekből a projektekből a politikust.
Szakított egymással Csepel két vezető fideszes politikusa: Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Fidesz-alelnök, honvédelmi államtitkár, egykori rezsibiztos és régi harcostársa, Borbély Lénárd polgármester – írta a 24.hu, több forrásból megerősített értesüléseikre hivatkozva.
A lap szerint Németh Szilárd olyannyira eltávolodott korábbi csepeli csapatától, hogy mára lényegében megszűnt a kommunikáció a két oldal között. A két politikus még az állami ünnepek alkalmából szervezett helyi rendezvényeken sem jelenik meg együtt, a közösségi oldalaikon sincs már nyoma közös szerepléseknek.

A portál megjegyzi: a szakítás jelei decemberben váltak a külső szemlélő számára is nyilvánvalóvá, amikor Németh Szilárd hatalmas sportingatlan-portfóliót hozott létre maga körül, a kerületvezetést pedig voltaképpen kizárta az irányítása alatt futó ingatlanügyekből. Az együttműködési nehézségeket az utóbbi hetekben Borbély már nem is titkolja. Az önkormányzati újságnak adott év végi interjúban finoman, de azért érthetően azt magyarázta: a Németh által alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nem ad tájékoztatást az önkormányzatnak arról, milyen tervei vannak a frissen megszerzett, hatalmas alapterületű sporttelepekkel, köztük a kerület 12 ezres befogadóképességű futballstadionjával.
A 24.hu önkormányzathoz közeli forrásai szerint a két politikus kapcsolata azért romlott meg, mert Németh Szilárd továbbra is „főnökként” próbálta irányítani a kerület ügyeit, Borbély viszont egyre kevésbé fogadta el az utasításokat.

Németh Szilárd jelenleg egyébként semmilyen, Csepelhez kötődő hivatalos funkciót nem tölt be, de a lap úgy tudja, a 2014-es és a 2018-as egyéni országgyűlési képviselői választást Csepelen elvesztő politikus a Fidesz választókerületi elnökeként újra elindulna itt. A portál megkereste a fideszes politikusokat, de egyikőjük sem kommentálta a személyes viszonyukról szóló információkat. (Képünkön Németh Szilárd és Borbély Lénárd – mindketten középen –, amikor még közösen avattak fel csepeli létesítményeket.)

Meghalt 93 beteg, 1569 újabb fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 09:13

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Romlottak a járványügyi adatok.
Csütörtök reggelre 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 363 450-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató oldal. Jelenleg 249 003 a gyógyultak száma, az aktív fertőzötteké pedig 102 156-ra csökkent; 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.
Eddig 161 215 ember kapott oltást, közülük 26 293-an már a második adagot is megkapták. Az oldal szerint az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, csütörtöktől pedig az idősotthonokra összpontosulnak az oltások.  Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be, de a következő napokban ez a szám megtöbbszöröződhet. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra. A kormány döntéseit a további védelmi intézkedésekről a mai kormányinfón ismertetik.