Előfizetés

Stumpf István kormánybiztosként felügyeli a felsőoktatási modellváltásnak nevezett egyetemfoglalást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.29. 11:50

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Tevékenységét a miniszterelnök irányítja majd.
Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját – írta ki közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Stumpf István kormánybiztosként látja el a feladatot február elsejétől.   
„Welcome back. Az egyetemek jövője Magyarország jövője. A következő évek legfontosabb programja az egyetemek korszerűsítése. Egész embert igénylő munka. Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját. István, üdv újra a fedélzeten!”

– fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Stumpf István február elsejétől kormánybiztosként látja el a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját; tevékenységét a miniszterelnök irányítja. – A kormánybiztos kinevezéséről és részletes feladatköréről szóló kormányhatározat várhatóan még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben – mondta a sajtófőnök. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az állami felsőoktatási intézmények kiszervezése része annak a folyamatnak, amely a Fidesz 2010 óta lépésről vitt véghez: nemcsak megtörik az autonómiát, de el is foglalják az egyetemeket. Mindezt a kormányzat úgy tálalja, hogy a gazdasági akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, mert egy példátlan mértékű egyetemfejlesztési programban 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar intézményekbe.

Mészáros Lőrinc egyszerűen nem tud hibázni, ezúttal egy árvízvédelmi közbeszerzést nyert meg

L. B.
Publikálás dátuma
2021.01.29. 10:47

Fotó: H. Szabó Sándor / AFP/ORFK
A felcsúti dollármilliárdos védheti meg a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszának környező területeit az árvíztől.
Újabb közbeszerzési pályázatot nyert meg a felcsúti dollármilliárdos, Mészáros Lőrinc egyik cége - jelent meg az európai közbeszerzési értesítőben. A Mészáros és Mészáros Kft. ezúttal az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiírt közbeszerzésen aratott győzelmet, így a vállalat feladata lesz, hogy megteremtse a szükséges árvízvédelmi biztonságot a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított árapasztó tározó létesítésével. A több mint 25,974 milliárd forintért elvégzett projekt összhangban áll a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése program célkitűzéseivel, valamint a magyar-ukrán közös árvízvédelmi fejlesztési program tartalmával. A nemzet gázszerelője ezáltal egy olyan árvízvédelmi töltést építhet meg, amely megfelel a vonatkozó előírásoknak és kezelni tudja a jövőben várhatóan magasabb szinten és nagyobb intenzitással levonuló árhullámokat. A Mészáros Lőrinc által irányított vállalatok időről időre adnak pozitív hírt magukról. Legutóbb például annak örülhettünk, hogy a Mészáros Csoport szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Grouppal való közös vegyesvállalat létrehozásáról. A két cég akkori tájékoztatója szerint a magyarországi telephellyel működő svájci-magyar vegyesvállalat fő profilja a vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz hazai és nemzetközi piacokra.

Meghalt 83 Covid-beteg, 1459 újabb fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 09:11

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kórházban 3649 koronavírusos fertőzöttet ápolnak, és 258 ember van lélegeztetőgépen.
Újabb 1459 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 364 909-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 83, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 374-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 254 783, az aktív fertőzötteké pedig 97 752. Amint azt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában is közölte, kórházban 3649 koronavírusos fertőzöttet ápolnak, és 258 ember van lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (67 766) és Pest megyében (45 321) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 662), Győr-Moson-Sopron (20 416) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (20 373). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7928). 
Azt írják, eddig 175 283 ember kapott oltást, közülük 37 727-en már a második oltást is megkapták. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárul, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek jövő héten. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány). Közölték, hogy Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fog megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. Megjegyezték, hogy a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket. Az általános iskolákban továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések és a testhőmérséklet-mérés. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az Operatív Törzs dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni. Az Operatív Törzs jelenleg 71 óvodában egy-egy csoportot érintően (2 százalék), 29 óvodában (1 százalék) és 23 általános iskolában (1 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 116 általános iskolában egy-két osztályt (4,5 százalék) és 16 általános iskolában (0,6 százalék) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.