Előfizetés

Nem tetszik az ellenzéknek, hogy Szijjártó dönt a vakcinákról, a külügy államtitkára cáfol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:03

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal, a védőoltással szembeni bizalmatlanságot – közölték az ellenzéki pártok.
„Az ellenzéki választási szövetség pártjai arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon”

– közölte a hatpárti ellenzéki együttműködés.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd aláírásával jegyzett közleményben az olvasható, hogy a vakcinák engedélyezése nem lehet politikai kérdés, így az oltóanyagok felhasználhatóságáról nem politikusoknak, hanem szakembereknek kell dönteniük. Álláspontjuk szerint ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal, a védőoltással szembeni bizalmatlanságot. Mivel a protokollok kiiktatását kockázatosnak tartják, ezért „az ellenzéki pártok határozottan elítélik akár a COVID elleni vakcinának, akár bármilyen egyéb gyógyszernek az ilyen módon történő engedélyezését.” Megjegyzik, hogy a kormányzat orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara csökkenti az orosz, kínai vakcinák lakossági elfogadottságát. Korábban a Népszava is megírta, hogy a kormány egy olyan rendeletet tett közzé, ami után egyes covid-elleni vakcinák hazai alkalmazásához már a hazai gyógyszerhatóság előzetes vizsgálata sem kell.  Az ellenzék által említett kormányrendelet úgy fogalmaz, "abban esetben kerülhet sor az engedély kiadására, ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg."

Menczer cáfol

„A gyurcsányista Vadai Ágnes és Hadházy Ákos vezetésével beindult a baloldali álhírgyár, a fake news kommandó. Most azt állítják, hogy Szijjártó Péter dönt különböző vakcinkáról. Természetesen ebből egy szó sem igaz.”

– jelentette ki a külügyi államtitkár a Facebook-videójában.

Menczer Tamás szerint a Külügyminisztérium feladata változatlan: információkkal látják el a magyar Országos Gyógyszerészeti Intézetet. Hangsúlyozta, minden döntést „természetesen” ennek a szervezetnek a munkatársai hoznak. A baloldal ha már ezt a munkát nem segíti, legalább ne gátolja – jelentette ki az államtitkár. 

Jogtalanul adott magának jutalmat Gyál fideszes polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 15:52

Fotó: Google Street View
A kormányhivatal álláspontja szerint Pápai Mihály törvénysértően osztott ki magának a veszélyhelyzet alatt nettó 2,7 millió forintot.
A jelek szerint alaposan visszaélt a rendkívüli joghelyzetben felruházott hatalmával a Pest megyei település polgármestere. Ez ugyanis lehetővé tette számára, hogy a képviselőtestület megkérdezése nélkül saját hatáskörben tetemes prémiumot fizessen ki magának – egészen pontosan nettó 2,7 millió forintot. Az ügyben a XVIII. kerület független önkormányzati képviselője, Kassai Dániel kezdeményezett eljárást a helyhatóságok felett törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatalnál. Ennek eredménye nemrég született meg – írja Kassai a Facebookon, a bejegyzést elsőként a hvg.hu vette észre.
Eszerint a kormányhivatal „jogszabálysértést állapított meg” a fideszes polgármester „határozatával kapcsolatosan”, amely miatt „törvényességi felhívás kibocsátására került sor”.

Arról ugyan nem tesznek említést, ez azt jelenti-e, vissza kell az összeget fizetnie, de Kassai szerint a gyakorlatban ez azzal jár, hogy „ilyenkor kötelezik a jogsértőt a jogsértő állapot megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására”.

Kósa Lajos azzal nyugtatja a vendéglátósokat, hogy a magyarok márciusban is éhesek lesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 15:38

Fotó: Népszava
A politikust arról kérdezték, hogy mit üzen a járvány miatt nehéz helyzetben lévő vendéglátósoknak.
Erős kijelentésekkel teletűzdelt interjút adott Kósa Lajos a Debrecen Televíziónak. A Fidesz ügyvezető alelnöke és országgyűlési képviselője a napokban bejelentett debreceni vakcinagyár miatt adott interjút, de a helyi egyetemről és a vendéglátásról is megosztotta magvas gondolatait a politikus. A beszélgetést a Debreciner szemlézte.
Kósa Lajos többek között az alábbiakat fejtette ki: A Magyarországon kötelező gyermekkori oltásokról azt mondta, hogy eddig ezeket importáltuk, döntően az oroszoktól.
– Tehát a magyar népesség döntő többsége orosz vakcinával van beoltva

– állapította meg.

Arra a Debreciner hívta fel a figyelmet, hogy az 1990-es évekig létezett vakcinagyártás, például influenza ellen ma is gyártanak vakcinát Magyarországon, nem kizárólag importáltuk azokat. Arra a kérdésre, hogy miért Debrecenben hozzák létre a vakcinagyárat, Kósa azt felelte, hogy két helyszín jött szóba komolyan, „a két főváros: Budapest, Debrecen”.
– Most megvertük a másik fővárost, mert Debrecenben lesz

– állapította meg.

Kósa Lajos szerint Debrecen az egyeteme miatt is alkalmasabb a vakcinagyár létrehozására, mint Budapest, mivel a fővárosban „nincs egységes egyetemi háttér: Budapesten egy szakegyetem van, a Semmelweis, és nem egy univerzitás, mint Debrecenben.” Kósa Lajos szerint a DNS-t már a '70-es évek környékén már felfedezték. Arra szintén a Debreciner figyelmeztet, hogy azt 1869-ben tette meg a svájci Friedrich Miescher. A műsorvezető megkérdezte a politikust arról, hogy tud-e mondana valami biztatót a vendéglátósoknak, akik nagyon nehéz helyzetben vannak.
– Mondjak jó hírt a vendéglősöknek? A magyar emberek márciusban is nagyon éhesek lesznek, és szeretnének sört inni, meg elmenni a barátaikkal jó konyhájú vendéglőkbe, és ott jól érezni magukat

– válaszolta Kósa Lajos.

Ezt annyival árnyalta, hogy a járványhelyzet miatt egyelőre még kitartásra van szükség. Ebben a cikkünkben éppen azzal foglalkoztunk, hogy az igényelt összeg negyedét utalták csupán ki eddig az ágazati bértámogatási programban a vállalkozásoknak. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete viszont múlt héten jelezte: tagjaik 90 százaléka még a novemberi bértámogatást sem kapta meg.