Előfizetés

Az E.ON-ügyletre kapta az MVM a százmilliárdokat

M. I.
Publikálás dátuma
2021.02.02. 22:26

Fotó: Népszava / Népszava
Valójában főleg az észak-magyarországi áramhálózat, valamint az E.ON hazai energiaholdingja negyedének megvásárlására kapott az állami MVM a költségvetésből több mint kétszázmilliárdot.
Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. egésze, valamint a hazai E.ON-érdekeltségek felett álló E.ON Hungária negyedének megvásárlására kapott az állami MVM tavaly év végén a költségvetéstől 210,5 milliárd forintos tőkeemelést – erősítette meg Tóth Bertalan MSZP-elnök írásbeli kérdésére az elsőként lapunkban megjelent értesülést keddi válaszában Fónagy János, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter helyettese. A fideszes politikus emlékeztet arra, hogy a – meg nem jelölt árú - ügylet egy 2019-es keretmegállapodás szerint, előkészítés alatt áll. A juttatás segíti az MVM áram-, gáz- és távközlési hálózatának fejlesztését is. Fónagy János Tóth Bertalannak arra a kérdésére nem válaszolt, hogy várhatók-e további tőkeemelések. (Az állami vállalatok költségvetési megsegítését egyébként az EU alapesetben tiltja.) Arról ellenben biztosított, hogy az ügyletek az „ügyfélélmény” javítását szolgálják.

Most hogy jön az uniós pénz, egy összegben kifizeti a kormányzat február végéig a bértámogatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 20:50
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Nem tétlenkedik tovább a kormány és azonnal lép.
Ha hihetünk a Magyar Nemzet néven megjelenő propagandalapnak, akkor segítség jöhet a vendéglátóiparnak: az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz: a kormány azt egy összegben kifizeti február végéig. A kormányzati kiadvány szerint a lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti.
"Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez."

- fogalmaznak a cikkben.

Az elszámolási rendszer is változik: a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. A Magyar Nemzet értesülése már csak annak fényében is különösen érdekes, hogy - mint lapunk is megírta - az Európai Bizottság újabb 304 millió eurót (mintegy 108 milliárd forintot) folyósított Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség mérséklését célzó uniós program (SURE) forrásaiból.

Kincs, ami nincs

Egy vendéglős arról beszélt az RTL Híradónak, hogy igényelte, és meg is kapta a munkavállalói után járó támogatást, de azt az államkincstár az adóhatóságnak utalta, a járvány miatt felhalmozott adóssága törlesztésére. A Pénzügyminisztérium azt közölte, az kaphat támogatást, akinek nincs tartozása, de van kiskapu. Ha egy vállalkozás időben jelzi, hogy nem tudja időben megfizetni adósságát, akkor a végrehajtás szünetel, így pedig a költségvetési támogatást is megkaphatja. 

Mészáros volt üzlettársa építheti ki a teljes magyar készpénzforgalom logisztikai hátterét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.02. 16:53

Fotó: Shutterstock
A 4ig nem tud hibázni: kedden is két, milliárdos tenderen lett nyertes a cég.
Továbbra is remekül fut a szekér Jászai Gellértnek. Két közpénzes tendert is behúzott ugyanis a 4iG. Mindegyiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) írta ki, összértékük közel 3,6 milliárd forint.

- derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejegyzés szerint.

Az egyik közbeszerzést a teljes magyarországi készpénzforgalom hátterét biztosító logisztikai rendszer és a rendszer részét képező ún. Adatlekérdező Modul (együttesen: KLIR) megvalósítására nyerte el közel egymilliárd forintért. A másik kiírás pedig a Budapalota informatikai stukatúrájának kialakítására nyerte el a T-Systems Magyarország Zrt. és az Officium Szolgáltató Kft. tagjaként. Itt olyan rendszert kell kialakítani, amely biztosítja a feltételeket az adott helyszínen dolgozóknak a munkavégzéshez, valamint az épületben kialakításra kerülő számítógépterem működőképességét, továbbá ezen hardver és szoftver elemeinek rendszertámogatását és követését. Ennek értéke nettó 2,6 milliárd forint.  Mint lapunk is megírta: legutóbb 2020 utolsó napján kapott közpénzt Jászai Gellért: akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium tűzfalának felhúzására jutott 773 millió forint.