antiszemitizmus;nagykövet;magyar kormány;

2021-02-04 08:00:00

Helyretették a londoni magyar nagykövetet

Csattanós választ adott Kumin Ferencnek egy 27 esztendős, muszlim vallású brit képviselő.

Zarah Sultana a westminsteri parlamentben a nemzetközi holokauszt emléknapon mondott beszédében a jelenkori antiszemitizmus példái között Orbán Viktor Magyarországát is megemlítette. Mint hétfői Twitter-bejegyzéséből kiderül, a londoni magyar nagykövet erre konkrétumokat követelő, „dühös” levelet írt neki.

A viszontválasz aligha kerül a magyar diplomáciatörténet aranylapjaira. A Dél-Coventry pakisztáni gyökerekkel rendelkező, munkáspárti képviselője által a nagykövetnek írt levél szerint nem tagadhatók a magyar kormány antiszemitizmusának jól dokumentált tényei. Sultana kifogásolja, hogy Kumin a maga levelében nem említette azt a parlamenti beszédében pedig elhangzott tényt, miszerint az Orbán-kormány a holokauszt-túlélő Soros Györgyről szóló összeesküvés-elméleteket terjeszt. A nagykövetnek arra a kérdésére, hogy Orbán vajon melyik egykori fasiszta katonai vezetőt magasztalta, a képviselőnő megnevezi Hitler szövetségesét, Horthy Miklós tengernagyot, aki legalábbis részben felelős a magyarországi holokausztért, ám a magyar miniszterelnök szerint „kivételes államférfi” volt. Ha több időt kapott volna a parlamentben, írta a képviselőnő, még megemlítette volna a zsidó származású Nobel-díjas szerző (Kertész Imre) eltávolítását az iskolai tantervből vagy az államilag szankcionált holokauszt-relativizálás aggasztó bizonyítékait.

„Azok után, ahogyan a magyar kormány a bevándorlókat, a romákat és a szintiket vagy a magyar LMBT közösség tagjait támadja, nem meglepő, hogy az ősöreg antiszemita képet is felmelegítik és mosdatják a holokauszt magyarországi történetét. Az antiszemitizmus globális erősödésével van dolgunk. Én azokkal a jó emberekkel vagyok Magyarországon, akik tudják, hogy egymásba kell karolnunk, ha meg akarjuk védeni egymást, mert biztonságunk az ön kormánya által sulykolt politika elleni szolidaritással érhető el” – írta Kuminc Ferenc nagykövetnek Zarah Sultana brit képviselőnő, aki a Twitteren még további, a világsajtóból vett példákkal bizonyítja állítását.

Mint ismeretes, a magyar nagykövetek utasítást kaptak arra, hogy egyetlen bírálatot se hagyjanak válasz nélkül. A taktika azonban most visszacsapott: Zarah Sultana Twitter bejegyzését egy nap alatt több mint másfél ezren terjesztették tovább.