Előfizetés

Már csak pár lépés és Kásler Miklós összerakja Mátyás király csontvázát?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.06. 18:45

Sikerült azonosítani, kik fekszenek a horvátországi sírban.
Minden adat azt bizonyítja, hogy a sírokban valóban Mátyás király természetes fia és unokája, Corvin János és Corvin Kristóf nyugszik

- közölte az EMMI, azután, hogy a Magyarságkutató Intézet munkatársai vizsgálatokat végeztek a lepoglavai pálos kolostor főoltára előtti sírból kivett minták elemzésével.

Mint írták, ezekből sikeres DNS kinyerése után a Magyarságkutató Intézet szakértői meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt, ami a két mintában megegyezik. Ez az eredmény a történeti adatokat megerősítve azt jelenti, hogy a genetikai adatok is az apa-fiú leszármazást mutatják.  "Ezzel meghatározásra került az a DNS (genetikai) profil, amivel a Hunyadiak valamennyi felmenőjét és leszármazóját azonosítani tudjuk." - zárul a tárca közlése. Ezzel alighanem nagyon közel került Kásler Miklós ahhoz, hogy beteljesítse nagy álmát és össze tudja rakni Mátyás király csontvázát.      Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy egy világjárvány közepén az egészségügyért is felelős miniszternek volt arra ideje, hogy leutazzon Horvátországba, hogy személyesen tekintse meg a kriptát és az ott folyó munkákat.   (Borítóképünkön Benczúr Gyula: Mátyás király fogadja a pápai követeket című festménye látható.)

Meghalt Siklósi Örs, az AWS énekese

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.06. 13:32
Eurovision Song Contest 2018 - Final
Fotó: Pedro Fiuza / Pedro Fiuza/NurPhoto
A zenész 29 éves volt.
Hosszú ideig tartó betegség után, mindössze 29 évesen elhunyt az AWS népszerű frontembere, Siklósi Örs - írja a promotions.hu.  Siklósi Örs 2006-ban alapította meg barátaival az AWS nevű metálzenekart, majd 2018-ban az egész világ megismerhette őket, miután megnyerték A Dal című vetélkedőt, és ennek köszönhetően ők képviselhették Magyarországot a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon. A banda tavaly nyáron lemondta az összes fellépést Siklósi Örs megbetegedése miatt. Tavaly novemberben állítólag egyre jobban volt, most mégis szörnyű hírrel szembesültek a rajongók.
„Elmondani az elmondhatatlant, leírni a leírhatatlant. Ez az, amit most meg kell tennünk. Júniusban Örsnél leukémiát diagnosztizáltak. Megszakadt szívvel tudatjuk veletek, hogy tegnap, február 5-én társunk, barátunk, testvérünk, Siklósi Örs 29 éves korában hosszú küzdelem után távozott közülünk."

– jelentette be szomorúan az AWS.

Elhunyt Szilágyi István özvegye

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.06. 11:26

Fotó: Shutterstock
Humenyánszky Jolán 78 évet élt.
Egy Világ Omlik Össze bennem. Szilágyiné Humenyánszky Jolán ma reggel 6-kor Elköltözött az Angyalokhoz. A teste feladat a harcot

- közölte szombat délelőtt segítője, Baricz Dezső a Facebookon.

Az utóbbi hetekben-hónapokban egyre rosszabb hírek érkeztek állapotáról. Korábbi Beszámolók szerint súlyos daganatos betegséggel küzdött, orvosai szerint nem lehetett segíteni rajta. Egy kívánsága volt csupán: a letartóztatásban lévő fiával szeretett volna még találkozni. 
„Nagyon örülnék, ha találkozhatnék a fiammal. Tudom, hogy óriási bűnt követett el, de nem tudok mit tenni, mégiscsak a gyermekem, a vérem… Remélem, kérvényezhetjük a találkozót, és ha megkapjuk a szükséges engedélyeket, hosszú hónapok után végre újra láthatom Pétert!”

- nyilatkozta a Ripostnak még januárban.

Humenyánszky Jolán 1942-ben született Ózdon. Szobrászművészként tevékenykedett, alkotásai országszerte több településen - így Budapesten - is láthatók köztéren. Haláláig Szilágyi István színművész volt a férje. Őt a gyanú szerint saját fia gyilkolta meg közös otthonukban, még tavaly. Az özvegy többször nyilatkozta, nem haragszik a fiára és a történtek ellenére is hazavárta.