Előfizetés

Mianmari puccs: ismét tízezrek tüntettek Rangunban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.07. 08:34

Fotó: YE AUNG THU / AFP
Az ország más városaiban is elkezdődtek kisebb demonstrációk.
Több tízezezres tüntetés kezdődött ismét Rangunban vasárnap a mianmari hadsereg hatalomátvétele miatt és azért, hogy engedjék szabadon az országot eddig vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjít, illetve a többi bezárt politikai vezetőt. Az ország más városaiban is elkezdődtek kisebb demonstrációk. A Ranguni Egyetem előtt mintegy kétezer diák tüntetett. Az épületet rohamrendőrök vették körbe, így a diákok nem tudták azt megközelíteni.
A junta szombaton lezárta az egész internetet. A korábbi napokhoz hasonlóan aznap este is volt tüntetés Rangunban, fesztiváli hangulatban. A hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. Thomas Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője a Reuters hírügynökségnek azt állította vasárnap, hogy több mint 160 embert vettek őrizetbe hétfő óta.

Szabad szemmel – Juncker: Ha nem érvényesülnek a normák, onnantól kezdve szabad az út az ököljog előtt

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.02.07. 08:00

Nemzetközi sajtószemle, 2021. február 7.
Neue Zürcher Zeitung Az Európai Bizottság előző elnökét igencsak aggasztja, amit Magyarország és Lengyelország csinál a jogállam ügyében. Merthogy mindkettő hozzáállása igencsak megváltozott a belépés óta, noha itt az európai összefogás alapjáról van szó. Jean-Claude Juncker egyben arra is felhívta a figyelmet a lapnak adott interjúban, hogy a szabályok betartása egyúttal biztosíték a kis és közepes tagok számára. Hiszen ha nem érvényesülnek a normák, akkor onnantól kezdve szabad az út az erősebb joga, az ököljog előtt. Akkor pedig a kisebbek nem tárgyalhatnának egyenlő félként a nagyobb országokkal. A politikus ugyanakkor azt mondja, hogy a keleti bővítés az ég adománya volt és Európa megragadta a kivételes lehetőséget a kelet-nyugati megbékélésre. Viszont szépen néznénk ki, ha elszalasztotta volna az alkalmat, hiszen akkor milyen határviszályokkal kellene jelenleg szembenézni! Megismételte, hogy annak idején rendszeresen „Helló, diktátorral!” – üdvözölte Orbán Viktort, aki ezt nem vette tőle rossz néven, legalábbis nem rohant el az első hídig, hogy a mélybe vesse magát miatta. Az interjúalany úgy véli, hogy az EU nem tarthat egyenlő távolságot az USA-val, illetve Kínával szemben. Hiszen Amerika történelmi szövetséges, míg Peking egyszerre partner és versenytárs. Kitért arra, hogy Brüsszelnek nem szabad az erő pozíciójából tárgyalnia Afrikával, ugyanakkor az európai cégeknek befektetésekkel kell megelőzniük a kivándorlási hullámot. Ám az uniónak nem szabad átengednie a fekete kontinens a kínaiaknak, mint ahogy a Balkánt sem. Juncker nem ért egyet azzal, hogy katasztrofális lenne az oltóanyag helyzet, ám hiba volt azt az illúziót kelteni, hogy mindenkit gyorsan be lehet majd oltani. Bár az ősz kezdetéig érkező szer elegendő a lakosság 70 százaléka számára. Viszont korábbi tisztségében maga is gyakran megélte, hogy a tagállamok Brüsszelre mutogattak, miközben ők maguk voltak sárosak. Az azonban nagyon helyes, hogy ezúttal a Bizottság biztosra akart menni, amikor a vakcinákról egyeztetett. A britek azonban hiába csinálnak úgy, mintha jobban állnának, miután kiléptek az unióból. Nem szabad elfelejteni például, hogy annak idején hány, de hány gyerek született súlyos testi károsodásokkal a Contergan nevű fogamzásgátló miatt, amelynek hátulütőit csak túl későn fedezték fel. Szóval jobb a szereket időben alaposan bevizsgálni, még ha ez több időt is vesz igénybe. Hogy a tagállamok tavaly tavasszal leengedték a határsorompókat, azt Juncker súlyos hibának tartja, ami tartósan ártott az európai gondolatnak. Egyben mutatja, milyen törékeny az összefogás. Ezzel szemben nagyon jó, hogy megszületett a segélyalap, mert kiderült, hogy zsákutcába vezet, ha minden ország a saját pecsenyéjét sütögeti. Ám szó sincs ingyen ebédről. A kormányoknak és a pártoknak nem szabad saját hobbijaikra elkölteniük azt a pénzt, amit a 750 milliárd eurós alapból kapnak. A reformokkal a jövőt kell megcélozniuk. Ezért kell egyeztetniük a terveket Brüsszellel.
Bloomberg Putyin ugyan a nyáron kissé előreszaladt, amikor még a vizsgálatok vége előtt bejelentette, hogy kész az orosz vakcina, most viszont nem győzi kasszírozni a diplomáciai hozadékot, miután az országok sorban állnak a szerért. A Szputnyik V alighanem a legnagyobb orosz tudományos eredmény a szovjet idők óta. Főként, hogy a tekintélyes Lancet tudományos folyóirat megerősítette hatásosságát. Nagyjából ugyanolyan jó, mint amivel az amerikai és európai gyártók kirukkoltak, viszont kenterbe veri kínai riválisát. Úgy hogy az EU-tag Magyarország is vesz belőle. Immár geopolitikai jelentőségre tett szert a verseny, hogy a kormányok hozzájussanak az oltóanyaghoz, mert igyekeznek mielőbb kikeveredni a korlátozások okozta súlyos gazdasági és társadalmi helyzetből. Ez pedig kedvező pozíciókhoz juttatja Moszkvát. Persze még nem lehet pontosan megmondani, hogy az orosz elnök pontosan milyen politikai előnyöket könyvelhet el, de országa máris image-javításra használja a vakcinát, miután kapott éppen eleget a választások manipulálásért és az ellenzék elleni fellépésért. Az állami tévé vastagon adja, hogy már hány országnak szállítanak a Szputnyikból. Egy orosz szakértő szerint azonban a Nyugat részéről így is megmarad az ellenségesség a Kremllel szemben, az oroszok befolyása inkább olyan helyeken nőhet, mint Latin-Amerika. A szert már gyártják Indiában, Dél-Koreában és Brazíliában. A hazai kereslet azonban továbbra is csekély, mert a közvélemény nem bízik a hatóságokban. Mellesleg még mindig nem lehet tudni, hogy Putyin végül beoltatta-e magát. De a készítmény előnyei közé tartozik, hogy nem kell mélyhűteni, tehát könnyebb szállítani és szétosztani még a melegebb égöv országaiban is. Egy kettős adag 20 dollárba kerül, vagyis lényegesen olcsóbb, mint a nyugati vetélytársak, leszámítva az AstraZeneca termékét, de annál hatékonyabb. Ugyanakkor az európai engedélyezést még hónapokig eltarthat. A Lancet főszerkesztője azt várja, hogy lesz belőle bőven, de nem egyhamar. A gyártásban mutatkozó szűk keresztmetszet miatt orosz részről úgy nyilatkoztak, hogy Európán belül májusig csak Magyarországnak tudnak szállítani.
Le Monde Egyelőre nincs elég oltóanyag Európában, ezért a Bizottság súlyos válságot él át, pedig igazából sikereket tud felmutat, csak azokat e pillanatban elhomályosítják a kudarcok. Az azonban mindenképpen tény, hogy 2,3 milliárd adagot kötött le hat gyártónál a földrész 450 millió polgára számára, de ennyiből jut a szegény országok megsegítésére is. Von der Leyent nem lehet kibillenteni nyugalmából, arcáról nem tűnik el a mosoly. Függetlenül attól, hogy Brüsszel túl lassan írta alá a vételi szerződéseket, noha közben pusztított a járvány. És mivel a szerek csak lassan érkeznek, több országban is vissza kellett fogni az oltási kampányt, így viszont tovább nő a halottak száma. Az EU végrehajtó testületének elnöke azonban változatlanul úgy gondolja, hogy jobb feltételeket tudtak kialkudni, mint a britek és az amerikaiak. Az ár alacsonyabb és az érintett cégek nem tudtak kibújni minden felelősség alól, ha netán bármi gond adódik. Célja az, hogy a nyár vége előtt beoltsák az európai lakosság 70 százalékát. Jelenleg azonban a kontinens mindössze a 3 százalék felé közelít, míg az USA 10, Nagy-Britannia 15, Izrael pedig már 59 százaléknál tart. De az is tény, hogy ekkora feladattal a Bizottság idáig soha nem került szembe, nincs is meg hozzá a felkészültsége, hiszen az egészségügy nemzeti hatáskörbe tartozik. Továbbá hat hónapja még senki nem tudta, melyik szer lesz a nyerő. Viszont a közös beszerzés mellett szólt, hogy tavaly tavasszal például a németek és a franciák megtiltották a védőeszközök kivitelét. A francia Európa-ügyi államtitkár úgy látja, ha nem közösen járnának el, akkor a tagok egymás elől kapkodnák el a készítményeket. Főleg, hogy a nacionalizmus azért továbbra is megnyilvánul. Pl. a keletiek részéről, akiknél nem folyik gyártás, ám azt gondolják, hogy az érintett nyugati országok a saját gyógyszerüzemeiket favorizálják. De a lényeg, hogy a 27-ek egységesek maradtak. Bár azért érződik soraikban feszültség, mivel a britek, amerikaiak és izraeliek jobban haladnak és a ragály sem csillapodik. Ugyanakkor a Bizottság szigorúan titkosként kezeli a megállapodásokat és ez ideális bűnbakká teszi. Ráadásul ismét egyre több a beteg és új törzsek jelentkeznek.
Neue Kronen Zeitung Lecsaptak az osztrák határon át ingázó magyarok arra, hogy Burgenlandban ingyen lehet igénybe venni a koronatesztet, hiszen Magyarországon egyrészt nincs rá elég lehetőség, másrészt pedig drága. Főleg a tartomány északi részén jelentkeznek sokan a keleti szomszédságból. Ezért több ilyen központ is elért teljesítőképessége határára, Neusiedl am See térségében már nincs szabad időpont. De a hatóságok közben gondoskodtak az erősítésről. A szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik bejelentkeztek az osztrák társadalombiztosításnál, illetve van elektronikus egészségügyi kártyájuk. Osztrák részről úgy gondolják: a nagy igény a magyar állapotok miatt jelentkezik.  

Meghaladta a 105,7 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.07. 07:47

Fotó: Gerardo Vieyra / AFP / NurPhoto
Már 2 309 350 ember halt meg a járvány következtében.
A világon 105 763 135 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 309 350, a gyógyultaké 58 874 093 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban az intézet 105 387 434 fertőzöttet, 2 299 090 halottat és 58 577 260 felgyógyultat tartott nyilván. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 26 916 172 fertőzött volt eddig a napig, és 462 173-an haltak meg. Indiában 10 826 363 fertőzöttet, 154 996 halálos áldozatot és 10 522 601 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 9 447 165 fertőzöttről, 230 034 halálos áldozatról és 8 428 992 gyógyultról tudni. Az Egyesült Királyságban 3 941 273 a fertőzöttek száma, és 112 305-en haltak meg a betegségben. Oroszországban 3 907 653-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 75 010-re, a gyógyultaké pedig 3 398 545-re emelkedett. Franciaországban 3 376 266 fertőzöttet és 78 940 halálos áldozatot regisztráltak. Spanyolországban 2 941 990 fertőzöttről és 61 386 halálos áldozatról számoltak be. Olaszországban 2 625 098 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 91 003, és 2 107 061-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 2 524 786 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 26 685. Németországban 2 285 003 a fertőzöttek száma, 61 551 a halottaké, 2 041 988-an meggyógyultak. Kolumbiában 2 151 207 fertőzöttet és 55 693 halálos áldozatot tartanak nyilván. Argentínában 1 976 689 a fertőzöttek és 49 110 a halottak száma. Mexikóban 1 926 080 az igazolt vírusbetegek és 165 786 a halottak száma. Lengyelországban 1 545 530 a regisztrált fertőzöttek, 38 994 a halálos áldozatok és 1 301 571 a meggyógyultak száma. A Dél-afrikai Köztársaságban 1 473 700 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 46 180-an meghaltak, 1 340 497-en pedig felgyógyultak. Iránban 1 459 370 fertőzöttet, 58 412 halálesetet és 1 247 374 gyógyultat tartanak számon. Ukrajnában 1 285 059 fertőzöttet jegyeztek fel, 24 735 a halottak száma és 1 108 530 a meggyógyultaké. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 100 348 fertőzéses esetet tartottak nyilván vasárnap reggel, valamint 4822 halálos áldozatot és 93 752 gyógyultat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.