Előfizetés

Cser-Palkovics elengedné a kamarai tagdíjat a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 12:45

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A székesfehérvári polgármester levélben fejtette ki sarkos véleményét Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének.
– Ma levélben fordultam Parragh László elnök úrhoz, mert úgy vélem, hogy a szolidaritás elve a gazdasági szereplők között is fontos érték. Elnök Urat arra kérem és biztatom, hogy a legnehezebb helyzetben lévő magyar vállalkozások, tehát a vendéglátói, turisztikai, edzőtermi, rendezvényszervezési és szállodai szolgáltatásokat nyújtó cégek számára engedjék el az idei kamarai regisztrációs díjat és a tagsági díjat – jelentette be közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A városvezető kifejtette, a jelenlegi helyzet rendkívüli összefogást és áldozatokat is követel, gesztusértékű volna hát a Kamarától, ha kérésének eleget téve kedvezne a példátlan nehézségekkel szembenéző vállalkozóknak. Végül közölte, hogy a székesfehérvári önkormányzat kiegészítve az állami támogatásokat, mindent megtesz és meg is fog tenni a helyi vállalkozások újraindításáért. – Szimbolikus és fontos lenne, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) immár nem csak javaslatokkal, hanem anyagi áldozatvállalással is csatlakozna ehhez a sokakat egyesítő célhoz! Bízom benne, hogy meghallgatásra talál javaslatom – zárta bejegyzését Cser-Palkovics. Ahogyan az ismert, Parragh László, az MKIK elnöke egy ATV-nek adott interjúban azt mondta, "kötelező kamarai tagság nincs, van egy ötezer forintos regisztrációs díj, ami, ha belegondolunk egy olyan kicsi összeg egy vállalkozás tekintetében, ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni." A nagy port kavart kijelentését később azzal próbálta korrigálni, hogy szerinte csak tavaly legalább 500 milliárdot kialkudtak a gazdaság számára a nehéz helyzetben lévő cégek gazdasági szektorának, amihez viszont a kamarát fent kell tartani. Bért kell fizetni, működni kell, Parragh pedig úgy gondolja, hogy 5 ezer forint egy vállalkozás számára egy esztendő alatt nem lehet akkora tétel, ami nem kigazdálkodható.

Budapesten a kötelező is drágább

V. A. D.
Publikálás dátuma
2021.02.09. 09:30

Fotó: Népszava
Átlagosan 9 százalékkal, 44 523 forintra nőtt tavaly a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díja. Budapesten - a nagyobb károkozási kockázat miatt - ennél is gyorsabb ütemű, 15 százalékos volt a drágulás, a fővárosban így 63 213 forint volt az átlagár – derült ki a jegybank hétfőn közölt adataiból.
Kandrács Csaba alelnök azt is bejelentette: ezentúl honlapjukon negyedévente közzéteszik azt az indexet, amely 2016 első negyedévéhez viszonyítva mutatja meg az egyedi használatú személygépkocsik kgfb-díjának változását. Ez az eddig fellelhető kalkulációktól eltérően a teljes piac adatai alapján számol: figyelembe veszi a biztosítót váltók, a maradók és az újonnan biztosítást kötők szerződéseit is. A jegybank emellett egy úgynevezett korrigált személyautós indexet is közzétesz, amely a biztosítási adóval, illetve a biztosítói kárkifizetések és tartalékolások levonásával a nettó díjváltozást mutatja be. A most közölt index szerint 2016 első negyedéve és tavaly december között 73 százalékkal lett drágább az átlagdíj, míg az adók, károk hatásától megtisztított index 40 százalékkal nőtt. A kgfb-piac szerződésszámának 69 százaléka a személyautókra vonatkozik, de az MNB a többi járműtípusra is közöl adatokat: a flotta- és egyedi szerződésekre vonatkozó adatsorok taxikra, motorkerékpárokra, segédmotorkerékpárokra, buszokra, teherautókra, vontatókra és nehéz pótkocsikra számítva érhetőek el. Ezekben a kategóriákban a díjnövekedés nem haladta meg a 10 százalékot, sőt egyes 10-100 ezres darabszámú járműkategóriában, például a flottás személyautóknál, a nagy buszoknál és a nehéz pótkocsiknál 1-8 százalék közötti díjcsökkenés látható az elmúlt évben.  

358,57 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 08:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd reggel: az euróhoz és a svájci frankhoz képest enyhén gyengült, míg a dollárral szemben erősödött.
Az euró 358,57 forinton forgott negyed nyolckor, pár fillérrel erősödött a hétfő esti 358,48 forinthoz képest. A dollár árfolyama 297,52 forintról 296,79 forintra csúszott le, míg a svájci franké 331,08 forintról 331,20 forintra emelkedett. Az euró 1,2080 dolláron forgott kedd reggel, 0,26 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal erősödött az euró, 1,0829 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,8961 frankot adtak, 0,28 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,35 százalékot veszített értékéből a dollár, 104,86 jenen jegyezték kedd reggel.