Előfizetés

A bálnák több mint fele akadt már halászhálóba

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 17:43

Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto / AFP
Egy új vizsgálat szerint jóval nagyobb veszélyt jelent a bálnákra a halászat, mint eddig hitték.
Jóval nagyobb eséllyel kavarodnak bele a bálnák halászhálókba, mint azt eddig vélték – állapította meg egy új vizsgálat. A bálnák megfulladhatnak vagy éhen halhatnak, ha fennakadnak a halászok eszközeiben.           Korábbi becslések szerint évente 300 ezer bálna és delfin pusztul el, miután a más fajok kifogására kivetett hálók vagy egyéb eszközök megsebezték. A skóciai St. Andrews Egyetem szakértői azonban kétségbe vonták ezeket a becsléseket – írja a bbc.com.      A Szent Lőrinc-öbölben drónok segítségével az állatok sérüléseiről készített felvételek alapján végzett vizsgálataik szerint a kék bálnák 60 százaléka, a barázdásbálnák mintegy fele beleakad egy hálóba élete során. A simabálnák és a hosszúszárnyú bálnák esetében az egyedek 60-80 százaléka keveredik bele halászhálóba élete során. A nagyobb bálnákról, mint a kékbálna és a barázdásbálna, korábban úgy vélték, hogy ez csupán 10-ből egy állatnál fordul elő, mivel erősebbek, valamint a partoktól és a halászflottáktól távolabb élnek. Több adatra van szükség a kockázat mértékének megállapításához, hiszen a hálókba akadásból okozta elhullás hozzájárulhat a populációk csökkenéséhez. „Az eredmények alapján felül kell vizsgálni az állományok javulását célzó terveket és stratégiákat, a halászat ugyanis eddig nem szerepelt a jelentős veszélyt jelentő tényezők listáján e két faj esetében” – mondta Christian Ramp, a St. Andrews Egyetem munkatársa.       A szakértők eredményeiket az Endangered Species Research című tudományos folyóiratban mutatták be. A bálnák életét rengeteg emberi tevékenységből eredő tényező veszélyezteti, mint például a műanyagszennyezés, az élőhelyek elvesztése, a vadászat, a klímaváltozás és a hajókkal való összeütközések. 

Tömegkarambolt okozott egy koala Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 16:30
Illusztráció
Fotó: Takeyuki Hitokoto/The Yomiuri Shimbun / AFP
Át akart kelni egy hatsávos autópályán. Szerencsére senki sem sérült meg.
Öt autó csúszott össze a hétfő reggeli csúcsforgalomban, amikor az erszényes át akart kelni a hatsávos autópályán Adelaide városában. Sem a koala, sem a vészfékező autósok nem sérültek meg komolyabban. „Azt gondoltam, ha nem fogjuk meg, és nem indulhat újra a forgalom, abból csak újabb karambolok lesznek” – mondta Nadia Tugwell, aki kabátjába burkolva kimentette az állatot a zűrzavarból, és betette az autójába, hogy a helyi vadvédelmi szakemberekhez és állatvédőkhöz vigye. A koala azonban nem akart a csomagtartóban utazni, előre mászott a vezetőüléshez. Tugwell ekkor biztonságosabbnak látta, ha megáll egy benzinkútnál és egyedül hagyja az állatot, amely ekkor a kormány mögé ült, és ott várta meg az állatvédőket. A nő, aki videóra is vette az állat mozgását, egy eukaliptuszerdő közelében él, így van tapasztalata a koalákkal. „Ha hagyod, hogy azt tegyenek, amit akarnak, ha nem üldözöd őket, akkor rendben lesznek” – mondta. Az autója bőrülése megsínylette ugyan az utas jelenlétét, Tugwell szerint így is megérte. A koalát később egy erdőben, az autópályától távol engedték szabadon.

35 elpusztult kondorkeselyűt találtak Bolíviában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 13:07
Illusztráció
Fotó: RODRIGO BUENDIA / AFP
A hatóságok feltételezése szerint a veszélyeztetett faj egyedeit megmérgezték.
A bolíviai hatóságok vizsgálatot indítottak 35 kondorkeselyű elpusztulása miatt. Azt feltételezik, hogy a veszélyeztetett faj egyedei mérgezés áldozatául estek. 
„Helyrehozhatatlan kár érte természetünket és a fajt”

– közölte a környezetvédelmi és vízügyi tárca vasárnap.

A 35 elpusztult madarat az ország déli részén fekvő Ladras Norte településen fedezték fel – mondta Magin Herrera miniszterhelyettes. „Ez egy nagyon komoly veszteség, mivel andoki kondorokról van szó, a világ kondorpopulációjának 0,5 százalékát jelenti” – magyarázta Diego Mendez biológus. Világszerte ugyanis mintegy 6700 kondorkeselyű él, de számuk folyamatosan csökken. A hatóságok szerint a dögevőmadarakat megmérgezhették néhány nappal ez előtt. „Fennáll a mérgezés lehetősége, vagy a fajt, vagy más állatokat akartak célba venni, de mivel a kondorok dögevők, elpusztulhatnak mérgezett állatok elfogyasztása miatt” – mondta Mendez.   Az andoki kondor vagy kondorkeselyű (Vultur gryphus) az Andok hegységben, Dél-Amerika nyugati partjain, valamint Patagóniában él. Szárnyfesztávolsága 3,5 méter, ezáltal az egyik legnagyobb röpképes madár. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján mérsékelten fenyegetett fajként tartják számon.