Előfizetés

Áder János szerint legkorábban májusban lehet lazítani

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.10. 19:48

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A magyar államfő a V4-ek találkozóján az oltások ütemezésétől tette függővé az idegenforgalom, a turizmus esetleges újraindítását.
Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltások beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár ismét meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban – jelentette ki szerdán Áder János köztársasági elnök a visegrádi négyek (V4) többi államfőjével folytatott egyeztetések után. A Zuzana Caputová szlovák, Milos Zeman cseh, valamint Andrzej Duda lengyel elnökkel Lengyelországban lezajlott találkozó utáni sajtóértekezleten Áder kiemelte:
ahhoz, hogy az idegenforgalomban fel lehessen oldani a korlátozásokat, arra van szükség, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben „kapjuk meg” a vakcinákat.

Ezzel lényegében kiállt a kormánynak a járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedései mellett, és úgy vélekedett:
„ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket. Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében”.

A járvány miatt online formában rendezett, a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyről, az ottani elnöki rezidenciáról közvetített sajtókonferencián az államfő jó hírnek nevezte, hogy „a gazdasági visszaesés mértéke mind a négy országban kisebb, mint az Európai Unió átlaga vagy a legnagyobb uniós tagállamoké”. Az energiaügyi kérdéskörben Áder szerint az államfők egyetértettek abban, hogy rövid időn belül csökkenteni kell a szén felhasználását, de „mind a négy visegrádi országnak szüksége van az atomenergiára, földgázra és földgáz alapú erőművekre is”. Közölte, meghívta a többi elnököt a november 29. és december 5. között Planet Budapest 2021 címmel rendezendő fenntarthatósági világtalálkozó és expora, amely Közép-Európa eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye lesz. (Képünkön a V4-ek államfői, balról jobbra: Zuzana Caputová szlovák, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Milos Zeman cseh elnök)

Nem gond, ha egy politikus a gyermekével megy zártkapus meccsre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.10. 18:27

Fotó: Népszava
Nem ütötte meg túlzottan a rendőrség ingerküszöbét, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár novemberben egy úszóversenyen szelfizgetett a lányával. Olyan versenyen, amin elvben sem ő, sem pedig a gyermeke nem vehetett volna részt.
A sportért felelős államtitkár hivatalos minőségben vett részt a sportrendezvényen. Mivel nem történt szabálysértés, az eljárást a hatóság megszüntette – válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. Kerületi Rendőrkapitányság a Magyar Hang kérésére. A lap emlékeztetett: azután indult szabálysértési eljárás, hogy Szabó Tünde sportállamtitkár kislányával egy zárt kapus úszóversenyre ment még november végén, holott a járvány miatt addigra a kormány már kitiltotta szurkolókat a sporteseményekről. Az eljárás elindulásáról egyébként személyesen Pintér Sándor belügyminiszter számolt be a DK-s Vadai Ágnes kérdésére. Az, hogy Szabó gyermekével vett részt a zárt kapus rendezvényen, abból is kiderült, hogy minderről maga az államtitkár büszkélkedett el közösségi oldalán, anya-lánya fotókat is mellékelve.  Emlékezetes, tavaly májusban Szijjártó Péter külügyminiszter is posztolt egy fotót közösségi oldalára, amelyen azt látni, gyermekeivel – és Dzsudzsák Balázs focistával – együtt szurkolnak egy hazai, a járvány miatt zárt kapus focimeccsen. Ő akkor azzal magyarázta ki magát, hogy „meghívott vendégek” voltak.

Karácsony jogi lépéseket tesz a Főváros plakátjainak meghamisítása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.10. 18:10

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A főpolgármester szerint egyáltalán nem vicces, hogy hamisítók az életek mentésére szervezett oltási kampányukat lejáratásra használják fel.
Terjed itt a Facebookon egy fotó egy bizonyos plakáttal kapcsolatban, amely a VII. kerületben található, és a főváros cége helyezte ki. Szeretném tisztázni, hogy a kép egy hamisítvány – szögezte le bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester oldalán bemutatott, Budapest címerével ellátott oltásikampány-plakát eredeti szövege így szólt:
„Kell az oltás! Hogy újra megölelhessük egymást.”

A plakát meghekkelője azonban az emberi szeretet egyik megnyilvánulásának kifejezését átírta így: „megölhessük egymást.” Budapest vezetője felháborítónak tartja, hogy valaki éppen most, a járványhelyzetben gúnyt űz egy ilyen komoly témából.
„A koronavírus több ezer embertársunk halálát követelte, a korlátozások vállalkozásokat, s velük együtt életeket tettek tönkre”

– figyelmeztetett.

A Főváros nemrégiben tájékoztatási kampányba kezdett, amelynek keretében az oltás fontosságára hívják fel a figyelmet szerte a városban.
„Nagyon fontos, hogy minél többen megkapják a vakcinát, hogy utána visszatérhessünk régi életünkhöz. (...) A jogi lépéseket ebben az ügyben megtesszük. Az állampolgároknak egyéni felelőssége, hogy segítsék a védekezést, ezért továbbra is kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a szabályokat, és ne csináljon viccet abból, ami egyáltalán nem vicces”

– szögezte le végül Karácsony Gergely.