Előfizetés

Kordonszalaggal fogadták Stumpf Istvánt a tiltakozó pécsi diákok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.10. 22:07

Fotó: Facebook/Free PTE
A kormánybiztos az egyetemi „modellváltás” ügyében érkezett a rektori hivatalhoz. A vezetők hamar eltávolították az ellenállás szimbólumát.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetőivel jött tárgyalni az Orbán Viktor kormányfő által erre a feladatra kinézett Stumpf István a modellváltásról, de érkezésekor a tiltakozó diákok kordonszalagokat húztak a rektori hivatal elé – adta hírül a Szabad Pécs.
Mint írták, az egyetem hamar el is távolította a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati elfoglalásánál megismert, az ellenállás szimbólumává vált piros-fehér szalagokat.

Mint azt a Népszava is megírta, Stumpf István volt alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere február elsejétől kormánybiztosként látja el a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját.
A tiltakozó diákok, akik a Free PTE Facebook-oldal tagjai, aktivistái, a Szabad Pécsnek azt mondták:
„az akcióval az volt a céljuk, hogy tiltakozzanak, és felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon sokan, nagyon sok hallgató, ahogyan ők is, tiltakoznak az alapítványi modellre való átállás és az egyetemek ilyen módon való erőltetett átalakítása ellen”.

– Az egyik érv a modellváltás ellen, hogy a kormányzat vagy az egyetem azon vezetői, akik támogatták az átalakítást, bármilyen pozitívnak gondolt érvet mondtak a modellváltás mellett, azt a jelenlegi rendszerben is meg lehet csinálni, legyen szó fejlesztésről, vagy az egyetemek rendszerében valóban meglévő hibákról és hiányosságokról  – hangsúlyozták.  Szerintük azok a hibák, amelyek fennállnak az egyetemek működésével kapcsolatban azok nagyrészt előzetes kormánydöntésekből fakadnak, és jogszabályi változtatásokkal ezeket orvosolni lehetne.

Áder János szerint legkorábban májusban lehet lazítani

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.10. 19:48

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A magyar államfő a V4-ek találkozóján az oltások ütemezésétől tette függővé az idegenforgalom, a turizmus esetleges újraindítását.
Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltások beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár ismét meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban – jelentette ki szerdán Áder János köztársasági elnök a visegrádi négyek (V4) többi államfőjével folytatott egyeztetések után. A Zuzana Caputová szlovák, Milos Zeman cseh, valamint Andrzej Duda lengyel elnökkel Lengyelországban lezajlott találkozó utáni sajtóértekezleten Áder kiemelte:
ahhoz, hogy az idegenforgalomban fel lehessen oldani a korlátozásokat, arra van szükség, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben „kapjuk meg” a vakcinákat.

Ezzel lényegében kiállt a kormánynak a járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedései mellett, és úgy vélekedett:
„ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket. Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében”.

A járvány miatt online formában rendezett, a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyről, az ottani elnöki rezidenciáról közvetített sajtókonferencián az államfő jó hírnek nevezte, hogy „a gazdasági visszaesés mértéke mind a négy országban kisebb, mint az Európai Unió átlaga vagy a legnagyobb uniós tagállamoké”. Az energiaügyi kérdéskörben Áder szerint az államfők egyetértettek abban, hogy rövid időn belül csökkenteni kell a szén felhasználását, de „mind a négy visegrádi országnak szüksége van az atomenergiára, földgázra és földgáz alapú erőművekre is”. Közölte, meghívta a többi elnököt a november 29. és december 5. között Planet Budapest 2021 címmel rendezendő fenntarthatósági világtalálkozó és expora, amely Közép-Európa eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye lesz. (Képünkön a V4-ek államfői, balról jobbra: Zuzana Caputová szlovák, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Milos Zeman cseh elnök)

Nem gond, ha egy politikus a gyermekével megy zártkapus meccsre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.10. 18:27

Fotó: Népszava
Nem ütötte meg túlzottan a rendőrség ingerküszöbét, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár novemberben egy úszóversenyen szelfizgetett a lányával. Olyan versenyen, amin elvben sem ő, sem pedig a gyermeke nem vehetett volna részt.
A sportért felelős államtitkár hivatalos minőségben vett részt a sportrendezvényen. Mivel nem történt szabálysértés, az eljárást a hatóság megszüntette – válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. Kerületi Rendőrkapitányság a Magyar Hang kérésére. A lap emlékeztetett: azután indult szabálysértési eljárás, hogy Szabó Tünde sportállamtitkár kislányával egy zárt kapus úszóversenyre ment még november végén, holott a járvány miatt addigra a kormány már kitiltotta szurkolókat a sporteseményekről. Az eljárás elindulásáról egyébként személyesen Pintér Sándor belügyminiszter számolt be a DK-s Vadai Ágnes kérdésére. Az, hogy Szabó gyermekével vett részt a zárt kapus rendezvényen, abból is kiderült, hogy minderről maga az államtitkár büszkélkedett el közösségi oldalán, anya-lánya fotókat is mellékelve.  Emlékezetes, tavaly májusban Szijjártó Péter külügyminiszter is posztolt egy fotót közösségi oldalára, amelyen azt látni, gyermekeivel – és Dzsudzsák Balázs focistával – együtt szurkolnak egy hazai, a járvány miatt zárt kapus focimeccsen. Ő akkor azzal magyarázta ki magát, hogy „meghívott vendégek” voltak.