Előfizetés

Kajakozók szedik a szemetet Sydney kikötőjében

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 14:55

Fotó: sydneybykayak.com
Hetente négy-öt hulladékgyűjtő túra indul, egy hónap alatt 200 kilogramm, főleg műanyag csomagolóanyagot gyűjtenek össze.
Kajakosok tisztítják meg a Sydney kikötőjét a szeméttől. A Clean-Up Kayak Tours elnevezésű kezdeményezés szervezője, Laura Stone elmondta, pandémia ide vagy oda, az üzlet virágzik. 
„Az emberek nem utazhatnak, és olyan tevékenységet keresnek, ami a környezetnek is jót tesz”

– foglalta össze a jelentkezők motivációját.

Hetente négy-öt szemétgyűjtő túrát rendeznek, egy hónap alatt 200 kilogrammnyi szemetet gyűjtenek össze a túrákon, főleg plasztik csomagolóanyagokból. A szemétgyűjtő kajaktúrák népszerűek a helyiek körében. Vannak első próbálkozók, de visszatérő tagok is szép számmal. „Hétmilliárdan vagyunk a Földön, és ha mindenki tesz egy kicsit érte, az természetesen segíteni fog. Csinálni kell” – mondta Julie Greening, aki már tíz alkalommal vett rész szemétgyűjtő kajaktúrán.   Stone évekkel ezelőtt kezdett szemétgyűjtő kajakos túrákat szervezni, miután szemet szúrt neki, hogy mennyi hulladék borítja a kikötőt és környékét. Vállalkozása egyébként kajakozni tanítja a jelentkezőket, valamint kajaktúrákat szervez csoportoknak. Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna szemét éri el a világ óceánjait, súlyosan veszélyeztetve a vizek élővilágát és a hajózási útvonalakat is zavarva. A Világgazdasági Fórum és az Ellen MacArthur Alapítvány 2016-os tanulmánya szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Balesetveszélyes kirándulni a Pilisi Parkerdőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 11:38

Fotó: Pilisi Parkerdő
Ágak törtek le, gyökerestől kifordultak a fák, csúszósak az erdei- és turista utak, a szakemberek azt kérik, senki ne induljon túrázni.
Arra kéri a Pilisi Parkerdő Zrt. a természetjárókat, hogy egyelőre ne induljanak el az erdőkbe, mert az elmúlt napok időjárása balesetveszélyes helyzetet idézett elő elsősorban a 250 méter felett húzódó területeken. Közleményük szerint a hóval vegyes ónos eső miatt jégpáncél képződött a fák ágain, amelyek a súlytöbblet  és a nagy erejű széllökések hatására letörnek. A hét eleji esőzések során felázott talaj a betörő fagy hatására jégpáncéllá alakult, így az erdei- és turista utak rendkívül csúszósak. A felázott talaj, a fákra rakódott jégpáncél és a széllökések következtében sok helyen gyökerestől fordulnak ki a fák.

Figyeljünk a fagyban a háziállatokra is!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 10:28

Fotó: Stephan Schulz/dpa Picture-Alliance / AFP
A szabadban tartott kutyáknak hőszigetelt ház, a lakásban élőknek cipő és ruha is ajánlott.
Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület. Közleményükben azt írták, kis odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése. A nagy hidegben kint tartott kedvencnek feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót – hívta fel a figyelmet Seres Zoltán, az egyesület vezetője. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet cseréljük langyosra. Ne feledjük azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken az állatok mozgásigénye, mindennap szánjunk időt a sétára, játékra. A szabadban tartott házi kedvenceket semmiképpen se fürdessük, mert azzal lemosnánk a természetes zsíros védőrétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál, az állatvédők azt kérik, aki tud, fogadjon be közülük egyet. Seres Zoltán hangsúlyozta: „a háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.”

Kutyaruha - hasznos vagy divat?

A gazdik a hideg téli napokon gyakran ruhákat, cipőket adnak a kutyákra. Ez nemcsak divathóbort, hasznos is lehet – mondta Seres Zoltán. Ezeket, némi kreativitással, akár otthon is el lehet készíteni. Ekkor figyelni kell arra, hogy az öltözék ne zavarja az állatot a mozgásban, ne szorítsa, de ne is legyen túl nagy, és az is fontos, hogy a dolga végzésében se akadályozza. A kutyaruhát is rendszeresen kell mosni, hiszen az utcán sok baktérium, vírus tapadhat rá. Nem árt, ha mindjárt két–három váltást is készítünk vagy szerzünk be – írták. A vízálló anyagból készült kutyacipő kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban; megvédi a kutya lábát a jegesedés ellen kiszórt, maró hatású sótól. A kimart tappancs fájdalmas és nehezíti a kutya járását, a sebek ráadásul könnyen el is fertőződhetnek. 

Kutyát házba

Az udvaron tartott kutyákat nyáron a hőgutától, télen pedig a fagyás ellen védi a hőszigetelt kutyaház. Ilyet vásárolhatunk, de akár magunk is készíthetünk. A hideg ellen védő kutyaháznak kicsit kell nagyobbnak lennie a lakójánál, a túl nagyot az állat ugyanis nehezebben „fűti be”. A jó ház fedett, minél szélvédettebb, meleg helyen áll, kívülről és belülről is fa borítja. 5-6 centiméteres lábakon kell állnia, hogy megvédje a kutyát a saras esőtől és a latyakos hótól is. A házat belülről puha szőnyeggel, rongyokkal béleljük ki, amelyet kéthetente ajánlott cserélni. Az udvaron telelő kutyust télen nem szabad megfürdetni. Paraziták elleni permettel olyan, meleg helyen kezeljük, ahol rendesen meg is tud száradni. Ha nagyon hideg van, a kint tartott kutya kapjon napjában többször élelmet és bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba) – kérik az állatvédők.