Előfizetés

Kósa Lajos a csengeri örökösnővel háromszor készült a német pénzügyminiszterhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.13. 14:47

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Sz. Gáborné végül mindegyik találkozót lemondta, ilyen-olyan indokkal.
Kósa Lajos fideszes képviselő a csengeri szélhámossal, Sz. Gábornéval többször is készült Németországba 2013-ban, hogy magával a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäublevel találkozzon Sz.-né öröksége ügyében – derül ki Kósa feleségének rendőrségi vallomásából. Erről Juhász Péter, az Együtt volt politikusa számolt be Youtube-csatornáján.
– Férjemet Sz. Gáborné Németországba hívta a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäuble úrral tárgyalni valamilyen ügyvéd közbenjárásával 2013 tavaszának környékén. A férjem engem kért meg, hogy menjek velük és segítsek neki németül tolmácsolni. Én nem szívesen, de igent mondtam

– mondta Kósa felesége az iratok szerint.

Az utazás előtt pár nappal az örökösnő azt állította, hogy a német pénzügyminiszter lemondta a találkozót. Ezután újabb időpontot szerveztek, és a politikus ismét megkérte a feleségét, hogy kísérje el tolmácsolni, de ő akkor nemet mondott.
– Megint olyan megérzésem volt, hogy nem életszerű az, hogy egy ilyen találkozó ilyen körülmények között jön létre

– jelentette ki Kósáné.

Ez a találkozó is elmaradt, mert Sz. Gáborné szerint Schäuble úrnak nem volt jó az időpont. Ezután egy harmadik időpontot is megbeszéltek, de ekkor már Kósa felesége azt kérte férjétől, hogy ne is említse neki ezeket. A politikus a rendőrségi vallomásában csak annyit mondott, hogy Sz. Gáborné hívta Németországba és Svájcba is, de a német útra soha nem került sor. Juhász felhívta a figyelmet arra is, hogy Kósa a tanúvallomásában azt mondta, ő soha nem fogadott el ajándékot Sz. Gábornétól. Ezután a nyomozók több dokumentumot is mutattak Kósának, amelyekben arról nyilatkozott, hogy ajándékot fogad el az örökösnőtől. Ezeken Kósa Lajos, az ügyvéd, a közjegyző és Sz. Gáborné aláírása is szerepelt. Egy közjegyzői okirat pedig az édesanyjának adandó több százmillió forintról szólt. Kósa Lajos édesanyja azt mondta a rendőröknek, hogy sosem kapott semmit Sz. Gábornétól, nem látta az okiratokat, sosem találkozott az ügyvéddel vagy a közjegyzővel. Azt nem tudta megmondani, hogyan kerültek a személyes adatai az okiratokra, de a fia ismeri ezeket a személyes adatait.
A Blikk szintén hozzájutott a rendőrségi iratokhoz. A lap megkérdezte Kósa Lajost arról, hogy mi volt a találkozó célja, és mikor jött rá, hogy nem lesz ilyen alkalom. A politikus először azt válaszolta, hogy nincs információja a német kormányok programszervezőiről, majd közölte:
– A magam részéről első kézből tájékoztatom: minden nagyrabecsülésem ellenére nem terveztem találkozót Schäuble úrral, s talán ez is lehet az oka annak, hogy nem volt szerencsém találkozni vele

– jelentette ki a Blikknek.

Sz. Gáborné hét éve azzal csalt ki 780 millió forintot az áldozataitól, hogy a pénz a külföldön meghalt édesapja után járó 1300 milliárd forintos hagyaték felvételéhez kell. Az apja akkor még élt. A csengeri asszonynak többek közt Kósa Lajos is hitt. Az asszony befektetési tanácsokat kért a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte az asszonyt, aki még azelőtt elhagyta az országot, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. A nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el. Hazahozták és letartóztatták. Tavaly júniusban került a börtönből házi őrizetbe, de idén augusztusban újra elrendelték letartóztatását.

Javítási munkák nehezítik a közlekedést

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.13. 14:29

Fotó: M0 - M1 - M3 - M5 - M7 Hírek - Információk 0-24
Megrongálódott a burkolat az M1-es, és az M7-es autópályán, míg az M0-s autóúton a kamerákat szervizelik.
Több helyen is megrongálódott a burkolat az M1-es, és az M7-es autópályán, míg az M0-s autóúton a kamerákat szervizelik. A javítási munkák alatt sávlezárásra kell készülni - közölte szombaton az Útinform. Azt írták, hogy az M0-s autóút déli szektorában, az M1-es autópálya irányába vezető oldalon, Szigetszentmiklós és az M1-es között kamera-karbantartást végeznek. A 18-as és az 1-es kilométer között, szakaszosan a külső és a leállósávot zárják le. Burkolati hibákat javítanak az M3-as autópályán a Nyíregyháza irányába vezető oldalon, Kerekharaszt térségében, a 49-es és az 52-es kilométer között, itt mozgóterelés mellett a külső sávot zárják le. Az M7-es autópályán Budapest felé, a 179-es kilométernél, az ellenkező oldalon pedig a Kőröshegyi völgyhídnál a 119-es és a 123-as kilométer között a külső sávot zárták le, mert a burkolatot javítják - írta az Útinform a honlapján.

Meghalt Jálics Ferenc jezsuita atya, aki Ferenc pápa lelki vezetője volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.13. 14:14

Fotó: Hendrik Schmalhorst / jezsuita.hu
Temetéséről a magyar rendtartomány később ad hírt.
2021. február 13-án, szombat hajnalban a budapesti Farkas Edith Katolikus Szeretetotthonban 94 éves korában elhunyt Jálics Ferenc jezsuita atya, a nevéhez kötődő szemlélődő imamód iskolájának megteremtője – közölte a jezsuita.hu. Temetéséről a magyar rendtartomány később ad hírt. Jálics Ferenc 1927. november 16-án született Budapesten, majd családjának gyáli birtokán nevelkedett. Tízen voltak testvérek, ám egyikük korán meghalt. Édesapja kívánságára Kőszegen katonai pályára lépett: hadapródiskolás, majd tisztjelölt volt, a második világháború vége felé pedig Nürnbergbe vezényelték. Személyiségfejlődésének meghatározó pillanataként egy pincében a légitámadások alatt közvetlen közelről tapasztalta meg a halál fenyegetését.
„Amit ott láttam, egészen megváltoztatta az életemet, mert rájöttem, hogy az életnek van egy mélyebb értelme, mely még a haláltól is független. Ez lett mindennek a mércéje. Ez lett az életem iránytűje”

– fogalmazott később.

1946-ban tért haza Magyarországra. Itt leérettségizett, és belépett a jezsuita rendbe. Az egyre erősödő kommunista diktatúra miatt két év múlva sok más fiatal jezsuitával együtt el kellett hagynia hazáját. 1950-től Németországban nyelveket és irodalmat tanult, diplomáját Belgiumban, a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte filozófiából 1954-ben. 1956-ban a rend Chilébe, egy év múlva Argentínába küldte, ahol teológiát tanult. Itt szentelték pappá 1959-ben. Ezután az argentínai Córdobában töltött egy évet, utána a jezsuiták San Miguel-i teológiai és filozófiai fakultásán tanított. 1963-tól ugyanott a rend növendékeinek – többek között a ma Ferenc pápaként ismert Jorge Mario Bergoglionak – a lelki vezetője lett, és ebben az időben kezdett lelkigyakorlatokat adni. 1966-ban teológiai doktorátust szerzett.  1974-ben a nyomorban élők melletti tanúságtételként Buenos Aires egyik szegénynegyedébe költözött, ám két év múlva a hatóságok őt orosz kémnek, társát pedig baloldali gerillának hitték, ezért elrabolták. Közel fél évig ágyúgolyóhoz láncolva, összekötözött végtagokkal, bekötött szemmel kellett élniük egy cellában. Miután kiszabadult, börtönélményeinek hatására fejlesztette ki a szemlélődő imamódot. Mint utóbb elmondta, ez idő alatt nemhogy nem szenvedett lelki, pszichikai sérülést, de
„földolgoztam életem több traumatikus élményét. Előtte volt egy enyhe depresszióm – ez ott elmúlt. Az őrök meg nem tudták mire vélni, hogy nem esünk kétségbe, nem ordibálunk, hanem Jézus nevét ismételgetjük és meditálunk.”

Kiszabadulása után egy évig Észak-Amerikában élt, majd Németországba került, 1984-ben pedig Gries-ben megalapította lelkigyakorlatos házát. Az évtizedek során több mint húszezer embernek adott lelkigyakorlatot, könyveit közel másfél tucat nyelvre fordították le, és módszerét legalább húsz országban alkalmazzák. Jálics Ferenc 2017 nyarán visszatért Magyarországra.