vallomás;Kósa Lajos;örökség;csengeri nő;

2021-02-13 14:47:00

Kósa Lajos a csengeri örökösnővel háromszor készült a német pénzügyminiszterhez

Sz. Gáborné végül mindegyik találkozót lemondta, ilyen-olyan indokkal.

Kósa Lajos fideszes képviselő a csengeri szélhámossal, Sz. Gábornéval többször is készült Németországba 2013-ban, hogy magával a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäublevel találkozzon Sz.-né öröksége ügyében – derül ki Kósa feleségének rendőrségi vallomásából. Erről Juhász Péter, az Együtt volt politikusa számolt be Youtube-csatornáján.

Az utazás előtt pár nappal az örökösnő azt állította, hogy a német pénzügyminiszter lemondta a találkozót. Ezután újabb időpontot szerveztek, és a politikus ismét megkérte a feleségét, hogy kísérje el tolmácsolni, de ő akkor nemet mondott.

Ez a találkozó is elmaradt, mert Sz. Gáborné szerint Schäuble úrnak nem volt jó az időpont. Ezután egy harmadik időpontot is megbeszéltek, de ekkor már Kósa felesége azt kérte férjétől, hogy ne is említse neki ezeket.

A politikus a rendőrségi vallomásában csak annyit mondott, hogy Sz. Gáborné hívta Németországba és Svájcba is, de a német útra soha nem került sor.

Juhász felhívta a figyelmet arra is, hogy Kósa a tanúvallomásában azt mondta, ő soha nem fogadott el ajándékot Sz. Gábornétól. Ezután a nyomozók több dokumentumot is mutattak Kósának, amelyekben arról nyilatkozott, hogy ajándékot fogad el az örökösnőtől. Ezeken Kósa Lajos, az ügyvéd, a közjegyző és Sz. Gáborné aláírása is szerepelt. Egy közjegyzői okirat pedig az édesanyjának adandó több százmillió forintról szólt. Kósa Lajos édesanyja azt mondta a rendőröknek, hogy sosem kapott semmit Sz. Gábornétól, nem látta az okiratokat, sosem találkozott az ügyvéddel vagy a közjegyzővel. Azt nem tudta megmondani, hogyan kerültek a személyes adatai az okiratokra, de a fia ismeri ezeket a személyes adatait.

A Blikk szintén hozzájutott a rendőrségi iratokhoz. A lap megkérdezte Kósa Lajost arról, hogy mi volt a találkozó célja, és mikor jött rá, hogy nem lesz ilyen alkalom. A politikus először azt válaszolta, hogy nincs információja a német kormányok programszervezőiről, majd közölte:

Sz. Gáborné hét éve azzal csalt ki 780 millió forintot az áldozataitól, hogy a pénz a külföldön meghalt édesapja után járó 1300 milliárd forintos hagyaték felvételéhez kell. Az apja akkor még élt. A csengeri asszonynak többek közt Kósa Lajos is hitt. Az asszony befektetési tanácsokat kért a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte az asszonyt, aki még azelőtt elhagyta az országot, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. A nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el. Hazahozták és letartóztatták. Tavaly júniusban került a börtönből házi őrizetbe, de idén augusztusban újra elrendelték letartóztatását.