Előfizetés

Aki a „macsó Orbán-rendszerrel” szembeszáll Budakeszin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 12:32

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szél Bernadettet indítja az előválasztáson a Momentum a Pest megyei 2. számú választókerületben.
Szél Bernadett a Momentum Mozgalom színeiben indul Pest megye 2. számú választókerületében – jelentette be csütörtökön Budakeszin Fekete-Győr András pártelnök. Hadházy Ákos zuglói indulásának hétfői bejelentése után a Momentum már a második volt LMP-s politikus, jelenlegi független országgyűlési képviselő indítását jelentette be az őszre tervezett ellenzéki előválasztáson. Fekete-Győr a Facebook-oldalán online közvetített sajtótájékoztatón azt mondta:
„Bernadett egy olyan politikus, aki bebizonyította a macsó Orbán-rendszernek, hogy a nőknek igenis van helye a politikában. (...) Harcol, nemcsak a gyerekek jogaiért, hanem az zöld politikáért is. Ha valaki megdolgozik azért a pénzért, amit az adófizetők a parlamenti politikusoknak fizetnek, akkor az Szél Bernadett.”

A Momentum vezetője szerint ugyanilyen politikus Hadházy Ákos és a Csepelen még korábban bejelentett Szabó Szabolcs, az Együtt egykori politikusa, a szintén független parlamenti képviselő. Szél Bernadettet egyben felkérték arra is, hogy nézze át a Momentum zöldprogramját, tapasztalatai nyomán egészítse ki azt, hogy egy fenntartható, zöld, környezetbarát Magyarországot építhessenek fel a következő években, a kormányváltás után. A másik feladat, mondta Fekete-Győr András, hogy ebben a választókerületben is legyőzzék a Fideszt 2022-ben. Szél Bernadett kijelentette:
„Egy új korszak indul el most, 2022 elkezdődött. (...) Úgy döntöttünk barátaimmal, hogy sok szempontból is, rendet teszünk a közéletben. A Momentum támogatása nekem azt jelenti, hogy olyan tisztakezű politikusokkal fogok együtt dolgozni a következő időszakban, akik az embert teszik az első helyre.”

Mint hozzátette, közösségi programalkotásra készül, ezért mindenkitől várja a megoldandó gondokat, problémákat. Mint arról nemrég a Népszava is beszámolt, Budakeszin kormánypárti színekben az egykori sportkommentátorból külügyi államtitkárrá avanzsált politikus, Menczer Tamás indulhat.

Nehézfémszennyezés: mintát vettek a Szamosból

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 11:35
Illusztráció
Fotó: June Andrei George / Unsplash
Az oldott cink, a réz, az alumínium és a vas koncentrációja volt határérték feletti a hajnali 2-kor.
Az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos – tették hozzá. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán közölte, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre. 

Közzétette Budapest oltási tervét Karácsony

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 11:18

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Karácsony Gergely csütörtökön bemutatja Budapest oltási tervét a Miniszterelnökségen.
A főpolgármester Facebook-oldalán jelezte: az embereknek csak akkor lesz igazán bizalma, csak akkor növekedik az oltási kedv, ha világosan beszélünk, kiszámíthatóan cselekszünk. Jelenleg pedig nagyon sok múlik azon, bíznak-e az emberek az oltásban vagy sem. Karácsony azt írta, Budapest vezetése kész arra, hogy segítse a kormányt, hogy gyorsabban és gördülékenyebben haladhassanak az oltással. A főpolgármester közzétette oltási tervük hat pontját, melyek a következők: A háziorvosi rendelők mellett, a kerületekkel közösen javasolják dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 darab oltópontot tudnak létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 embert lehetséges beoltani. Vállalják, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben (idősotthonok, hajléktalanellátók) dolgozókat vagy újonnan beköltözőket és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával átoltják. Felajánlják a lakossági szűrés során használt időpontfoglaló rendszerüket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is. Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett, önkéntesekkel és rendészekkel is tudják segíteni az oltások lebonyolítását. Tájékoztatási kampányba kezdenek az oltási hajlandóság növelése érdekében. Mivel oltást beadni jelenleg csak orvosi rendelőben lehetséges, átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez, amelyre leginkább a sport és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak. Karácsony szerint ez Budapesten is megoldható lenne. A posztban a főpolgármester végül megjegyezte, reméli, együtt tudnak működni a kormánnyal.