Szlovákia;koronavírus;orosz vakcina;Szputnyik V;

2021-02-18 21:12:59

Nem kér Szlovákia az orosz vakcinából

A koalíciós párt vezetője emberkísérletnek nevezte a Szputnyik esetleges alkalmazását. A legfőbb problémája az, hogy a készítményt nem engedélyezték az uniós hatóságok.

Tovább gyűlnek a szlovák miniszterelnök problémái. Igor Matovic már az uniós országok segítségét kérte, amiért a brit mutáns miatt elképesztő teher nehezedik az ország ellátórendszerére. Ezt célozta meg az a terv, amely szerint Pozsony bevásárolt volna az orosz vakcinából. 

A Paraméter azt írja, Veronika Remišová pártja nem ért egyet az orosz vakcina felhasználásával, amíg az nem rendelkezik a megfelelő uniós engedélyekkel. A kormány csütörtök délután tárgyalt a vakcinavásárlásról, de a beszerzéshez szükséges határozatot nem tudta elfogadni. Az egészségügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, a Szputnyikkal való oltás teljesen önkéntes alapon működne. A kormányfő szerint már a jövő héten megérkezhetne Oroszországból mintegy 80 ezer ember beoltására elég vakcina, vagyis 160 ezer adag. Azt is kijelentette, hogy egy felmérés szerint az emberek nagy része kész lenne beoltatni magát az orosz vakcinával.

Hozzátette, ha az unióban gyártott vakcinák esetében megvárjuk a hosszadalmas engedélyezési folyamatot, akkor ezt be kell tartani minden más vakcina esetében is.

Magyarország is előkerült a vita során. A kormányhatározatban ugyanis arra hivatkoznak, hogy itthon már engedélyezték a Szputnyikot. A Za ľudí ezzel sem ért egyet. A párt vezetője ráadásul nem bízik meg Matovic felmérésében is. „Kétlem, hogy a kérdést úgy tették fel, hogy: Beoltatná magát a nem regisztrált Szputnyik V vakcinával?” - jelentette ki a párt elnöke. 

A kormányfőnek nem csak a koalíciós problémákat kell kezelnie, gazdasági miniszterével komoly meccset vív. Mint lapunk is megírta, egy korábbi rádióinterjúban azt mondta róla, egy idióta, akitől hányni tudna. Múlt héten pedig ugyancsak őt tömeggyilkosnak nevezte.