Előfizetés

Bezárt máramarosi bányából kiömlő víz okozta a Szamos fémszennyezését (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 14:09

Fotó: Facebook/Apele Române
A vízügy megtette a szükséges intézkedéseket, hogy a nehézfémszennyezés ne jusson ki a mederből, a katasztrófavédelem pedig folyamatosan monitorozza a folyóvizeket.
Egy bezárt máramarosi bánya elárasztott tárnáiból kiömlött, tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését a Krónika napilap internetes oldalán közölt csütörtöki cikk szerint. A lap a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók a térségben. Ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba. A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba majd a Szamosba jutott. A vízügyi hatóság Máramaros megyei kirendeltségének illetékese csütörtök délben az MTI-nek elmondta: még mindig várják a szerdán vett vízminták laboratóriumi elemzésének eredményeit. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e leállítani a szennyezett víz beömlését, elmondta: a beömlés nem folyamatos, csak időnként és rövid ideig tart. A Krónika közlése szerint a Campurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést.

Lezárták a zsilipeket

Mint megírtuk, szerda kora délután a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül a román fél arról értesítette az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója a védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését. A szennyezés a Szamoson csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre Romániából. A Csengernél hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti, ám a 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés jelentősen, határérték közeli, illetve alatti értékre csökkent. Cianidot nem tartalmaz a szennyezés. A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízmintaeredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodik arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsa, az a lehető legkisebb mértékben juthasson élő szervezetbe, a katasztrófavédelem pedig folyamatos mintavételezést végez a Szamoson és a Tiszán, nyomon követik a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemzik a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál. Továbbá a laboratóriumi eredmények segítségével ellenőrzik a terhelés mértékét – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön.      Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről. A zsilipek és csatornák lezárása mellett a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el.     Az előrejelzések szerint a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően csütörtökön kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszára is kiterjesztik – olvasható az OKF közleményében. 

Őrizetbe vettek egy budapesti orvost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 13:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ügyészség szerint az orvos emberek életét veszélyeztette.
Őrizetbe vettek egy budapesti orvost csütörtökön, mert a gyanú szerint koronavírusos betegeknek szánt gyógyszerekkel kereskedett – közölte a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Az orvoson kívül egy nagyszabású akció keretében még két embert őrizetbe vettek, többeket pedig előállítottak, kihallgatják őket. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (ez a szervezet „vadászik” a hálapénzes orvosokra is) felderítése alapján indult ügyben jelenlegi adatok alapján egy budapesti kórházban dolgozó olyan orvos érintett, akinek munkaköréből adódóan hozzáférése volt a kórházban koronavírusos betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez. A megalapozott gyanú szerint az orvos egy korábbi páciensének közreműködésével jogellenesen értékesítette ezeket a gyógyszereket, haszonszerzésre törekedve. Ezzel az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, ezáltal a kórházban koronavírus betegségben szenvedők életét, illetve egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Továbbá azoknak az egészséges, gyógyszeres kezelésre nem jogosult embereknek is veszélyeztette az egészségét, akiknek a gyógyszereket eladta, ezek a készítmények ugyanis kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett adhatók a betegeknek – olvasható az ügyészség közleményében. A nyomozók csütörtökön 11 helyszínen tartottak kutatásokat és házkutatásokat. Több helyszínen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.

Müller Cecília: Ez már a harmadik hullám kezdete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 13:21

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos a hanyatló járványügyi adatok mellett beszámolt az újraindított tesztbuszokról és a vártnál kevesebb vakcinaszállítmányról is.
Hanyatló járványügyi adatokról számolhatunk be, az új fertőztöttek száma egy nap alatt jelentősen megemelkedett, és ismét meghaladta a százat az elhunyt betegek száma – ismertette Müller Cecília az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján a kormányzati tájékoztató oldal aznap reggeli adatait. Mint azt egy újságírói megkeresésre kifejtette: 
„A koronavírus-járvány harmadik hulláma megkezdődött.”

A szakember azt próbálta érzékeltetni, hogy nemcsak Magyarországon nagy a baj, hanem, mint mondta, a járvány egész Európában ismét emelkedő tendenciát mutat. Hazánkban fokozatosan emelkedik a kórházban, lélegeztetőgépen ápoltak, az aktív betegek és az elhunytak száma is. Ugyanakkor a halálos áldozatokkal kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy mindössze 3 százalékuknál nem találtak semmilyen más betegséget. Hozzátette, a járvány elleni védekezés legfontosabb eleme az oltási program végrehajtása. 
„Azokat kell megvédeni leginkább, akik a legnagyobb kockázatú csoportokba tartoznak. Az egészségügyi dolgozók beoltásának első szakasza lezárult, de aki még oltakozni akar, annak ehetőséget biztosítunk. Zajlanak a második körös oltások az idősotthonokban és szociális intézményekben is. A legesendőbbeket megvédjük!”

– szögezte le Müller Cecília.

Hosszasan ecsetelte a Magyarországra érkezett 275 ezer ember beoltására alkalmas Sinopharm kínai vakcina – általa már korábban is magasztalt – előnyeit, azonban megjegyezte, hogy az oltóanyaggal együtt érkezett, a korábbi részdokumentációt kiegészítő gyártási dokumentum vizsgálata még tart a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK). Sietve tette még hozzá, hogy a már engedélyezett négy vakcina mellett szeretnék minél gyorsabban rendelkezésre bocsátani az ötödiket is. Annál is inkább, mert a brit fejlesztésű AstraZeneca oltóanyagból csütörtökre 88 ezer adagot vártak, de estig  csak 41.750 ember beoltására elegendő érkezik. Ezt a szállítmányt a jövő héten a háziorvosok kapják majd meg, s ők döntik el, hogy az erre a hétre tervezett 22. 800 ezer ember után, kiket oltanak majd be a hozzájuk eljuttatott listáról. Müller Cecília szerint ugyanis a háziorvosoknak „nagy szakmai szabadságuk van” a legesendőbbek, a mielőbb beoltandó legmagasabb kockázatú betegek kiválasztásában. Tekintettel a koronavírus-fertőzöttek egyre növekvő számára, azt is közölte:
Ismét beüzemelik az NNK szűrővizsgálati buszait, és a tesztelés lehetőségét biztosítják minden nap a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának parkolójában, a Deák Ferenc téren, valamint a Papp László Budapest Sportaréna F1-es bejáratánál, 9 és 17 óra között.

Ezekhez a tesztbuszokhoz várják azokat, akiket a háziorvos „koronavírussal fertőzött gyanús személynek” nyilvánított és beutalt tesztelésre. Amennyiben náluk az antigén gyorsteszt pozitív eredményt mutat, haladéktalanul otthoni tartózkodásra utasítják, és elindítják nála a járványügyi vizsgálatot. Ha azonban a teszt valakinél negatív lesz, elvégeznek még egy kiegészítő PCR-vizsgálatot is. Az érintett a háziorvosától vagy saját ügyfélkapuján keresztül értesülhet a végső eredményről. Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő szerdai rendőri intézkedéseket ismertette, amelyek szintén olvashatók a kormányzati tájékoztató oldalon.