Előfizetés

Csökkent a hűtővízszint a fukusimai atomerőmű két reaktorában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 16:34

Fotó: Kotaro Numata / Yomiuri/AFP
A szombati 7,1-es erősségű földrengés következtében feltehetően újabb károk keletkeztek.
Csökkent a hűtővízszint Japán fukusimai atomerőművének két reaktorában azóta, hogy szombaton 7,1-es erejű földrengés rázkódtatta meg az építmény környékét - közölte pénteken a létesítmény üzemeltetője, a TEPCO. Hozzátette, hogy feltehetően újabb károk keletkeztek az erőműben, amelyet 2011-ben 9,1 erősségű földrengés és az utána következő szökőár katasztrofálisan megrongált. Az erőmű épületén kívül ugyanakkor nincs jele szivárgásnak, így a reaktorokból a víz nagy valószínűséggel az erőműben gyűlik. Az egyes reaktorban 70, a hármasban 30 centiméterrel csökkent a hűtővízszint - tudatta a TEPCO. A kettes reaktorról nem tud adatot, mivel abból már eltávolították a mérőrendszert, előkészülve a megolvadt törmelék kiemelésére. 2011 óta egyébként folyamatos a szivárgás az épület alagsorába, a reaktorokba ezért rendre hűtővizet pumpálnak, hogy pótolják a veszteséget. A TEPCO múlt hét végén először azt közölte, hogy nincs további rendellenesség az újabb földrengés miatt az atomerőműben. A reaktorok fűtővizének pótlása miatt növekszik a sugárszennyezett víz mennyisége. Ennek tárolására és kezelésére a TEPCO 1,37 millió tonnás kapacitású medencét épít. A 2011-es földrengés követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozta. A kármentesítés évtizedekig eltart.

Kidobálták a pici medvebocsokat a munkások egy romániai barlangból, már kihallgatta őket a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 14:42

Fotó: Shutterstock
Az esetről készült videón az is látszik, hogy az állatok még nagyon fiatalok.
A romániai Hargita megyei fakitermelési területen a munkások egyszerűen kihányták a nagyon pici bocsokat a barlangból – írja a Főtér. Az esetről videó is készült.
Egy állatvédő szervezet feljelentést tett az ügyben, mondván, hogy az eljárás állatkínzásnak minősül.  Álláspontjuk szerint az erdészeti hatóságot kellett volna tájékoztatni, akik áttelepítették volna a medvéket. Az akcióra állítólag azért került sor, mert a medvék jelenléte veszélyezteti a munkások biztonságát. A munkásokat előállította a Neamț megyei rendőrség és vizsgálat indult ellenük. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a Környezetvédelmi Őrség emberei már úton vannak a Hargita megyei helyszínre, ahol a munkások a pici bocsokat hagyták.

Több ezer lakásban nincs fűtés Déván a Zsil-völgyi bányászok tiltakozása miatt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 13:38

Fotó: L. Kenzel / Wikipédia
A bányászok azért szüntették be a munkát, mert nem kapták meg a fizetésüket.
Több ezer lakás és közintézmény fűtés nélkül maradt az erdélyi Déván azt követően, hogy a Zsil-völgyi bányászok tiltakozása miatt leállt a város távfűtését is ellátó, főleg szénnel működő Mintia hőerőmű. A vájárok már több napja tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a fizetésüket. Két napja a megyeszékhelytől kilencven kilométernyire található lupényi szénbányában mintegy száz vájár elbarikádozta magát, és nem hajlandó kijönni, amíg a vállalat nem rendezi bértartozását. A román közszolgálati rádió péntek reggeli tudósítása szerint Cristian Istoc, a bányászok szakszervezeti vezetője bejelentette, hogy a lupényi bányászok pénteken is folytatják a tiltakozást, amelyhez a térség többi bányájából is csatlakoztak vájárok. A szakszervezeti vezető közölte, hogy
a munkabeszüntetés miatt csütörtökön éjfélkor fűtőanyag nélkül maradt, és leállt a Mintia hőerőmű, így Déva több ezer lakásában és közintézményében nincs fűtés.

Az elmúlt félévben ez a negyedik leállás a Mintia hőerőműnél, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül. Mintián a Zsil-völgyi bányákból származó szenet használják a villamos-energia előállítására, az erőmű hűtővizét pedig a dévai távhőszolgáltató hasznosítja. A bányászok elégedetlenek amiatt, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. Ennek oka az, hogy a bányákat, a hőerőművet magában foglaló állami Hunedoara energetikai vállalat súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót. A bérek kifizetése azért lett gond, mert a vállalat bevételei január 1-től több mint ötven százalékkal csökkentek azt követően, hogy elestek kétféle állami támogatástól. A vezetőség ígéretet tett, hogy kifizetik február 26-án az elmaradt béreket, de a bányászok egyelőre bizalmatlanok.