Előfizetés

Romániában a beoltottak száma meghaladta a fertőzöttekét

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 20:15
Egészségügyi dolgozók oltása Bukarestben.
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP or licensors
Az oltási kampányt koordináló országos bizottság szombat esti összesítése szerint Romániában eddig 788 ezer embert oltottak be, közülük több mint 562 ezren a második, emlékeztető adagot is megkapták.
A stratégiai kommunikációs törzs szerint a járvány kezdete óta 777 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem 35 ezer jelenleg is beteg. Romániában naponta 33-38 ezer ember kapja meg a vakcinát, az újonnan diagnosztizált újabb fertőzések átlaga pedig napi 2400 körül mozog. A beoltottak száma - az immunizációs kampány kezdete után kevesebb mint két hónappal és a betegség romániai megjelenése után csaknem egy évvel - most ugrotta át az ismert fertőzések számát. A húszmilliós országban így már több mint másfél millióra tehető azok száma, akik - a betegségen átesve, vagy a betegséget megelőzni hivatott vakcina révén - ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben. Romániában a napi esetszámok stagnálást jeleznek, az utóbbi hónapban már nem lassult a járvány terjedése. Tavaly november végén a napi esetszám még többször meghaladta a tízezret, a fertőzésszám kéthetes átlaga megközelítette a 8500-at, az ismert aktív esetek száma pedig 120 ezer fölött volt. Az akkor kezdődött javuló tendencia megtorpanását jelzi, hogy a jelenleg is fertőzőként nyilvántartott aktív esetek száma - amely január végéig harmadára esett - februárban már nem csökkent, és továbbra is 35 ezer körül stagnál. Hasonlóképpen egy hónapja megtorpant a járványnak tulajdonítható elhalálozások számának csökkenése: míg tavaly december elején a napi 160 haláleset számított átlagosnak, január 21-éig az utóbbi kéthetes átlag napi 80-ra esett, a csökkenés azóta lelassult, jelenleg a napi 70 haláleset számít átlagosnak. Szombaton 57 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában.

Visszatoloncoltak Németországba egy volt náci táborőrt Amerikából

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 20:04

Fotó: MARKUS SCHOLZ / dpa Picture-Alliance/AFP
Több mint hatvan évig élt az Egyesült Államokban a most 95 éves férfi, aki ellen bizonyítékok híján megszüntették az ottani büntetőeljárást.
Nem tartóztatták le, de a német szövetségi rendőrség kihallgatta a 95 éves Friedrich Karl Bergert, egy náci koncentrációs tábor egykori őrét, aki 1959 óta élt az egyesült államokbeli Tennessee-ben, és most „visszatért” Németországba. A férfi a frankfurti repülőtérre érkezett, miután egy memphisi bíróság tavaly februárban úgy döntött, hogy Bergert ki kell toloncolni, mert az észak-németországi Celle városában vizsgálatot indítottak ellene háborús bűnök elkövetésének gyanújával. A törvényszék azt próbálta kideríteni, hogy Berger részt vett-e foglyok meggyilkolásában a neuengammei táborhálózat őreként 1945-ben. A férfi azt állította, hogy néhány hétig őrzött ugyan rabokat a holland határhoz közeli Meppen térségében, de sem gyilkosságoknak, sem visszaéléseknek nem volt tanúja. Az ellene zajló eljárást végül terhelő bizonyíték híján decemberben megszüntették.
Friedrich Karl Berger
Fotó: JOSE ROMERO / AFP
A neuengammei táborhálózatot 1938-ban hozták létre. Összesen 106 ezer személyt deportáltak a központi és a szatellit táborokba, közülük 55 ezren meghaltak. Többségüket halálra dolgoztatták.  Friedrich Karl Berger azután került a nyomozók célkeresztjébe, hogy a neve felbukkant a náci korszakból származó dokumentumokon, amelyeket egy a Balti-tengerben elsüllyedt hajón találtak meg 1950-ben. Az elmúlt években több egykori náci ellen indítottak eljárást. A hónap elején az ügyészség egy százéves német férfi ellen emelt vádat, aki 3518 gyilkosságban működhetett közre, amikor táborőrként tevékenykedett a sachsenhauseni koncentrációs táborban. (Képünkön az egykori neuengammei náci táborhálózat egyik helyszíne, egy volt klinkertéglagyár)

Áramszünettel és vízhiánnyal szembesült több millió lakos Texasban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 19:23

Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP
Joe Biden amerikai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett Texas államban, ahol a rendkívüli hideg miatt áramszünettel és vízhiánnyal szembesült több millió lakos - közölte a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) szombaton.
A lépésnek köszönhetően a texasi lakosok szövetségi támogatást igényelhetnek például ideiglenes szállás igénybe vételére vagy a ház körüli javítási munkák elvégzésére. Biden fontolgatja, hogy a jövő héten Texasba utazik, hogy első kézből szerezzen információkat a szövetségi intézkedés hatékonyságáról Ez az első válsághelyzet az Egyesült Államokban Biden egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta. Az illetékes texasi hatóságok elmondták, hogy minden erőmű újra működik, de péntek reggel még 195 ezer háztartásban volt áramszünet. Emellett a 254 texasi megyéből 160-ban akadozott a vízellátás. A hóval és faggyal járó ítéletidő Texason kívül Oklahomát, Louisianát és a közeli államokat is sújtotta. A zord időjárás eddig legalább 69 ember életét követelte. A szövetsági válságkezelési ügynökség több tucat generátort, valamint üzemanyagot, vizet, takarókat és készételt küldött a katasztrófa sújtotta térségekbe.