vakcina;koronavírus;háziorvosi rendelő;túlterheltség;

Enying, ahol az egészségügyi rendszer miatt nincs „oltakozás”

A két körzetet is ellátó háziorvosnak minden perce foglalt, eddig senkit sem oltott be, és ezután sem tud.

Farkas Csilla háziorvos 20 éve dolgozik Fejér megyében, az enyingi rendelőintézetben; a koronavírus elleni oltásokból ő még egyelőre egyet sem adott be – hangzott el az RTL Híradó hétfői riportjából. 

Az, hogy a környéken miért nem tudtak senkit sem beoltani, annak számos oka van. Az egyik, esetünkben a legfontosabb, hogy egyelőre azt sem tudni, kit kell beoltani.

„Nekünk az oltási listákat az e-jelentés rendszerében küldték, de nem tudtam oda bejutni, ahol az oltandók listája szerepel. A rendszer egyszerűen nem engedett be, rendszer- vagy jelszóhiba miatt”– panaszolta a háziorvos.

Mint sorolta, két körzetet lát el egyszerre, az egyik az tartós helyettesítés. ezen felül van egy ötven tagú idősek otthona az egyik körzetben, ott hetente kétszer-háromszor kell ügyelni.

„Nincs kapacitásom. (...) Egy-egy asszisztenssel dolgozom, és miközben egy beteg beoltása öt perc, 25 perc míg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik, fél órát pedig meg kell figyelni. (...) Ha én is „oltogatni” fogok, ki fogok dőlni, és akkor ki dolgozik majd helyettem”– vetette fel Farkas Csilla.

Az enyingi rendelőhöz csaknem négyezer ember tartozik, március 8-tól két héten át itt hivatalosan kijelölt oltópont lesz. A háziorovos szerint azt az egy-egy ampullát, ami ide érkezik a központból, azoknak kellene beadniuk, akiknek erre meg van a megfelelő személyzetük. Hozzátette:

„Egy napban csak 24 óra van, nem tudok mit csinálni, de nincs mikor oltanom. Én nem félek a munkától, hiszen hétvégén is éjjel-nappal dolgozom, de ilyen terhelés mellett nem tudom vállalni a felelősséget.”

Amint azt szombaton a Népszava megírta: György István, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője tervei szerint e hét szerdától eddig még nem látott mennyiségben, több mint 465 ezer koronavírus elleni vakcinát akarnak beadni az embereknek országszerte.