Előfizetés

Továbbra sincsenek biztonságban a delfinek Új-Zélandon

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 11:47

Fotó: MARTY MELVILLE / AFP
Nem akarnak beljebb úszni, így félő, hogy megint szárazra kerülnek.
Az Új-Zéland Déli-szigeténél partra vetődött, de a dagállyal a tengerbe visszaterelt hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek még nincsenek biztonságban, mert a helyi természetvédelmi illetékesek szerint olyan közel maradtak a parthoz, hogy ismét szárazra kerülhetnek. A Déli-sziget Farewell Spit homokos partján körülbelül 50 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin rekedt meg. A bajbajutott állatokat hétfőn állatmentők és önkéntesek próbálták életben tartani, hogy majd a dagállyal visszatereljék őket a mélyebb vizekbe. Az erőfeszítések ellenére a tengeri emlősök közül keddre 26 elpusztult, csak néhány példány úszott ki a dagállyal a nyílt tengerre, a csorda többségét kedd reggel is a part menti sekély vízben találták, és félő, hogy ismét szárazra kerülnek. Az új-zélandi Természetvédelmi Hivatal munkatársai és önkéntesek derékig a tengerben állva próbálják megakadályozni, hogy a delfinek megint partra ússzanak. Noha az állatok nem mutatnak lelkesedést a mélyebb vizekre való kiúszásra, a parton dolgozók optimisták, úgy vélik, meg tudják akadályozni, hogy a mintegy két tucat delfin ismét szárazra kerüljön. Farewell Spit egy 26 kilométer hosszú, lapos homokos part, ahol az utóbbi 15 évben már legalább tíz alkalommal vetődtek partra gömbölyűfejű delfinek. Legutóbb 2017-ben, amikor csaknem 700 emlős esett csapdába a parton, és 250 el is pusztult. A tudósok még nem találtak egyértelmű magyarázatot a tömeges partra vetődések okára. Egy elmélet szerint ezen a partszakaszon a homokos tengerfenék megzavarja az állatok tájékozódási képességét. 

Nem ajánlott most ellátogatni a Rám-szakadékhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:49

Fotó: Facebook/Pilisi Parkerdő
Megnőtt a kőomlás veszélye a Pilisi Parkerdő figyelmeztetése szerint.
Arra kéri a túrázókat Facebook-oldalán a Pilisi Parkerdő, hogy ne most látogassák meg a Rám-szakadékot. Mint írták: a kedvelt kirándulóhelyen az időjárási tényezők hatására jelentősen megnőtt a kőomlás veszélye. „A turistaútra a szakadék sziklafalairól akár nagyobb, a testi épséget veszélyeztető kődarabok is hullhatnak, ezért a Rám-szakadék látogatását jelenleg NEM ajánljuk!” Elkerülő turistaútként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzést javasolják.  

Áramütés ölt meg három zsiráfot Kenyában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 20:45

Fotó: TONY KARUMBA / AFP
Alacsonyan lógó elektromos vezeték miatt pusztultak el a veszélyeztetett állatok.
Áramütés végzett három Rothschild-zsiráffal a kenyai Nakuruhoz tartozó Soysambu rezervátumban. Az állatok alacsonyan lógó elektromos vezeték mellett haladtak el, amikor megrázta őket az áram. Az eset nagy felháborodást keltett az állatvédők körében, akik szerint 2019 óta 11 zsiráf, köztük legalább hat veszélyeztetett Rothschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) pusztult el az alacsonyan futó távvezetékek miatt – közölték kenyai hírportálok. A legutóbb két zsiráffal pénteken, eggyel szombaton végzett az áram – írták hétfőn kenyai angol nyelvű hírportálok. Kerry Outram állatvédelmi szakértő elmondása szerint a múltban már történtek arra kísérletek, hogy áthelyezzék vagy feljebb emeljék az elektromos kábeleket, de az ötletek nem kaptak elég támogatást. A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) egyik munkatársa szerint az elmúlt években számos hasonló esetet jelentettek. A KWS-nek azonban nincs jogi ereje ahhoz, hogy intézkedjen a kábelekről, a kenyai áramhatóság dolgozik az ügyön. A kenyai villamosenergia vállalat sajnálatát fejezte ki az incidens miatt és közölte, hogy módosításokat hajtanak végre az érintett területen. A régiót izolálták, hogy elkerüljék az eset megismétlődését. A Soysambu rezervátum egyike azon kevés területeknek a Nakuru-tavi Nemzeti Parkon és a Ruko rezervátumon kívül, amelyben élnek még ezek a ritka zsiráfok, de populációjuk folyamatosan zsugorodik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közlése szerint Rothschild-zsiráfok kizárólag Kenya és Uganda forró, fás szavannáin és cserjés vidékein élnek. A becslések szerint összesen mintegy 670 egyed létezik, ezek 60 százaléka Kenyában, 40 százaléka Ugandában. Néhány hete egy régi elektromos vezeték több mint 50 flamingót ölt meg a Soysambu rezervátumban az Elmenteita-tó közelében.