Előfizetés

Kinyomozták, mitől volt erős vegyszerszag pár napja az I. és XII. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:50

Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek
Egy illegális csatornaszennyezés áll a háttérben.
"A II. ker. Nagykovácsi út – Hűvösvölgyi út kereszteződésének közelében ismeretlen elkövető nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű szennyezőanyagot bocsátott a csapadék- és szennyvízhálózatba"

- közölte lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Fővárosi Csatornázási Művek.

Mint lapunk is megírta, többen azt tapasztalták múlt hét csütörtökön, hogy kellemetlen szag terjeng a Hűvösvölgyi út – Déli pályaudvar – Krisztina körút térségében, valamint az Erzsébet hídnál is hasonló jelenséget tapasztaltak. A  Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai még aznap felderítették a szennyezés forrását.  Rendkívüli intézkedést nem kellett elrendelni.  Kielemezték, mi volt az, amit beleengedtek a szennyvízhálózatba: az illegálisan bebocsátott szennyezés magas szerves- és ülepedőanyag-tartalmú, konyhai hulladékkal kevert diciklopentadiént is tartalmazó vegyipari hulladék volt.  A szennyezést szívókocsikkal eltávolították és a csatornaszakaszt átmosták. A további érintett részeket nagymennyiségű hígító vízzel átöblítették a szaghatások mielőbbi megszüntetése érdekében, ami ennek köszönhetően mérséklődött, majd megszűnt. A Fővárosi Csatornázási Művek jelezte, mindent megtesznek a felelősök azonosítása érdekében. Azt nem tették hozzá, hogy büntetőfeljelentést tettek-e az ügyben. 

10 mentett orángutánt engedtek szabadon Indonéziában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:34

Fotó: SYLVAIN CORDIER/Biosphoto / AFP
Drótkötélre erősített dobozokban helikopterrel szállították a súlyosan veszélyeztetett állatokat a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.
A pandémia kezdete óta először tíz mentett orángutánt engedtek szabadon Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén szigorú járványügyi óvintézkedések közepette; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe. Öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek. A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre – közölte a Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF). A Bali nevű állatot 2003-ban mindössze négy hónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került a BOSF kezelésébe, most, 18 évesen készen áll arra, hogy önállóan, szabadon éljen. Számos orángutánnál lassabban zajlik a visszavadítási folyamat – írta az alapítvány. Nagyon sok majomnak a fogságban töltött hosszú évek miatt nehézséget okoz elsajátítani azokat a készségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy el tudják látni magukat a vadonban.  Az orángutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek. „A járvány ideje alatt az orángutánok szállításának legjobb módja a helikopter” – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. Autóval ugyanis három napba telt volna eljutni a célállomásra számos településen át, ami növelte volna a koronavírus-fertőzés kockázatát. Az alapítvány minden követ megmozgatott, hogy a sokat szenvedett állatoknak ne kelljen a szükségesnél hosszabb időt tölteniük a vadonba engedésre várva. A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orángután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára. 

Továbbra is országszerte magas a légszennyezettség

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 16:11
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Négy településen veszélyesnek, nyolc helyen egészségtelennek, tizenhat városban pedig kifogásoltnak minősítették a levegő minőségét a szálló por miatt.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi térképén Nyíregyházát, Sajószentpétert, Kazincbarcikát és Putnokot jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Miskolc, Salgótarján, Kecskmét, Százhalombatta, Várpalota, Sopron, Szombathely és Szentgotthárd levegőjét egészségtelennek minősítették. További tizenhat településen - köztük Budapesten - pedig kifogásolt a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte: a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján Budapesten szerdától péntekig a légszennyező anyagok (PM10, PM2,5) koncentrációja kissé emelkedő tendenciát fog mutatni. Szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű.       Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az egészséges embereknek is ajánlott kerülni a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvni kell ettől.