Előfizetés

Újabb egyetem készülhet fel a modellváltásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:48

Fotó: Shutterstock
Szép lassan minden felsőoktatási intézményt elfoglalhat a Fidesz.
"A Budapesti Gazdasági Egyetem rektori tanácsa tárgyalta az egyetem modellváltásának a lehetőségét, és arról döntött, hogy felhatalmazza az egyetem vezetését, hogy megkezdje a modellváltással kapcsolatos tárgyalásokat"

- írta meg az atv.hu-nak az intézmény sajtóosztálya.

A döntést várhatóan február 25-én hozza meg az egyetem szenátusa. A cikk megjegyzi, ha a Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartású egyetem lesz, akkor az Óbudai Egyetemen kívül - ahol február 15-én az egyetem szenátusa határozatban indítványozta a modellváltás megfelelő keretek közt történő kezdeményezését - 7 állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, amelyik nem váltott modellt: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Testnevelési Egyetem. Mint lapunk is megírta, a kormánynak nagy tervei vannak a felsőoktatási intézményekkel. A területért felelős miniszter, Palkovics László azt mondta, "aranyévek" jönnek az egyetemeken, és most már Stumpf István személyében kormánybiztosa is van a modellváltási folyamatnak.  A leglátványosabb átalakítás a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) volt, ahol a hallgatók blokáddal és felmondásokkal tiltakoztak. Végül nem tudták megakadályozni, hogy ne alakuljon át az intézmény, ahol többségében a hatalomhoz lojális emberek fognak oktatni. A tanári kart erősíti például a Hír TV kormánypropagandistája, Velkovics Vilmos is. 

Az üzemeltető szerint kacsa, hogy titkos alagút épülne a Puskás Arénában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A védett személyek közlekedését szolgálná a létesítmény.
"Mai kacsa: titkos alagút épül a Puskásban..."

- így kezdődik az a bejegyzés, amely kedden délután került ki a Puskás Aréna Facebook-oldalára.

Mint a Népszava is megírta, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Stummer János azzal ált elő, hogy Orbán Viktor 2 milliárd forintért akar "saját magának alagutat építettni" a stadionnál.  Az üzemeltető azt írja, a Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni: jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába. Végül arra jutottak, jobb lenne, ha a védett személyek és a kiemelt vendégek nem kereszteznék a több tízeres közönség gyalogos útvonalát, és célszerű a fizikai elkülönítés.  
"A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró. Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva."

A bejegyzés azzal zárul, hogy a költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának.

Fideszes össztűz a korrupció feltárásán dolgozó szakértőre

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:23
Kósa Ádám
Fotó: Alexis Haulot / Európai Parlament
A CEU egyetemi tanárát próbálta lejáratni az Európai Parlamentben a fideszes Kósa Ádám, de nem sikerült neki
Teljes gőzre kapcsolt a fideszes lejárató kampány kedd délután az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában, ahol a képviselők külsős szakértők előadásait hallgatták meg arról, milyen szerepet játszhat a mesterséges intelligencia az uniós forrásokkal elkövetett korrupció és csalások leleplezésében. Az egyik prezentációt Fazekas Mihály, a CEU tanára tartotta. A hozzászólások órájában Kósa Ádám fideszes EP-képviselő is véleményt nyilvánított, és felszólalásának legalább felét a magyar szakértő lejáratásának szentelte. A politikus a konferenciát megelőzően alapos kutatást végezhetett, mert bejelentette, hogy Fazekas Mihály korábban a Budapesti Korrupciókutató Központban (BKK) dolgozott, amelyet egy magyar bíróság adatok manipulálása miatt ítélt el. Ezért szerinte a szakember előadását nem lehet hitelesnek, elfogadhatónak tekinteni. Azt is Fazekas szemére hányta, hogy a szakbizottsági tagoknak eljuttatott önéletrajzában nem jelezte, hogy valaha is a korrupciót vizsgáló fővárosi intézményben dolgozott. A képviselői kérdésekre válaszolva a CEU tanára csupán annyit jegyzett meg, hogy már rég nem dolgozott az általa is alapított Budapesti Korrupciókutató Központban, amikor azt bíróság elé citálták. Kósa Ádám ezt nem hallhatta, mert már elhagyta az üléstermet. Az Átlátszó annak idején cikket írt az ügyről. Eszerint a BKK egy 2018-ban megjelent tanulmányában bírálta a magyar Közbeszerzési Hatóság adatközlési gyakorlatát, és összehasonlította a KH honlapját Zambia és Banglades közbeszerzési hatóságának honlapjával. Megállapításaik szerint Zambia online adatszolgáltatása akkor némiképp előrébb tartott, mint Magyarországé. A Közbeszerzési Hatóság bírósági keresetet nyújtott be a BKK ellen, kifogásolva annak kutatási módszereit. A kutatóintézet egy adminisztratív hiba miatt késve nyújtotta be a keresetben foglaltakat cáfoló ellenkérelmét, ezért a bíróság eljárási okokból, hivatalból helyt adott a felperes Közbeszerzési Hatóság beadványának. Vagyis nem vizsgálta meg, hogy a BKK valóban tett-e valótlan tényállításokat a szóban forgó tanulmányban. Kósa Ádám vádjai tehát nem állják meg a helyüket sem Fazekas Mihállyal, sem a BKK-val szemben. A fideszes politikus egyébként a költségvetési ellenőrző bizottság egyik alelnöki helyére pályázik, mivel az Európai Néppárt frakciója által lemondatott Deutsch Tamás nemrégiben távozott onnan.