felsőoktatás;Budapesti Gazdasági Egyetem;modellváltás;

2021-02-23 18:48:21

Újabb egyetem készülhet fel a modellváltásra

Szép lassan minden felsőoktatási intézményt elfoglalhat a Fidesz.

A döntést várhatóan február 25-én hozza meg az egyetem szenátusa. A cikk megjegyzi, ha a Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartású egyetem lesz, akkor az Óbudai Egyetemen kívül - ahol február 15-én az egyetem szenátusa határozatban indítványozta a modellváltás megfelelő keretek közt történő kezdeményezését - 7 állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, amelyik nem váltott modellt: az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Testnevelési Egyetem.

Mint lapunk is megírta, a kormánynak nagy tervei vannak a felsőoktatási intézményekkel. A területért felelős miniszter, Palkovics László azt mondta, "aranyévek" jönnek az egyetemeken, és most már Stumpf István személyében kormánybiztosa is van a modellváltási folyamatnak. 

A leglátványosabb átalakítás a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) volt, ahol a hallgatók blokáddal és felmondásokkal tiltakoztak. Végül nem tudták megakadályozni, hogy ne alakuljon át az intézmény, ahol többségében a hatalomhoz lojális emberek fognak oktatni. A tanári kart erősíti például a Hír TV kormánypropagandistája, Velkovics Vilmos is.