Előfizetés

Tömegesen csaltak joghallgatók a bukaresti jogi egyetem egyik vizsgáján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 22:19
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Kihasználták a távolléti számonkérés előnyét.
Botrány tört ki a Bukaresti Egyetem jogi karán, ahol 49 elsőéves kirúgását kezdeményezik, mert kollektíven csaltak az egyik vizsgán - írja sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér. 
A gólyák úgy aknázták ki az online vizsga lehetőségét, hogy létrehoztak egy csoportot a WhatsApp nevű üzenetküldő applikáción, ahol közösen oldották meg a feladatokat, videofelvételeket küldtek egymásnak a puskázási módszerekről, de arról is, hogyan kell elhelyezni a monitort, hogy lazán lehessen inspirálódni a teszt kitöltése közben.

Răzvan Dincă dékán egyenesen felháborítónak nevezte, hogy épp egy olyan felsőoktatási intézmény keveredik ilyen botrányba, ahol a jövő bíráit, ügyvédjeit, ügyészeit képzik. „Nehezen találok szavakat a történtekre. Ez homlokegyenest szemben áll az egyetem szellemével, értékrendjével” - fogalmazott a dékán.

Négy síró medvebocsot raktak ki a barlangjukból a favágók

M.K.
Publikálás dátuma
2021.02.23. 20:55

Fotó: Pixabay
Nem találták meg a keresőcsapatok azt a négy medvebocsot, amelyeket erdőmunkások kidobtak a barlangjukból.
A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint sikerült azonosítani a helyet, ahol a videófelvétel készült, és medvenyomokat is láttak a helyszínen, de sem a bocsokat, sem az anyamedvét nem találták meg. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, miszerint az ügynek köze lehet az illegális medvekereskedelemhez, a szóvivő azt mondta, nincsenek olyan adatok, amelyek erre utalnának. Pénteken eljárást indított a rendőrség négy Neamţ megyei erdőmunkás ellen, akik egy Gyergyószentmiklós környéki fakitermelésen kidobtak négy medvebocsot a barlangjukból. A hatóságok azt követően kezdtek el vizsgálódni az ügyben, hogy megjelent a Facebookon egy videófelvétel, amelyen látszik, amint négy férfi kivesz a barlangból négy síró medvebocsot, és szórakoznak rajtuk. A négy férfi ellen állatkínzás, valamint a hibernálás időszakának szándékos megzavarása miatt indítottak eljárást.  

Megegyezett a Facebook és az ausztrál kormány

M.K.
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:52

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
A Facebookot üzemeltető cég kedden bejelentette, napokon belül helyreállítja ausztráliai platformján a hírszolgáltatását, miután megállapodott a canberrai kormánnyal a köztük vitát okozó törvénytervezet módosításáról.
Campbell Brown, a Facebook alelnöke szerint a kormány belement, hogy a cég maga dönthesse el, megjelenhetnek-e az adott médium hírei a Facebookon, vagyis nem kell automatikusan tárgyalást kezdenie minden egyes hírszolgáltatóval a kompenzációról. „Megegyeztünk, hogy azokat a kiadókat támogathatjuk, akiket szeretnénk, köztük kisebb, helyi kiadókat is” - idézi Brownt a BBC. Mint megírtuk: a Facebook Inc. a múlt héten jelentette be, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a helyi platformon nem engedélyezi használóinak a hírek megtekintését. A parlamentben decemberben kezdeményezték egy új törvény bevezetését, amely rákényszerítené - elsősorban - a Google-t és a Facebookot, hogy fizessen az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják őket.y, hogy egész egyszerűen letiltja a hírekről az ausztrálokat a saját platformján, csak hogy ne kelljen ezekért fizetni.