Előfizetés

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új munkaszerződésekről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 15:38

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az intézmény közölte, hogy a biztonságos betegellátást március elsejét követően is biztosítani fogják.
Nincs veszélyben a betegellátás biztonsága Nyíregyházán – Megtévesztő volt a tárgyalások során kiszivárogtatott levél – reagált ezzel a címmel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Facebook-oldalán arra, hogy kiderült, a nyíregyházi Jósa András Kórház traumatológusai és több másik osztály dolgozója tiltakozik az új munkaszerződések miatt.   Az egészségügyi dolgozóknak ez a hetük van még arra, hogy aláírják új szerződésüket. A március 1-jén hatályba lépő új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését is. Aki nem írja alá a papírt, az nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben. A nyíregyházi traumatológusok egy kiszivárogtatott levél szerint azért nem írnák alá a munkaszerződést, mert az nem tartalmazza az illetményen felüli egyéb juttatásokat, a foglalkoztatás minimum feltételeit, illetve nem biztosítja a jelenlegi foglalkoztatási körülményeket és jogokat, amellyel szerintük a munkáltató alapjaiban veszélyezteti az ellátás biztonságát. Az intézmény szerdai közleményében azt írta, hogy a Jósa András Oktatókórházról az egészségügyi szolgálati jogviszony megkötésével kapcsolatban olyan belső információk láttak napvilágot, amelyeket a további egyeztetés érdekében osztályvezető főorvosok juttattak el a főigazgatónak, és a tárgyalások a megegyezés szándékával azonnal megkezdődtek.
„A sebészeti szakmák által kezdeményezett egyeztetéseken mindegyik fél a további biztonságos ellátás fenntartására törekedett, a megegyezés megszületett”

– jelentették be.

Hozzátették, hogy a folyamatban lévő tárgyalások szakaszában nyilvánosságra hozni az ellátások felfüggesztésének vízióját rémhírkeltés, amely súlyosan megingathatja betegeik bizalmát egy olyan helyzetben, amikor egyre több a koronavírusos beteg és nagy kapacitásokkal szervezik az oltásokat. Leszögezték, hogy a biztonságos betegellátást március elsejét követően is biztosítani fogja az intézmény. 
Amint azt a Népszava megírta, a Debreceni Egyetem klinikáján dolgozó traumatológusok és idegsebészek hétfőn szintén azt közölték a Klinikai Központ vezetőivel, hogy ha a szerződésük tartalma nem változik a juttatásokat és a többletmunka díjazását illetően, akkor nem írják azt alá, amivel március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik. Az egyetem azonban gyorsan lépett, hamar rendezték a vitás kérdéseket az orvosokkal. Lapunk információi szerint országosan feszültséget okozott a traumatológiákon dolgozók körében a szolgálati jogviszony aláírása. (A hvg.hu nyomán.) 

Ezt a nyilatkozatot kell aláírnia minden ellenzéki jelöltnek

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.24. 13:10
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Népszava birtokába került az ellenzéki jelöltek számára kötelezően aláírandó Feddhetetlenségi Nyilatkozat tervezete.
Még a héten elfogadhatják az ellenzéki pártok azt a nyilatkozatot, amit minden, az előválasztáson indulni kívánó jelöltnek alá kell írnia – értesült a Népszava. A lapunk birtokába került – forrásunk szerint gyakorlatilag véglegesnek tekinthető – tervezetről az utolsó egyeztetések folynak a DK, az MSZP, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik között. A tizenöt pontos Feddhetetlenségi nyilatkozat aláírói kijelentik, hogy nincs 30 napnál régebbi köztartozásuk, nem állnak „büntetett előélethez fűződő hátrány hatálya alatt”, eddigi munkájuk során „a magyar és az uniós adófizetőket nem károsították meg”, a rájuk bízott állami, önkormányzati, uniós forrásokkal felelősen gazdálkodtak. Emellett sem nekik, sem a velük egy háztartásban élő rokonaiknak nem lehetnek offsore-érdekeltségeik, és nem lehetnek eltiltva a cégvezetéstől. Az indulóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy mindeddig minden adó-, és járulékfizetési kötelezettségnek eleget tettek, ezt esetleges cégeik alkalmazottaival kapcsolatban is teljesítették. Vagyonukat „törvényes úton szerezték”, vagyonnyilatkozatukban nincsenek valótlan adatok. Orbán Győző kiterjedt céges érdekeltségeit ismerve akár a miniszterelnöknek szánt fricskaként is felfogható a nyilatkozat 13. pontja, miszerint „megválasztásom esetén közeli hozzátartozóimat nem alkalmazom, ők közbeszerzési eljárásokon nem indulnak el”. A jelöltek továbbá a nyilatkozat aláírásával azt is kijelentik, hogy soha nem álltak az egykori állampárti Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnökségének alkalmazásában ügynökként. Végül a jelölteknek azt is vállalniuk kell, hogy amennyiben nem ők lesznek a befutók az előválasztáson, vesztesként is részt vesznek a nyertesek kampányában, ha pedig ők jutnak be a parlamentbe 2022-ben, minden energiájukkal a közös ellenzéki kormányprogram megvalósításán dolgoznak majd. Az előválasztások ideje még nem ismert, jelenlegi állás szerint legkorábban kora nyáron, vagy kora ősszel kerülhet erre sor a 106 egyéni választókerületben, illetve a közös miniszterelnök jelöltek esetében.

Már 400 embernél igazolták itthon a brit koronavírus-variánst

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 12:45

Fotó: koronavirus.gov.hu
Közülük mindössze tíz embernél hozható összefüggésbe a fertőzés utazással.
A rendőrségi adatok ismertetésével kezdődött az Operatív törzs szerdai tájékoztatója. Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy kedden a rendőrök 119 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt, és 397 emberrel szemben a kijárási korlátozások, illetve a csoportosulási tilalom megszegése miatt. Az elmúlt 24 órában üzletek nyitva tartása miatt nem kellett intézkedni, így bezáratásra sem került sor. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányrendelet rendezvények tartását is korlátozza, ami alapján gyűlést tartani jelenleg tilos. Úgy fogalmazott, hogy a gyülekezéssel veszélynek tehetjük ki saját, illetve mások egészségét, ezért kérte a járványügyi intézkedések betartását. Karantént kedden 5098 esetben rendelt el a rendőrség, így jelenleg 27 737 karantén van az országban.    Müller Cecília országos tisztifőorvos leszögezte, hogy egyértelműen a járvány harmadik hulláma zajlik Magyarországon, annak is egy felszálló ágában vagyunk, az adatok ezt igazolják. Megerősítette, hogy újabb 2855 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 410 129-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 102, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552-re emelkedett. Úgy fogalmazott, hogy többségében még mindig idős elhunytakról van szó, de szinte minden nap vannak fiatalok is az áldozatok között. Olyanok, akiket egy védőoltás esetleg megmenthetett volna.  A gyógyultak száma jelenleg 313 450, az aktív fertőzötteké 82 127. Kórházban 4353 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.  Müller Cecília közölte, kedden és szerdán eljutott a háziorvosokhoz a kínai Sinopharm vakcina, praxisonként 50-55 darab. Nem mindegyik praxisba érkezik ugyanannyi oltóanyag, mert ez az oltásra várók, illetve a regisztráltak számától is függ. Szerinte a háziorvosok nagyon jól veszik az akadályokat, az idősek pedig örömmel fogadták a lehetőségeket. A 60 év alattiak számára az AstraZeneca oltóanyagából a praxisok tíz-tíz adagot kapnak, és szállítják a Pfizer vakcinákat is. Azt mondta, hogy már az első oltás is ad védelmet, de immunitást a két oltás jelent. Egyetlen oltóanyag sem véd meg teljes bizonyossággal a fertőzéstől, de a betegség súlyos lefolyásától igen.  A tisztifőorvos megjegyezte, az első két kockázati csoport – az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények dolgozói és lakói – oltása már lezajlott. Elmondása szerint az új vakcinákkal a magyar átoltottság már meghaladja az uniós átlagot.
– Nincs okunk a késlekedésre, mivel mindegyik vakcina megfelelő védettséget biztosít

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy természetesen vannak különbségek az oltóanyagok között, és az oltóorvos dönt arról, hogy melyiket javasolja a páciensnek.  Mindenkit arra kért, hogy „minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinával szemben”, hiszen több mint harminc millió embernek beadták már azokat. Azt is kérte, hogy „mindenféle mendemondával” ne hagyjuk magunkat lebeszélni az oltásról. A szennyvíz-vizsgálatokról elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztettek egy módszert, amellyel nem csak a vírus örökítőanyagát, hanem a brit vírusmutánst is ki tudják mutatni.
– És sajnos ki is mutatták.

Müller Cecília szerint Budapesten, Debrecenben, Tatabányán, Székesfehérváron és Győrben. Egyes városokban – Salgótarjánban és Szombathelyen – pedig emelkedő tendenciát mutat a vírus örökítőanyaga a szennyvízben, a többi helyen stagnálás látható, de sajnos egy tartósan magas szinten, ami nem túl jó hír.
Február 23-ig 400 embernél mutatták ki a brit vírusvariánst Magyarországon.

34 embernél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró variánst igazoltak, míg 90 embernél a cseh variánst mutatták ki. A brazil és a dél-afrikai variánsokat továbbra sem mutatták ki az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit mutációval fertőzöttek között mindössze tíz embernél hozható összefüggésbe a fertőzés utazással. Ez azt jelenti, hogy a mutáció jelen van Magyarországon, közösségi terjedésnek vagyunk tanúi. Újságírói kérdések: Müller Cecília megerősítette, hogy az autoimmun betegek is jelentkezhetnek a védőoltásra. Az orvos minden páciens esetében eldönti, hogy javasolja-e az oltást. Az minden esetben egyedi elbírálást igényel, de ajánlások szerint az mRNS típusú (ebből a Pfizer és a Moderna vakcinája áll rendelkezésre Magyarországon) oltást javasolják, illetve a 60 év alattiaknak az AstraZeneca vakcináját. Arra a kérdésre, hogy megnyitnak-e újabb oltópontokat, az országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy jelenleg a kórházakban vannak oltópontok, és miden háziorvosi praxis annak minősül. Ha olyan nagy adag vakcina-szállítmány érkezne az országba, hogy azzal tömegeket lehetne beoltani, akkor megnyitnak újabb oltópontokat. Mi okozza a járvány harmadik hullámát? - hangzott el egy kérdés. Müller Cecília úgy véli hogy elsősorban a vírusvariánsok megjelenése indította el a harmadik hullámot. Ezeknek a duplája a fertőzési képessége az általunk korábban ismert vírusnak. Így egy fertőzött több embernek tudja átadni a vírust. Hozzátette, hogy a fegyelem, a szabályok betartása éppen olyan fontos most is, mint volt: kötelező és elvárt.