vakcina;Szijjártó Péter;Törökország;koronavírus;

Szijjártó Péter: a török vakcinából is beszerezhetünk, ha a magyar szakemberek szerint az megfelelő

Az egyik török vakcina klinikai kísérletében magyar szakemberek is részt vesznek.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A török külügyminiszter magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen megvitatták a török-magyar kapcsolatok minden aspektusát, és eszmecserét folytattak az aktuális globális és regionális kérdésekről. Emellett tapasztalatot cseréltek a koronavírus-járvány elleni védekezésről.

A török külügyminisztérium tájékoztatása szerint Mevlut Cavusoglu budapesti látogatása előkészítése a Törökország-Magyarország Magas Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács idei ötödik ankarai ülésének is, melyen Recep Tayyip Erdogan török államfő és Orbán Viktor elnököl majd.

A két külügyminiszter, Szijjártó Péter és Mevlüt Cavusoglu közös sajtótájékoztatót tartott szerdán. A magyar tárcavezető közölte, hogy Magyarországnak a biztonságpolitikai, az egészségvédelmi, a gazdasági és az energetikai érdekei is azt követelik meg, hogy folyamatosan erősítse az együttműködését Törökországgal.

– Az egész világ küzd a koronavírus-járvány ellen, a megoldást az oltóanyag jelenti majd. Amely országnak van vakcinája, meg tudja menteni az állampolgárai életét, valamint a gazdaságát– jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, hogy az oltóanyagra hosszú éveken keresztül szükség lesz. Törökországban 17 vakcinafejlesztési program folyik.

A leginkább előrehaladott esetében hamarosan befejezik a második klinikai tesztfázist, és Magyarország részt vehet a harmadikban.

– Stabil alapja van a gazdasági együttműködésnek – jelentette ki a magyar miniszter. Bár tavaly a világkereskedelem 9 százalékkal visszaesett, a magyar-török forgalom 6 százalékkal nőtt.

Megkezdődött az első jelentős, a kormány által támogatott magyar beruházás Törökországban: újszülött-gyógyászati eszközöket előállító üzem épül Ankarában 800 millió forintból.

– Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy 70 milliárd forintos török projektről: egy török csomagolóanyag-gyártó beruházása 330 munkahelyet hozna létre – közölte a magyar tárcavezető.

Idén októbertől déli irányból újabb gázszállítási folyosó nyílik meg Magyarországra Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Évente 6 milliárd köbméter gázt lehet majd új irányból hozni Magyarországra.

– Úgy döntöttek, hogy 2023-24-ben közös magyar-török kulturális évadot rendeznek – közölte Szijjártó Péter.

Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy Magyarország stratégiai szövetségese Törökországnak. Megjegyezte, hogy Magyarország megfigyelő a Türk Tanácsban.

– Az elnöki tisztséget most Törökország veszi át Azerbajdzsántól, a csúcstalálkozóra Orbán Viktort és Szijjártó Pétert is szeretnék meghívni – közölte.

– A járvány során példamutató az együttműködés a két ország között. A pandémia elején a törököknek szükségük volt bizonyos gyógyszergyártási alapanyagokra, és a magyarok előzékenyen segítettek nekik – emelte ki Mevlüt Cavusoglu. 

– Ha a magyar szakemberek úgy fogják látni, hogy ez az oltóanyag biztonságos, hatásos, megfelel a magyar jogszabályoknak, nyilvánvalóan lehet majd arról döntést hozni, hogy milyen módon szerezzünk be ebből az oltóanyagból– válaszolta Szijjártó Péter az ATV-nek arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e rendelni abból a török vakcinából, aminek a klinikai kísérletében magyar szakemberek is részt vesznek.

Az ATV érdeklődésére elmondta, hogy egy ilyen típusú tudományos együttműködés egy óriási szakmai, egészségügyi lehetőséget jelent Magyarországnak. Lehetővé teszi, hogy nyugodtan, felkészülten, hosszú távon részt vegyünk egy oltóanyag kifejlesztésében.