Előfizetés

Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el, szigorúbb korlátozások jöhetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 08:28

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A kormányfő a koronavírus-járvány harmadik hulláma ellenére azt ígéri: húsvétra minden regisztráltat beoltanak, főként orosz és kínai vakcinákkal.
Az Operatív Törzs pénteki ülésén ismertetett adatok megerősítik, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában drámai a helyzet Magyarországon:  reggelre 4668 új fertőzöttet találtak, 123 ember meghalt, 5027-en vannak kórházban, 451-en pedig lélegeztetőgépen – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.  Bejelentette:
„El kellett rendelnem az emelt szintű készültséget a kórházakban, annyira komoly a helyzet”

A kormányfő kiemelte, jelenleg 15 831 üres kórházi ágy áll rendelkezésre hazánkban, ebből 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt. A következő két hétben pedig növekedés várható. – Új kórházigazgatók vannak országszerte, az intézmények vezetésében egyenruhások is részt vesznek, ezért most a kórházparancsnokokat nem kellett kirendelni. Viszont az orvosokat és ápolókat vezényelni kell országosan, ahol nagyobb szükség van rájuk, így történt ez április végén és november közepén is – tette hozzá.
Orbán Viktor legújabb ígérete szerint húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első adag vakcinát, és Európát tekintve Magyarországon lesz a legnagyobb átoltottság.

Leszögezte, enyhítésekről egyelőre nem lehet szó:
„Készülünk a feloldásra, ám két-három hétig be kell tartani a fennálló korlátozásokat, sőt azt fontolgatjuk a következő napokban, hogy kell-e szigorítani.”

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a határokon mindenképpen szigorítanak majd, ugyanis radikálisan korlátozni kell az üzleti célú utazásokat, hogy ne hurcolja be senki Magyarországra a mutáns vírusokat.
Orbán Viktor azt is mondta még, hogy Magyarország összesen 17 millió adag vakcinát kötött le, azonban nagy bajban lennénk, ha nem vettünk volna orosz és kínai oltóanyagokat. Hozzáfűzte, a jövő hét elején ő maga is túlesik az oltáson, és nem hagyta ki, hogy az ellenzéket ismét oltásellenesnek nevezze, annak ellenére, hogy – hozzá hasonlóan – az ellenzéki pártok is arra buzdítják az embereket, oltassák be magukat.

A Kossuth Rádió uniós vakcinabeszerzések lassúságáról érdeklődő riportere érdekes kérdésfeltevési módot választott, beleszőve azt, hogy szerinte a „briteknek megérte kilépni az EU-ból”. Minderre Orbán ugyan azt nem jelentette ki, hogy ő is kiléptetné hazánkat, viszont „kínosnak” nevezte, hogy a britek az unión kívül valóban jobban teljesítenek.  Azért, hogy hazánk még az unión belül mutasson valamit, a miniszterelnök közölte, hogy a turizmus és a vendéglátás területén új bértámogatási és munkahelyteremtő programokról hozott döntéseket a kormány, amelyek részleteit hamarosan ismertetik. Elárulta, hogy az egyelőre ismeretlen támogatásokat a későbbi újranyitást követő egy hónapban is fenntartják majd.
Orbán Viktor elismerte, hogy a munkanélküliségi adatok sem alakulnak jól: 55 ezerrel kevesebben dolgoznak most, mint egy éve ilyenkor. Azonban szerinte két-három hónap alatt ez az 55 ezer munkahely újra létrehozható, hogy tartható legyen az a korábbi ígéret, amely szerint „annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elpusztít”.

Tóth Bertalan szerint nem most kellene bárkát építeni

Orbán Viktor rádiónyilatkozatára a közösségi oldalán reagált Tóth Bertalan az MSZP társelnöke. Eszerint a miniszterelnöknek bárkát építenie nem akkor kellene, amikor már itt az özönvíz, hanem előtte. Nem az lenne a dolga, hogy az idejét bent töltse a "közszolgálati" rádióban és válságkezelés helyett csak széttárja a kezét, hogy „a helyzet drámaian romlik”, mert ezt mindenki látja. "Öntől nem azt várják az emberek, hogy kérdésessé tegye: az egészségügy bírni fogja-e a terhelést, hanem, hogy megoldja a problémát! Most akar emelt szintű készültséget elrendelni, amikor az orvosok és az ápolók hónapok óta minden erejüket megfeszítve küzdenek a gyilkos vírus ellen? Hány bőrt akar még lehúzni ezekről az emberekről?" – tette fel a kérdést. Tóth Bertalan kifejtette, a vírus leginkább a munkahelyeken terjed, mivel az emberek "azért mennek betegen is dolgozni, mert a Fidesz-rezsim még mindig nem ad 100 százalékos táppénzt a karantén idejére", holott ezt a szocialisták már számtalanszor javasolták, de a kormánypártok még tárgyalni sem hajlandók erről. "Oltani kell, oltani muszáj! Mi is ezt mondjuk! De vakcinával nem lehet jóllakni! Bezárni, büntetni, korlátozni bárki tud, ahhoz nem kell különösebb tehetség! Az Ön dolga az lenne, hogy segítsen a munka nélkül maradt embereknek, a bezárásra ítélt kisvállalkozásoknak, a nyugdíjukból megélni képtelen időseknek, a közszolgáltatásokat fenntartó önkormányzatoknak!" – figyelmeztette Orbánt az MSZP társelnöke. Megjegyezte, ehelyett a kormány egyszerűen levegőnek nézi azt a 300 ezer állástalant, akiknek a fele már semmilyen ellátást nem kap. A kormány továbbá kifosztja az önkormányzatokat, kivérezteti a kisvállalkozásokat, és magukra hagyja az időseket. "Mi javasoltuk, hogy növeljék az álláskeresési támogatás összegét nettó 100 ezer forintra és adják legalább 9 hónapig! Javasoltuk, hogy mindenhol legyen 80 százalékos bértámogatás! Adjanak tisztességes nyugdíjat az időseknek, és szálljanak le az önkormányzatokról! Szégyen, hogy Önök ezt meg sem hallották!" - közölte Tóth Bertalan. Végül felszólította a miniszterelnököt arra, hogy ne tábornokosdit játsszon a kórházakban, hanem hagyja abba az egészségügyi dolgozók zsarolását. Alávaló dolog a frontvonalban küzdő ápolókat és nővéreket azzal fenyegetni, hogy ha nem írják alá a számukra előnytelen szerződésüket, akkor elveszítik a munkájukat és soha többé nem dolgozhatnak az egészségügyben. "Ez aljasság! Halasszák el az új egészségügyi jogviszony bevezetését! Ha a Fidesz-rezsim képtelen segíteni, legalább ne akadályozza azokat, akik életüket kockáztatva küzdenek a járvány ellen" – összegzett.

Elakadt számonkérés - súlyos milliárdokat bukott a BKK

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.02.26. 07:30

A BKK egyszerre készül az új e-jegyrendszer kialakítására és az előző, kudarcos projekt miatti perre. Az utóbbin eddig súlyos milliárdokat bukott.
A főváros közlekedésszervező cége eddig 8,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el a balul sikerült elektronikus jegyrendszer (AFC) projekt miatt. A 2018-as üzleti évben 3,114 milliárd forintot, 2019-ben pedig további 5,009 milliárd forintot írtak le az AFC Projekt miatt. Jelenlegi ismereteik szerint a tavalyi évre nem számolnak el erre kiadást. Ha így is lesz, aligha ez a számla vége.  A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Karácsony Gergely főpolgármester hivatalba lépése után megválasztott új igazgatóságának készített jelentésből már tavaly kiderült: a hálózat kiépítését vállaló Scheidt & Bachmann-nal (SB) kötött szerződés – a fővárosra nézve előnytelen – módosításai miatt a német cég jogosan követelheti az addig legyártott, de még át nem vett termékek árának a megfizetését, sőt az állásidőt is. A cég követelése már akkor megközelítette a 7 milliárd forintot. A végszámla akár 16 milliárdot is elérheti.  Ráadásul nagy az esélye annak, hogy a fővárosi önkormányzat végül kénytelen lesz kifizetni milliárdos számla legalább egy részét. Főként úgy, hogy szinte semmi nem történik a károk enyhítése érdekében. A BKK menedzsmentjét – élén Dabóczi Kálmán vezérigazgatóval –, valamint a projekt felelőseit még Tarlós István menesztette. A korábbi főpolgármester büntetőfeljelentést is tett az AFC Projekttel kapcsolatos esetleges visszaélések tisztázása érdekében. A feljelentés alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, de a rendőrség sajtószolgálata a Népszavával azt közölte, még folyik a nyomozás, ennél több információval most még szolgálhatnak.  Karácsony Gergely tavaly augusztusban azt mondta, hogy "a BKK új vezetése és a hatóságok is dolgoznak azon, hogy kiderüljön, az előző városvezetés politikai felelőssége mellett kiket terhel büntetőjogi felelősség. És, hogy megtudjuk, milyen magánzsebekbe vándoroltak értékelhetetlen teljesítmény nélkül az adóforintok milliárdjai". A Népszava fejleményeket firtató kérdésére a Városháza most csak a nyomozást említette. A BKK pedig csupán annyit közölt, hogy a fővárosi vizsgálóbizottság megkeresésének eleget téve nagy mennyiségű iratanyagot adott át a projekttel kapcsolatban, azt, hogy ezzel mire jutott a bizottság, nem tudják. Nem sokra: a Havasi Gábor vezette testület ugyanis veszélyhelyzet miatt nem tud ülésezni. A BKK közölte: jelenleg előkészítés alatt az igényeinek érvényesítése a Scheidt & Bachmann-nal szemben. Lassan két és fél éve készítik elő.  A BKK igazgatósága számára készített jelentés szerint a Scheidt & Bachmannnal 2014 októberében aláírt 91 millió eurós szállítói szerződés alkalmas volt arra, hogy szigorú projektvezetés mellett a beruházás sikeresen megvalósítható legyen. Csakhogy a szerződést később többször is módosították a fővárosra nézve nagyon előnytelenül. Így, ha a BKK nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet, nem sok jóra számíthat. De úgy fest, kísérletet sem tesznek a milliárdok visszaszerzésére.   

Új álmok

Karácsony Gergely tavaly augusztusban azt ígérte, hogy a ciklus végéig biztosan lesz elektronikus jegyrendszer Budapesten, amit a Digitális Közlekedésszervező és Elszámolórendszer Program keretein belül valósítanák meg, amelynek része egy adatgyűjtő, ügyfélfiók- és elszámolórendszer kiépítése, új érvényesítőhálózat létrehozása, az értékesítési rendszer digitalizációja, valamint az integrációs feladatok elvégzése. A BKK és a Városháza szerint „folyamatban vannak a projekttel kapcsolatos előkészítési munkálatok”. Jelenleg az Országgyűlés által tavaly decemberben elfogadott, az egyes közszolgáltatások egységes elektronikus értékesítéséről szóló törvény jogi vizsgálata folyik, amely alapvetően változtathatja meg a BKK elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatos integrációs feladatait. Mivel a projekt jelentősen függ a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz (NEJP) való kötelező csatlakozás feltételeitől, annak állami szereplőkkel történő egyeztetése és megvalósítása a koncessziós pályázat kiírását követően kezdődhet meg – írták. A tender eredménye aligha hoz majd meglepetést. Az előzetes várakozások szerint a mobilparkolást is bonyolító Nemzeti Mobilfizetési Zrt., illetve a saját elektronikus jegyértékesítő rendszerrel rendelkező MÁV párosa lehet a befutó. (Eredetileg a főváros is ilyen önálló e-jegyrendszert akart, csak a vasúttársaságénál kissé bonyolultabbat.) A Fővárosnak jelen helyzetben három lehetősége van. Bent maradhat a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerében, és megpróbálhat előnyösebb feltételeket kiharcolni. Merthogy a céggel még Tarlós idején kötött nem túl előnyös szerződést a főváros: minden eladott jegy után az ár 5 százalékát fizetik. De ki is léphet, és csatlakozhat a MÁV rendszeréhez. A Népszava információi szerint voltak is erre irányuló puhatolózások a vasúttársaság részéről. Illetve kiépítheti a saját rendszerét, bár ehhez elég sok pénz kellene, ami most nincs.

Deficit az oltási tervben

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.02.26. 07:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
A jelek szerint 717 ezer 18 év feletti magyar állampolgár nem szerepel az oltási listán.
Ugyanis az oltási sorrend összeállításakor összesen 7 millió 343 ezer 894 embert sorolt be valamilyen kategóriába a kormány és a terv kidolgozásával foglalkozó szervei - derül ki abból a dokumentumból, amelyet a 444.hu ismertetett február elején. Csakhogy a nagykorú magyar lakosság száma 2020 év elején 8 millió 60 ezer volt, ez a szám év végéig mindösszesen 38,5 ezerrel csökkent – hívta fel a figyelmet az eltérő adatokra Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt elnöke Mint ismert, a kormány és az operatív törzs hetek óta nem hajlandó nyilvánosságra hozni a hazai lakosság beoltásának menetrendjét tartalmazó, különféle csoportokat kialakító, azok között prioritási sorrendet kialakító részletes koncepciót. Ugyanakkor a 444.hu február elején megszerezte a tervet, amely konkrét számokat tartalmazott a különféle csoportok – többek között az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátásban részesülők, a 60 évesnél idősebbek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül valamennyi 18-59 éves, más csoportokba nem tartozó állampolgárok – létszámáról. A hírportál által ismertetett tervben foglalt adatok és a KSH-számok között 717 ezer fős különbség mutatkozik. Megkérdeztük a Koronavírus Sajtóközpontot, miből adódik az eltérés, egyáltalán valósak-e azok a hírek, amelyek szerint 7,344 millió 18 éven felüli állampolgár szerepel az oltási listán. Válaszukban nem kifogásolták a 444.hu által nyilvánosságra hozott számokat, nem jelezték, hogy azok ne felelnének meg a hivatalos tervben szereplő adatoknak. A hírportál cikkét azóta számos orgánum átvette, ám a kormányzat azóta sem tett közzé hibaigazítást. Az eltérésre lapunknak semmilyen magyarázatot nem adtak. Érdekesség viszont, hogy amikor azt írták, „Magyarországon potenciálisan beoltható minden 18 év feletti személy”, akkor megadtak egy számot („8 millió ember”), ami viszont a hivatalos statisztikáknak felel meg. A KSH adatai alapján nagyjából két és félmillióan élnek jelenleg az országban, akik már betöltötték a 60. életévüket – ők azok akiket a harmadik fázisban terveztek oltani. A kiszivárgott adatsorban viszont ennél a csoportnál 1,7 millió fő látható. Igaz, a szöveg elég pongyolán van megfogalmazva, még az sem zárható ki, hogy ez a szám nem a teljes csoportra, hanem azon belül egy külön kategóriára vonatkozik. Ugyanis ezen belül említenek 60 feletti krónikus betegeket például, akiket előbbre vesznek. Egészségügyi kutatások azt mutatják, hogy ennek a 60 feletti korosztálynak már a 80 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben. Ám ha a KSH adatait vesszük figyelembe ennél a korosztálynál, akkor a krónikus betegségben szenvedők csoportja (hozzávetőleg 2 millió állampolgár) jóval több mint a tervben megadott 1,7 millió. Említenek még egy, krónikus betegségben nem szenvedő 60-65 év közötti kategóriát is, de az meg jóval kevesebb, mint 1,7 millió fő. Hasonlóan kérdéses, hogy a 18-59 évesek körében figyelembe vették-e a külföldön dolgozó állampolgárokat. A KSH hivatalosan ebbe a csoportba mindösszesen 95 ezer főt sorolt tavaly, viszont más számítások szerint ez a szám akár jóval magasabb is lehet, de biztosan nincsenek 717 ezren. Sem Katona Tamás, sem Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter nem talált elfogadható magyarázatot az eltérésre. Nem zárható ki, hogy pontatlanság – egy adott csoport létszámának hibás meghatározása –, esetleg figyelmetlenség állhat a háttérben. Mint láttuk, a Koronavírus Sajtóközpont ezen a kérdésen átsiklott és a megszokott kormányzati üzenettel fejezte be a lapunknak küldött választ: „a baloldal oltásellenes, orosz és kínai vakcinaellenes kampánya rendkívül felelőtlen,  bevallottan azért teszik ezt, mert szerintük minél tovább tart a járvány, minél több a beteg és a halott, annál nagyobb a baloldal választási esélye”.