készültség;Orbán Viktor;kórházak;koronavírus;

2021-02-26 08:28:13

Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el, szigorúbb korlátozások jöhetnek

A kormányfő a koronavírus-járvány harmadik hulláma ellenére azt ígéri: húsvétra minden regisztráltat beoltanak, főként orosz és kínai vakcinákkal.

Az Operatív Törzs pénteki ülésén ismertetett adatok megerősítik, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában drámai a helyzet Magyarországon: 

reggelre 4668 új fertőzöttet találtak, 123 ember meghalt, 5027-en vannak kórházban, 451-en pedig lélegeztetőgépen – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Bejelentette:

A kormányfő kiemelte, jelenleg 15 831 üres kórházi ágy áll rendelkezésre hazánkban, ebből 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt. A következő két hétben pedig növekedés várható.

– Új kórházigazgatók vannak országszerte, az intézmények vezetésében egyenruhások is részt vesznek, ezért most a kórházparancsnokokat nem kellett kirendelni. Viszont az orvosokat és ápolókat vezényelni kell országosan, ahol nagyobb szükség van rájuk, így történt ez április végén és november közepén is – tette hozzá.

Leszögezte, enyhítésekről egyelőre nem lehet szó:

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a határokon mindenképpen szigorítanak majd, ugyanis radikálisan korlátozni kell az üzleti célú utazásokat, hogy ne hurcolja be senki Magyarországra a mutáns vírusokat.

A Kossuth Rádió uniós vakcinabeszerzések lassúságáról érdeklődő riportere érdekes kérdésfeltevési módot választott, beleszőve azt, hogy szerinte a „briteknek megérte kilépni az EU-ból”.

Minderre Orbán ugyan azt nem jelentette ki, hogy ő is kiléptetné hazánkat, viszont „kínosnak” nevezte, hogy a britek az unión kívül valóban jobban teljesítenek. 

Azért, hogy hazánk még az unión belül mutasson valamit, a miniszterelnök közölte, hogy a turizmus és a vendéglátás területén új bértámogatási és munkahelyteremtő programokról hozott döntéseket a kormány, amelyek részleteit hamarosan ismertetik. Elárulta, hogy az egyelőre ismeretlen támogatásokat a későbbi újranyitást követő egy hónapban is fenntartják majd.

Tóth Bertalan szerint nem most kellene bárkát építeni

Orbán Viktor rádiónyilatkozatára a közösségi oldalán reagált Tóth Bertalan az MSZP társelnöke. Eszerint a miniszterelnöknek bárkát építenie nem akkor kellene, amikor már itt az özönvíz, hanem előtte. Nem az lenne a dolga, hogy az idejét bent töltse a "közszolgálati" rádióban és válságkezelés helyett csak széttárja a kezét, hogy „a helyzet drámaian romlik”, mert ezt mindenki látja. "Öntől nem azt várják az emberek, hogy kérdésessé tegye: az egészségügy bírni fogja-e a terhelést, hanem, hogy megoldja a problémát! Most akar emelt szintű készültséget elrendelni, amikor az orvosok és az ápolók hónapok óta minden erejüket megfeszítve küzdenek a gyilkos vírus ellen? Hány bőrt akar még lehúzni ezekről az emberekről?" – tette fel a kérdést.

Tóth Bertalan kifejtette, a vírus leginkább a munkahelyeken terjed, mivel az emberek "azért mennek betegen is dolgozni, mert a Fidesz-rezsim még mindig nem ad 100 százalékos táppénzt a karantén idejére", holott ezt a szocialisták már számtalanszor javasolták, de a kormánypártok még tárgyalni sem hajlandók erről.

"Oltani kell, oltani muszáj! Mi is ezt mondjuk! De vakcinával nem lehet jóllakni! Bezárni, büntetni, korlátozni bárki tud, ahhoz nem kell különösebb tehetség! Az Ön dolga az lenne, hogy segítsen a munka nélkül maradt embereknek, a bezárásra ítélt kisvállalkozásoknak, a nyugdíjukból megélni képtelen időseknek, a közszolgáltatásokat fenntartó önkormányzatoknak!" – figyelmeztette Orbánt az MSZP társelnöke. Megjegyezte, ehelyett a kormány egyszerűen levegőnek nézi azt a 300 ezer állástalant, akiknek a fele már semmilyen ellátást nem kap. A kormány továbbá kifosztja az önkormányzatokat, kivérezteti a kisvállalkozásokat, és magukra hagyja az időseket. "Mi javasoltuk, hogy növeljék az álláskeresési támogatás összegét nettó 100 ezer forintra és adják legalább 9 hónapig! Javasoltuk, hogy mindenhol legyen 80 százalékos bértámogatás! Adjanak tisztességes nyugdíjat az időseknek, és szálljanak le az önkormányzatokról! Szégyen, hogy Önök ezt meg sem hallották!" - közölte Tóth Bertalan.

Végül felszólította a miniszterelnököt arra, hogy ne tábornokosdit játsszon a kórházakban, hanem hagyja abba az egészségügyi dolgozók zsarolását. Alávaló dolog a frontvonalban küzdő ápolókat és nővéreket azzal fenyegetni, hogy ha nem írják alá a számukra előnytelen szerződésüket, akkor elveszítik a munkájukat és soha többé nem dolgozhatnak az egészségügyben. "Ez aljasság! Halasszák el az új egészségügyi jogviszony bevezetését! Ha a Fidesz-rezsim képtelen segíteni, legalább ne akadályozza azokat, akik életüket kockáztatva küzdenek a járvány ellen" – összegzett.