Előfizetés

Aggódik a kormány, de nem szigorít

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.02.27. 06:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Újabb csúcsterhelésre készülnek a kórházak és a kabinet is, amely azonban eddig csak egészségügyi készültségről döntött, érdemi szigorításról nem.
Ahogy tavaly tavasszal, most megint leállították a tervezhető beavatkozásokat, mostantól csak a sürgős, életveszélyes eseteket látják el. A műtőket, s azzal a nemrég újraindított egynapos ellátásokat is leállították – erről számoltak be lapunknak kórházi vezetők pénteken. Hozzátették: betegeket nem küldenek haza, csak újakat nem vesznek fel. Az orvosokat, nővéreket sorra vonják be a covid-ellátásba. Azután beszéltek erről, hogy Orbán Viktor kormányfő a pénteki rádiónyilatkozatában közölte, emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.
Információink szerint a kórházak nagyobb hányadában még bőven van ágy, ám ezek ütemesen telnek. Úgy tudjuk azonban, hogy a Dél-Pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, a Szent János továbbá a Jahn Ferenc kórház intenzív osztályain már alig van szabad hely. Kisegítésükre már felkészülnek újabb fővárosi intézmények. Erre szükség is lehet: miközben 123 áldozatról számoltak be, meredeken nő az új esetek száma, pénteken 4668 új fertőzöttet regisztráltak, 5027 beteget ápoltak kórházban, akik közül 451-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor közlése szerint a szabad kórházi ágyak száma 15 ezer 831. Mint mondta, összesen 2296 olyan ágy van, amely mellett ott áll a lélegeztetőgép is – a több tízezer korábban megvásárolt eszközről ezúttal nem tett említést. Mint mondta: ő is arra számít, hogy a következő két-három hétben várhatóan drasztikusan nőni fog a fertőzöttek száma, így az egészségügy terhelése is. Érdemi szigorításokról mégsem beszélt.
A járványhelyzet drasztikus romlása már csak azért is így lehet, mert – Müller Cecília országos tisztifőorvos közlése szerint – a vírus brit mutációja után a dél-afrikai variánst is kimutatták Magyarországon. Ezek pedig – a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint – nagyobb veszélyt jelentenek: míg a nyálkahártyára kerülő eredeti vírusból 100 sem volt elegendő a fertőzéshez, addig a mutációkból már sokkal kevesebb is megbetegedést okozhat. (Épp ezért többen azt mondták, még fontosabb a maszk viselése, sőt, ha lehet, akkor akár egy sebészeti- és egy textilmaszkot is érdemes lehet egyszerre hordani.) A vírusmutációk ráadásul nemcsak könnyebben fertőznek, hanem súlyosabb megbetegedést is okozhatnak. Ezért arányaiban már most több a kórházban kezeltek száma, mint a második hullám csúcsán volt. Noha a kormányfő jelentős veszélyről beszélt pénteken – amellett, hogy mindenkit oltási regisztrációra biztatott – az óvintézkedésekről szólva csak annyit mondott: a határoknál szigorításokra van szükség. Az indokok között az is említette, hogy sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok. Itt érdemes megemlíteni, hogy a 444 szerint a magyar úszóválogatott egy része Dél-Afrikában edzőtáborozik. Az, hogy a kormányfő a határok szigorításról beszélt azért is meglepő, mert nemrég Budapest adott otthont – a kormány tudtával – annak a nemzetközi labdarúgó mérkőzésnek, amit Németország járványügyi okok miatt utasított el. Az Operatív törzs pénteken bejelentette: megkezdődött az utazási szabályok szigorításának előkészítése. Miközben egyre súlyosabb a harmadik hullám hatása, a kórházakban dolgozók életét nem könnyíti meg az: épp most tart országszerte az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos munkaszerződések aláíratása. Automatikusan megszűnik a munkaviszonya annak, aki legkésőbb hétfő éjfélig nem írja alá a szerződést. Úgy tudjuk, több nagyobb kórházban traumatológusok, aneszteziológusok, hasi sebészek, szülészek nem akarnak aláírni. Miskolcon, Szegeden meglehetősen feszült a helyzet. Az utóbbi városban 300 orvos nem hajlandó aláírni. Az érintett orvosok szerint az eléjük tett szerződések hemzsegnek a hibáktól, miközben nagy a nyomás a munkahelyi vezetőiktől arra, hogy azokat mégis írják alá. Azzal „érvelnek”, hogy aki ezt megtagadja, az a jövő héten már be sem jöhet dolgozni. Az egyik orvos lapunknak azt mondta: a pillanatnyi helyzetben az lenne a legjobb, ha a szolgálati jogviszony bevezetését elhalasztanák arra az időre, amikor az ország már túl jutott a harmadik hullámon.

Kálmán Olgával és Czeglédy Csabával lépne ringbe a DK az ellenzéki előválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.27. 00:00
Kálmán Olga
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hivatalosan ugyan nem jelentették be, de ők lehetnek a párt indulói az előválasztáson.
Egy 80 neves listát tett közzé szombaton a Demokratikus Koalíció arról, hogy kiket kívánnak elindítani az előválasztáson. Eszerint
  • a II. és III. kerületben a korábbi tévés műsorvezető, Kálmán Olga mérkőzhet meg,
  • a VIII. kerületben az RTL Klub korábbi tudósítója, Mannhalter Dániel indulhat, aki jelenleg a párt kommunikációs tanácsadója
  • a jelenleg főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet a XI. kerületben próbálkozhat,
  • a párt egészségügyi politikusaként ismert Komáromi Zoltán a XII. kerületben indulhatna,
  • míg Szombathelyen a párt jogi képviseletét ellátó Czeglédy Csaba meccselhet a DK színeiben.
Korábban megírtuk, a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltet állítanak, akinek személyéről a választópolgárok döntenek az előválasztásokon. Ugyanígy járnak el mind a 106 választókerületben, ahol ugyancsak előválasztással dől el a jelölt személye. Emellett az összefogásban résztvevők egy közös kiáltványt is közzé tettek, melyben 13 pontban részletezik, hogy mit vállalnak a korszakváltásért, Magyarországért, a köztársaságért.

Közösen állt ki a spanyol, a német, a holland, az ír, a svéd és a belga nagykövet a szivárványcsaládok mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 22:01

Fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány / Facebook
A diplomaták egyértelművé tették, hogy számukra a család az család.
A Magyarországra akkreditált spanyol, német, holland, ír, svéd, és belga nagykövet is kiállt A család az család kampány mellett – vette észre a Telex. A Szivárványcsaládokért Alapítvány tette közzé a spanyol nagykövetség fotóját, amelyen a diplomaták – Anunciada Fernández de Córdova y Alonso-Viguera spanyol, René van Hell holland, Dag Hartelius svéd, Ronan Gargan ír, Siegfried Peinen belga nagykövetek, valamint Klaus Streicher, a német nagykövetség követtanácsosa – együtt teszik egyértelművé, hogy számukra a család az család.
A nagykövetségek közösségi médiaplatformjain egyaránt megjelentek az alapítvány melletti kiállás üzenetei, az írek budapesti diplomáciai képviselete például azt írta Facebook-oldalán: „Az olyan embert próbáló időkben, mint a koronavírus járvány, a család ereje különös jelentőséggel bír. Mi Írországban abban hiszünk, hogy a család alapja a feltétel nélküli szeretet. Nem a szülők neme teszi a családot, hanem az odaadás, a gondoskodás, a támogatás: azonos nemű szülők esetében éppúgy, mint férfi és nő közösségében. A szeretet az szeretet, és ahol szeretet van, ott van a család.”