Előfizetés

Post-Covid szakambulancia hálózatot indítanak a fertőzöttek utógondozására

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.26. 19:27
Képünk illusztráció
Fotó: Mohai Balázs / MTVA
A hálózat orvosai a Covid-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját végzik márciustól.
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozására az országban egyedülálló új ellátási formát, post-Covid szakambulancia-hálózatot indít a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központja – közölte az intézmény a honlapján pénteken.  – A számos orvosi szakma részvételével működő hálózatban a debreceni és a térségi betegek számára új lehetőségek nyílnak meg a gyógyulásra – idézi a portál Szabó Zoltánt, a klinikai központ elnökét. A professzor emlékeztet:
a koronavírusos fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, amelyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket nevezik összefoglalóan post-Covid állapotnak.

A leggyakoribbak a fáradtság, a légszomj, a koncentráció- és memóriazavarok megjelenése, azonban ezeken túlmenően szerteágazó panaszok – különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák – alakulhatnak ki. 
– A post-Covid szakambulancia hálózatban infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, és szakpszichológusok részvételével a Covid-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját végzik március 1-től

– írták.

Papp Mária, a klinikai központ alelnöke jelezte: a betegek egy központi post-Covid ambulanciára, vagy problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be. Az alapellátás és a szakellátás hatékony együttműködésének elősegítésére, a post-Covid szakambulancia hálózat a háziorvosok számára szakmai útmutatót állított össze, továbbá a koronavírus-fertőzés után megjelenő panaszokat és az életminőség-romlást részletesen feltáró kérdőívet is kidolgozott. A szakmai anyagokat a klinikai központ elektronikus úton is eljuttatja a Hajdú-Bihar megyében működő valamennyi háziorvosi praxisnak.  – A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. A post-Covid szakambulancia-hálózat szakemberei folyamatosan konzultálnak egymással, elősegítve, hogy a gondozásra szoruló betegeket mihamarabb megfelelő szakellátásra, gondozásra irányíthassák – olvasható a közleményben. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az akár enyhe tünetekkel átvészelt fertőzés idegrendszeri szövődményei hónapokon keresztül is megnehezíthetik a mindennapokat. Van, akinél koncentrációs nehézség, memóriazavar, úgynevezett agyköd -feledékenységgel, a koncentrálóképesség romlásával, de akár tudatzavarral is járó állapot -, másoknál tartós szaglás- és ízérzésvesztés, fejfájás vagy szédülés zavarja hónapokon keresztül a mindennapokat.

Megvan a Budapest Pride Felvonulás új időpontja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 18:51

Fotó: Népszava
Idén ismét egy hónapig tart majd a fesztivál.
A koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt szokásosnál kicsit később, július 24-én tartják idén a Budapest Pride Felvonulást – jelentették be a szervezők közleményükben. Az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál így június 25-én indul majd és július 25-én ér véget. Azt írták, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a járványügyi korlátozásokat betartva és figyelembe véve tartják majd meg az LMBTQ rendezvénysorozatot. Az időpontváltozást elsősorban a vészhelyzet meghosszabbítása és a továbbra is növekvő esetszámok indokolják. Ugyanakkor a helyszínek várható újranyitásával is számolnak a Budapest Pride szervezői, és a programszervezők munkáját is szeretnék megkönnyíteni a későbbi kezdéssel.
„Bár tavaly a tervezett egy hónapról 10 naposra rövidítettük a Fesztivált, idén ismét egy teljes hónappal tervezünk, mert a tavalyi év sikerei és tapasztalatai alapján nem látjuk indokoltnak, hogy a Fesztivál rövidebb legyen. A programszervezőinkkel az elejétől fogva egyeztetünk arról, hogy online formában is meg tudják tartani a rendezvényüket”

– közölte Csikós Ádám, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A Fesztivál szlogenje idén a „Vedd vissza a jövőd!”, amely a szervezők szerint az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál. Emlékeztettek arra, hogy az LMBTQ közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi: májusban a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, decemberben az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként fogadnának örökbe, végül az Alaptörvény 9. módosításával emelték magasabb szintre az LMBTQ emberekkel szembeni kirekesztést. A szervezők úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés. A Budapest Pride Felvonulással kapcsolatos információkat a szervezők a rendezvény Facebook eseményénél is közzéteszik majd.

Lehűlést és némi esőt hozhat a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 18:30

Fotó: Shutterstock
Viszont várhatóan jelentősen csökken a szálló por mennyisége.
Éjszaka gyenge hidegfront vonul át, aminek több következménye is lesz: némi csapadék is hullhat, továbbá szombatra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, emellett pedig várhatóan kitisztul a levegő. Jelentősen csökken tehát a szálló por mennyisége a légkörben szombatra – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint a front felhőzete szombat délelőtt elhagyja az országot, ezt követően felhőátvonulásokra kell számítani, és hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. Főleg délelőtt elszórtan alakulhat ki gyenge eső, záporeső. Az északnyugati, északi szél többfelé erős lesz, a Bakonyban, a Nyírségben és a Bodrogközben egy-egy viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, éjszaka -1 és 7 fok közé hűl le a levegő.
Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk, a keleti, északkeleti tájakon néhány, máshol általában többórás napsütéssel. Számottevő csapadék nem várható, de a keleti, északkeleti megyékben nem kizárt egy-egy zápor. Helyenként megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +2, a maximum-hőmérséklet 7 és 11 fok között várható.