Fidesz;Brüsszel;Orbán Viktor;Európai Néppárt;

2021-02-28 16:38:03

Orbán Viktor kilépéssel fenyegeti a néppárti frakciót

A Fidesz nem fogja elfogadni az új eljárási szabályokat és inkább elhagyja az EPP parlamenti csoportját. A lépést jónéhány néppárti politikus üdvözölné.

Ha az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója a módosított eljárási szabályzatot a jelenlegi formájában elfogadja, akkor a Fidesz elhagyja a politikai csoportot – fenyegette meg Orbán Viktor kormányfő Manfred Weber frakcióvezetőt egy levélben, amelyet Novák Katalin családügyi miniszter, a Fidesz alelnöke osztott meg a Twitteren vasárnap.

Mint a Népszava elsőként beszámolt róla, az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód. Bár néppárti politikusok hangoztatják, hogy a rendtartás megváltoztatására nem egy párt vagy pártcsoport megregulázása miatt van szükség, a módosítást az Orbán-rendszert következetesen bíráló néppárti képviselők kezdeményezték. Skandináv, benelux, lengyel, ír és portugál tagpártok régóta szorgalmazzák, hogy a pártcsalád és a frakció szabaduljon meg az illiberális eszméket hirdető magyar párttól. Ők biztosan nem fogják sajnálni, ha a magyar delegáció magától távozik a képviselőcsoportból.

Parlamenti forrásaink szerint a néppártban formálódik a többség a fideszesek tagságának a felfüggesztéséhez, ami például azzal járna, hogy nem tölthetnének be pozíciókat az EP-ben és a politikai csoportban. A frakció várhatóan szerdán szavaz a módosított eljárási szabályzatról.

Orbán Viktor a levélben kifogásolja, hogy az új rendtartás tervezete rekordgyorsasággal készült el, és nem csak a kizárásról rendelkezik, hanem tartalmazza a képviselők felfüggesztésének a lehetőségét is, amit „sebtiben és jogilag megkérdőjelezhető módon definiáltak”.

„Az üzenet világos: ha a Fideszt nem látják szívesen a frakcióban, akkor mi nem érezzük szükségét, hogy ott maradjunk” – írta a kormányfő, aki szerint a bevezetni szándékozott rendelkezéseket egyértelműen a magyar tagpártra szabták. Márpedig a Fidesz jogértelmezése szerint jogállamban elfogadhatatlanok a visszamenőleges hatályú szabályok és szankciók. „Mivel nincs elegendő szavazatuk ahhoz, hogy megbüntessenek minket, most megpróbálják a szabályzatot megváltoztatni és egy jelenleg zajló eljáráshoz felhasználni” – fogalmazott Orbán Viktor. Levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz EP-képviselőit 1,8 millió magyar választotta meg, a népesség arányához viszonyítva ők adják az EPP-frakció legnagyobb nemzeti delegációját. Ha félreállítanák őket, az azt jelentené, hogy mellőznék csaknem 2 millió magyar választópolgár akaratát.